Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dit gebeurt er met je lichaam als je te veel drinkt

Een paar glaasjes te veel op? Dan kun je eventueel af te rekenen krijgen met een dubbele tong, wankel evenwicht of loensend oog. Maar wat gebeurt er nu echt concreet eenmaal de alcohol in het bloed terechtkomt en hoe verwerkt het lichaam dat gif? En vooral ook, wat zijn de gevaren ervan? De jongens van het YouTube-kanaal SciShow zochten het voor je uit.

flb

Hoewel een beetje dronken zijn al eens leuk kan zijn en ervoor kan zorgen dat je wat losser wordt, eist het toch een zware tol van het lichaam. Dat beschouwt het goedje namelijk als giftig en wil er dan ook zo snel mogelijk komaf mee maken. Alles wat het niet meteen kan verwerken, komt namelijk uiteindelijk in de hersenen terecht en het is daardoor dat onze zintuigen het wat laten afweten met de typische symptomen tot gevolg.

Als je alcohol drinkt dan wordt de ethanol in het bloed opgenomen via de maagwand of de dunne darm. De lever zorgt op zijn beurt dat de ethanol wordt verwerkt, maar eenmaal overbelast blijft de ethanol toch in het bloed zitten en komt het dus in de hersenen terecht. Net omdat de ethanol zich aangetrokken voelt tot vette cellen bereikt het zo makkelijk de hersenen en eenmaal daar aangekomen, verstoort het de communicatie tussen de neuronen.

De ethanol werkt in op twee specifieke transmitters en zorgt er voor dat de hersenen daardoor trager gaan werken. De effecten op verschillende delen van de hersenen zijn dan ook anders. Zo wordt bijvoorbeeld in het cerebellum de motoriek wat stiller gelegd, en in andere hersengebieden worden de zelfcontrole en de remmingen voor een deel weggenomen.

Gevolgen op lange termijnWie maar blijft drinken, kan een alcoholvergiftiging oplopen, wat maakt dat de medulla helemaal stilvalt. Die staat in voor onder andere ademen en de hartslag, van behoorlijk vitaal belang dus. En dat is niet het enige. Drinken kan op lange termijn ook tot levercirrose leiden. De lever is dan getekend door littekenweefsel en functioneert minder goed.

Hoewel de alcohol de hersencellen niet doodt, zijn ook daar de effecten van langdurige alcoholconsumptie niet min. Als je al op jonge leeftijd drinkt, zou het gevolgen kunnen hebben voor de groei van de connecties tussen de neuronen, waardoor je leermoeilijkheden kunt ondervinden. Wie zijn hele leven zwaar blijft doordrinken, loopt dan weer het risico de ziekte van Korsakov te ontwikkelen waarbij de hersenen echt gaan krimpen, met alle gevolgen vandien.

Maar geen paniek, wie zijn inname beperkt tot een à twee drankjes per dag zou met al die zaken eigenlijk niet geconfronteerd mogen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer