Dit bizar gegeven kan door je maandstonden voorspeld worden

© Shutterstock

Vergeet waarzeggers, horoscopen en andere methodes om te achterhalen hou oud je zult worden. Volgens wetenschappers van de University of California zouden niets minder dan je maandstonden dat kunnen voorspellen. Cruciaal daarbij zou de leeftijd zijn waarop je die voor het eerst kreeg.

flb

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de leeftijd waarop je voor het eerst je maandstonden krijgt wel eens een goede indicator zou kunnen zijn van hoe oud je uiteindelijk zult worden. Hoe later je ze namelijk krijgt, hoe ouder je zult worden, zo blijkt. Tot die vreemde vaststelling kwamen onderzoekers van de University of California, San Diego. Ze onderzochten daarvoor gegevens van het Women’s Health Initiative en namen daarbij 16.000 vrouwen onder de loep die al voorbij hun menopauze waren.

De wetenschappers ontdekten daarbij dat vrouwen die op latere leeftijd dan hun 12 jaar waren beginnen menstrueren veel meer kans maakten om ouder te worden dan 90. Er werd bovendien ook een correlatie vastgesteld tussen de start van de menopauze en de levensverwachting. Ook hier deed het effect zich voor dat wie pas na zijn vijftigste de menopauze meemaakte opnieuw meer kans maakte om de 90 te halen. Wie pas later menstrueert en in de menopauze komt, zou ook minder vaak roken en minder kans maken op diabetes.

Volgens hoofdauteur Aladdin Shadyab moet er wel nog meer onderzoek gedaan worden, want naar het waarom van dit alles blijft het voorlopig gissen. "Ons team ontdekte dat vrouwen die later beginnen menstrueren minder kans maken op bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartziekten. Diegene die later in de menopauze komen, blijken algemeen gezonder te zijn. Zo zou roken een factor kunnen zijn in dat laatste want dat heeft een invloed op het cardiovasculair systeem en op de eierstokken waardoor je vroeger in de menopauze kunt komen", zegt hij in een persbericht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer