Direct naar artikelinhoud
Live

Teruglezen - Tennisbroers Bryan mijden Rio wegens zika

Sportieve revanche van Bauke Mollema in de Clásica San Sebastián. Een prachtige zege na de teleurstellende laatste Tourdagen. Verder reed Verstappen zich naar de vierde plek en scoorde Ibrahimovic bij zijn debuut voor Manchester United een omhaal. Lees hier het sportnieuws van zaterdag 30 juli terug.

Bauke Mollema na zijn winst in de Clásica San SebastiánBeeld anp

21:34 zaterdag 30 juli 2016

Het Amerikaanse dubbelduo Bob en Mike Bryan verdedigt zijn olympische titel van Londen niet in Rio de Janeiro. Dat maakte de tweeling zaterdag bekend. Zij zeggen in een verklaring aan The Washington Post dat ze de gezondheid van hun gezinnen verkiezen boven een nieuwe kans op Olympisch goud. Zij verwijzen naar de kansen op besmetting met het zika-virus.

Ze namen hun besluit na het verlies in de kwartfinales in de strijd om Rogers Cup in Toronto, meldde de krant zaterdag. 'Na eindeloos overleg hebben Mike en ik besloten de Olympische Spelen in Rio over te slaan', zegt Bob Bryan. 'Als echtgenoten en vaders heeft de gezondheid van onze kinderen de grootste prioriteit.'

Rio zou de vierde olympische deelname zijn van het tweetal na hun debuut in Athene (2004). Behalve goud in Londen wonnen ze ook het brons in het tennistoernooi van Peking (2008).

De broertjes Bryan gelden als een van de succesvolste tennisduo's in de geschiedenis. Ze wonnen tot dusver ettelijke tientallen dubbeltitels, waaronder zestien in grandslams. Ze staan in de tenniswereld bekend onder de naam The Bryans.

Bob Bryan en Mike BryanBeeld anp

21:13 zaterdag 30 juli 2016

Dat zien we graag, een beetje bescheidenheid in de voetballerij. 'Naar mijn gevoel is tien miljoen euro wel wat veel. Ik denk dat mijn marktwaarde niet zo hoog ligt', aldus de Belg Sven Kums, die in de belangstelling staat van de Napoli.

Hoe anders is dat bij Christian Eriksen, althans als we de London Evening Standard moeten geloven. Die krant schrijft dat hij een contractaanbieding van Tottenham Hotspur naast zich neer geeft gelegd omdat hij alleen wil bijtekenen als hij grootverdiener bij zijn club wordt.

Eriksen kan terugkijken op een sterk seizoen bij de Spurs. Het huidige salaris van de Deen komt echter niet in de buurt van de bedragen die ploeggenoten als Hugo Lloris (95.000 euro), Erik Lamela (83.000 euro), Mousa Dembele (77.000 euro) en Harry Kane (60.000 euro) per week verdienen. De oud-speler van Ajax zou wekelijks 36.000 euro gestort krijgen.

20:28 zaterdag 30 juli 2016

Deden we vanmiddag nog een beetje lacherig over een tweetje van Manchester United. Zo'n simpel hakje op de training, ja dat kan iedereen wel.

Niet dat we aan Ibrahimovic twijfelden hoor. En kijkt u dan maar gelijk naar de omhaal die de Zweed voor United maakte, 4 minuten na zijn debuut.

Tussenstand overigens wel 1-2 voor Galatasaray.

Twitter bericht wordt geladen...

20:03 zaterdag 30 juli 2016

Golfer Joost Luiten heeft zaterdag niet veel terreinwinst kunnen boeken in de derde ronde van het PGA Championship, de laatste major van het jaar. De dertigjarige Rotterdammer liep een rondje van 70 slagen op de banen van de Baltusrol Golf Club in Springfield, nabij New York.

Luiten schoot niet veel op met zijn ronde van 70 slagen. Na 18 holes staat hij nog steeds op een totaal van plus 2. Met in totaal 142 slagen houdt hij niet veel golfers achter zich en bekleedt hij voorlopig een 68e plaats. De laatste spelers beginnen pas rond 21.00 uur aan de derde ronde.

18:00 zaterdag 30 juli 2016

U wilt vast weten hoe het staat met de vorm van de eredivisieclubs. Volgende week begint de competitie alweer en de laatste oefenpotjes worden afgewerkt.

Zo was Ziyech weer belangrijk voor FC Twente. Maar of hij blijft... Hij maakte de enige treffer van zijn ploeg in een oefenduel met het Turkse Konyaspor (1-1). De spelmaker bezorgde zijn ploeg echter geen zege. Dimitar Rangelov maakte in de slotfase gelijk nadat Nick Marsman een strafschop had gekeerd.

FC Utrecht ging onderuit bij 1. FC Union Berlin: 0-2. Damir Kreilach en Steven Skrzybski scoorden voor de club die uitkomt in de Tweede Bundesliga. PSV is volgende week zaterdag in de Galgenwaard de eerste tegenstander van FC Utrecht in de eredivisie.

FC Groningen verloor ook: 0-1 tegen Southampton. Charlie Austin tekende voor de enige treffer in de Euroborg. FC Groningen speelde ruim een helft met tien man omdat Hans Hateboer in de 38e minuut voor de tweede keer in de oefenwedstrijd een gele kaart kreeg. Het elftal van trainer Ernest Faber opent volgende week met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Geen winst voor een Nederlandse club? Jawel hoor. Willem II boekte een zege op Real Mallorca (2-1). Thom Haye en Fran Sol tekenden voor de treffers van de thuisploeg in Tilburg. Het elftal van de nieuwe trainer Erwin van de Looi beleefde een sterke oefenperiode. Willem II bleef ook ongeslagen tegen de Diessense selectie (16-0), Uno Animo (4-0), De Graafschap (8-1), FC Dordrecht (1-0), FC Oss (1-1) en AA Gent (1-1).

17:55 zaterdag 30 juli 2016

Chapeau. We nemen onze txapela (zie foto) af voor Bauke Mollema. Sportieve revanche na zijn teleurstellende laatste Tourdagen, met winst in de Clásica San Sebastián.

Lees hier meer. En geniet u vooral van de foto.

Mollema en zijn hoedBeeld screenshot

16:25 zaterdag 30 juli 2016

Kijk eens aan, wie meldt zich daar op Twitter. Sir Bobby Charlton. Voor de jonge lezers: een legendarische Engelse voetballer. Wat heeft hij te vertellen? Nou, dat Engeland vijftig jaar geleden wereldkampioen werd. En dat hij daar een rol in heeft gespeeld.

Op het Twitter-account van FIFA kun je de wedstrijd herbeleven.

Twitter bericht wordt geladen...

15:03 zaterdag 30 juli 2016

Max Verstappen start morgen op de vierde plek tijdens de GP van Duitsland. Nico Rosberg begint op pole position.

Verstappen moet zijn teamgenoot Ricciardo voor zich dulden. Voor de fans is het goed nieuws dat Kimi Räikkönen achter Verstappen begint. Dat belooft weer een mooie strijd, zoals we die eerder zagen in Barcelona en Hongarije.

Een beetje brutaliteit mag best in de Formule 1, vindt de 18-jarige Verstappen: 'We zijn geen zondagsrijders, toch? Alsof Senna en Prost dit niet deden. De echte fans vinden het mooi om te zien.'

Twitter bericht wordt geladen...

14:33 zaterdag 30 juli 2016

Oleg Tinkov doet weer eens van zich spreken. Ditmaal moet de internationale wielerbond UCI het ontgelden. De Russische multimiljonair en eigenaar van Team Tinkoff hekelt het feit dat zijn landgenoot Ilnoer Zakarin wordt uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen.

Zakarin werd ooit betrapt op doping, waardoor hij per definitie niet mag meedoen in Rio de Janeiro. Die regel gaat alleen op voor Russische sporters, vanwege het dopingschandaal; dopingzondaars uit andere landen mogen wel deelnemen aan de Spelen. 'Als dit geen politieke wraak op Rusland is, wat is het dan?', vraagt Tinkov zich hardop af op Instagram. 'Het toont hoe stom en onmachtig die fucking UCI is. Gewoon een stel bureaucratische idioten.'

Tinkov neemt nooit een blad voor de mond.Beeld afp

14:10 zaterdag 30 juli 2016

In Manchester zijn ze al dik tevreden met de komst van Zlatan Ibrahimovic. 'Bij Zlatan zie je iemand met een groot ego en zelfvertrouwen, maar op een positieve manier', aldus de nieuwe trainer van ManU, José Mourinho, tegen MUTV. 'Binnen de groep is hij bescheiden en vriendelijk tegen iedereen, de integratie verloopt goed.'

En zo heeft de Portugees nog wat lovende woorden over voor de 'fantastische' en 'empathische' Zlatan. Hij is natuurlijk een geweldig uithangbord, 'Ibrakadabra', de balgoochelaar. Maar niet alles wat hij aanraakt wordt goud.

Dat ondervond ManU vandaag op Twitter, toen de club een filmpje van Zlatan plaatste met het bijschrift 'touch from Ibra!'. Wat we zien is een eenvoudig passje achter het standbeen - weinig magie, zo oordeelden meerdere twitteraars. De algemene teneur: dat kan ik ook. Ze hebben een punt.

Ibrahimovic in het shirt van zijn vorige werkgever, PSG.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

13:41 zaterdag 30 juli 2016

Lewis Hamilton ontsnapt aan een straf bij de Grote Prijs van Duitsland. De Engelse Formule 1-coureur keek tijdens de derde vrije training vandaag niet goed uit toen hij de pitstraat inreed, waardoor de Zwitserse coureur Romain Grosjean noodgedwongen op de rem moest stappen om een botsing te voorkomen.

Een grid drop dreigde voor Hamilton, een straf waarbij een coureur enkele plaatsen naar achteren wordt gezet bij de start. Hamilton had al twee reprimandes op zijn naam staan dit weekend, een derde berisping zou hem komen te staan op een straf van tien plaatsen terug bij de startopstelling van morgen. Dat is niet het geval. Wel krijgt zijn team Mercedes een boete van tienduizend euro.

Twitter bericht wordt geladen...

Max VerstappenBeeld anp

13:11 zaterdag 30 juli 2016

Aanvoerder Luuk de Jong heeft zijn contract bij PSV verlengd tot 2020. De spits van de landskampioen zette vandaag zijn handtekening onder het contract.

Eerder verklaarde zijn zakenwaarnemer al tegenover Voetbal International dat De Jong deze zomer niet zou vertrekken. 'Er liggen genoeg aanbiedingen van andere clubs, maar Luuk wil graag bij PSV blijven.'

'Hij is een van de belangrijkste spelers in de selectie en de afgelopen jaren een voorbeeld voor de groep geweest, ook als mens', zei technisch directeur Marcel Brands bij de ondertekening. 'We zijn blij dat hij langer bij ons blijft.'

De Jong viert het landskampioenschap.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

12:46 zaterdag 30 juli 2016

Dreiging of niet, veel Nederlandse olympische sporters vertrekken vandaag gewoon vanaf Schiphol richting Rio de Janeiro, waar vrijdag de Spelen beginnen. Boogschutters, boksers, fietsers, tafeltennissers – ze komen allemaal voorbij op de luchthaven. Het olympisch dorp kleurt langzaam oranje; vorige week vertrokken al de handbalsters en hockeyploegen naar Brazilië.

Twitter bericht wordt geladen...

12:33 zaterdag 30 juli 2016

Een eerste update vanuit Baskenland, waar de eendagskoers Clásica San Sebastián wordt gereden. In de openingsfase gunt het peloton alle ruimte aan een kopgroep van zes man. Na 25 kilometer op de teller bedraagt hun voorsprong zo'n zes minuten. Geen van de favorieten is mee.

Wielrenner Lieuwe Westra verscheen niet aan de start. De Fries zou zijn rentree maken in de WorldTour, maar meldde zich om nog onduidelijke redenen af voor de koers.

Valverde is een van de favorieten voor de ritzege.Beeld epa

12:29 zaterdag 30 juli 2016

Rond het middaguur was de generale repetitie voor de Grote Prijs van Duitsland op het circuit van Hockenheim. In de derde en laatste vrije training zette Max Verstappen de zesde tijd neer. De Duitser Nico Rosberg was evenals in de eerste twee trainingen op vrijdag de snelste coureur.

Verstappen reed zijn beste rondje halverwege de training, dat was toen de derde tijd. Maar direct daarna moest hij de garagebox in vanwege oplaadproblemen aan de batterij. De Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo doken nog onder de tijd van de Nederlander.

De kwalificatierace voor de Grote Prijs van morgen begint om 14.00 uur.

Verstappen op het circuit van Hockenheim.Beeld getty

12:17 zaterdag 30 juli 2016

Hij plaatste zich niet voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar ging er wel naartoe. Na een onsuccesvolle kwalificatie besloot de Amerikaanse zeiler Brad Funk het over een andere boeg te gooien. Hij helpt mee met het schoonmaken van het olympisch zeilwater in de baai van Guanabara.

'Ik hou van Rio en vind het heel belangrijk dat deze Spelen een succes worden. Daarom maak ik de baai schoon, om te voorkomen dat de zeilers en windsurfers last hebben van de drijvende rotzooi', aldus Funk, die samen met zijn vriendin in een vissersbootje de baai afstruint.

De verontreiniging van de baai is een grote kopzorg van de organisatie van de Spelen. Ongezuiverd rioolwater stroomt de zee in en het stadsbestuur van Rio is er niet geslaagd het probleem daadwerkelijk op te lossen. 'Walgelijk en gevaarlijk water', noemde olympisch windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe de baai na zijn zege eind vorig jaar in de Copa Brasil de Vela.

Funk in zijn vissersbootje voor de kust van Rio.Beeld reuters

11:46 zaterdag 30 juli 2016

Intussen zijn we in Baskenland begonnen aan de Clásica San Sebastián. Een mooie eendagskoers, met onder meer Alejandro Valverde, Adam Yates en Joaquim Rodríguez. Als Nederlander kunt u gaan zitten voor Bauke Mollema, de Belgische zuiderburen mogen hopen op succes van Greg Van Avermaet en Tim Wellens.

Het parcours telt zes bergtoppen. Het venijn zit 'm in de staart: op de laatste 600 meter stijgt het wegdek onafgebroken met meer dan 12,5 procent en komen de renners zelfs een stuk van 23 procent tegen.

Vorig jaar won Yates verrassend de klassieker in Baskenland. Nu rekenen de bookmakers op een zege van Valverde.

Twitter bericht wordt geladen...

11:32 zaterdag 30 juli 2016

De Grote Prijs van Duitsland is nog niet uitverkocht. Het Duitse publiek, jarenlang verwend met de overwinningen van Nico Rosberg, Sebastian Vettel en Michael Schumacher, lijkt Formule 1-moe. Dat voelt de organisatie van de Grote Prijs ook in de portemonnee. Vorig jaar werd de race voor het eerst in 65 jaar niet gereden als gevolg van acute geldnood.

Morgen staat Duitsland gewoon weer op het programma, maar met de financiële problemen is het nog niet afgelopen. De kaartverkoop loopt niet zoals het moet.

Wellicht dat het succes van Max Verstappen redding brengt voor de Duitsers, nu Nederlandse supporters naar Hockenheim afreizen. Coureur Nico Hulkenberg, in zijn beste Nederlands tegen de NOS: 'Oranje boven. De Nederlanders komen naar de moffen.'

Twitter bericht wordt geladen...

10:45 zaterdag 30 juli 2016

Op de komende Spelen is Marianne Vos titelverdediger op de wegrace. 'Maar ik ben zeker niet de topfavoriet', zegt de 29-jarige Vos in sportcentrum Papendal. Lang leek een blessure haar in de weg te zitten op weg naar Rio. Pas eerder deze maand kreeg ze het juiste gevoel terug.

Nu ze in vorm aantreedt in Rio zijn de internationale verwachtingen hooggespannen. Maar Vos ziet dat anders en noemt Anna van der Breggen de uitgesproken kopvrouw van de Oranjeploeg in de wegrace. 'Zeker op dat zware parcours. Anna heeft die rol afgedwongen. Voor mij maakt het niet zo veel uit.'

Ze oogt gelaten, maar Vos zegt zich niet te willen blindstaren op het eremetaal. 'In Peking vergat ik te genieten, dat was een les. Ik heb het in Londen ingehaald. En nu kijk ik heel erg uit naar Rio. Omdat ik doe wat ik het liefste doe: leven als een topsporter, met een groep naar een grote wedstrijd toewerken.'

Twitter bericht wordt geladen...

10:08 zaterdag 30 juli 2016

Van Damascus naar Rio de Janeiro. Het overkwam Yusra Mardini, een 18-jarige zwemster en vluchteling uit Syrië. Een jaar geleden woonde ze nog in Damascus, waar de Syrische burgeroorlog inmiddels ruim vijf jaar woedt.

In augustus 2015 vertrok Mardini richting Europa, nadat het huis van haar gezin werd beschadigd en het dak van het zwembad waar ze altijd zwom door bommen was opengereten. Uiteindelijk belandde ze in Berlijn, waar zwemcoaches haar talent erkenden. Er werd gespeculeerd over deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo in 2020.

Totdat het IOC maart dit jaar bekendmaakt dat er een vluchtelingenteam zal deelnemen aan de Spelen in Rio, als 'boodschap van hoop voor alle vluchtelingen in de wereld'. Twee maanden voor het begin van het toernooi krijgt Mardini een mailtje van het IOC, of ze mee wil doen aan de Spelen. 'Ik was zo blij', zegt de zwemster nu. 'Het is een droom die werkelijkheid wordt. De Olympische Spelen zijn alles, het is een wereldkans.'

De BBC sprak met Mardini en reconstrueerde haar verhaal. U leest het hier.

Mardini in het bad in Rio.Beeld getty
Mardini droogt zich af bij het zwembad in Rio.Beeld getty

09:45 zaterdag 30 juli 2016

De Nederlandse golfer Joost Luiten heeft vannacht een keurig resultaat neergezet. Na een spannende slotfase is de 30-jarige Rotterdammer door naar de derde ronde van het PGA Championship, de laatste major van het jaar.

Zeventig slagen had hij nodig voor zijn tweede ronde, genoeg voor een vervolg op de banen van de Baltusrol Golf Club in Springfield, nabij New York. Cruciaal was de birdie die Luiten op de achttiende en laatste hole sloeg.

Mooi spel, maar nog wel wisselvallig. 'Ik speelde goed. Had een lekkere start met goede birdies op hole twee en vijf, maar heb toch te weinig kansen benut. De putts van 1 tot 2 meter tot de hole weet ik steeds maar niet te maken', aldus Luiten op zijn website. Volgende week zal Luiten als enige Nederlandse golfer afreizen naar Rio de Janeiro. De toppers die in Springfield op de banen staan zal hij daar niet treffen. Zij hebben zich afgemeld, met het gevaar van het zika-virus als excuus.

Luiten op de golfbaan in Springfield.Beeld afp

09:22 zaterdag 30 juli 2016

De Nederlandse handbalsters spelen op 14 augustus gewoon tegen Rusland in de groepsfase van het olympisch toernooi. De Internationale Handbalfederatie IHF heeft de Russinnen toestemming gegeven af te reizen naar Rio de Janeiro.

Volgens het IHF zijn alle Russische speelsters de afgelopen week onderworpen aan een uitgebreide dopingcontrole buiten Rusland en wezen de resultaten uit dat de handbalsters 'schoon' zijn.

Het IOC besloot kortgeleden, ondanks een schokkend rapport van het antidopingbureau WADA over het Russisch dopingsysteem, sportgrootmacht Rusland geen collectieve schorsing op te leggen. De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem. Gisteren kregen de Russische gewichtsheffers wel te horen dat ze niet welkom zijn op de Spelen.

Russische handbalsters mogen naar Rio.Beeld reuters
Russische handbalsters op de luchthaven van Moskou voor hun vlucht naar Rio de Janeiro.Beeld reuters

09:07 zaterdag 30 juli 2016

'Sensationeel. Er is er maar een in de honderd jaar die kan wat hij kan.' Lovende woorden over Max Verstappen, en niet van de minste. Niki Lauda, de iconische coureur die veertig jaar geleden bijna fataal verongelukte, is nog altijd fan van de racesport.

De Volkskrant sprak met hem over zijn vliegtuigcrash, sociale media en veiligheid in de Formule 1. 'Je vernietigt het dna van de Formule 1 door alleen maar na te denken over veiligheid.' Lees hier het interview met Lauda. (+)

Morgen wordt de Grote Prijs van Duitsland gereden. Vanmiddag is de kwalificatie.

Lauda op het circuit van Bahrein.Beeld getty

Twitter bericht wordt geladen...