Direct naar artikelinhoud
Update

Extra veiligheidscontroles Schiphol gaan het hele weekend door

Op de wegen naar Schiphol staan lange files.

De veiligheidscontroles die vandaag op en rond Schiphol werden gehouden, gaan ook zondag door. "Na overleg tussen de verschillende diensten is besloten niet af te schalen", zei een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee vanavond.

De controles begonnen nadat vrijdag een 'signaal' was binnengekomen dat past "binnen het landelijke dreigingsbeeld", liet de gemeente Haarlemmermeer eerder vandaag weten.

Na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloten de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de marechaussee om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. De controles leidden tot lange files op de aanvoerwegen naar Schiphol. In de loop van de middag losten de files op. Zondag moeten mensen die vanaf Schiphol vliegen opnieuw rekening houden met mogelijk oponthoud. De maatregelen blijven tot nader order van kracht.

Waakzaamheid
De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol binnen valt, reageerde vanmiddag tegen persbureau ANP. "Dit pas binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien."

Het is vandaag druk op Schiphol, omdat veel mensen op vakantie gaan. Ook vliegen weer meerdere Nederlandse atleten naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen. Op Twitter gaan foto's de ronde van mensen die vanwege de files maar naar de vertrekhal lopen. Het is nog te vroeg of te zeggen of de vluchten vertraging oplopen, aldus een woordvoerder.

Twitter bericht wordt geladen...