Luister naar

Aanhang van Gülen is bang

Nieuws
Aanhangers van Fetullah Gülen in Nederland zijn bang dat hun een tweede golf van geweld te wachten staat als de vele vakantiegangers terugkeren uit Turkije.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
zaterdag 30 juli 2016 om 03:00

Den Haag

Dat lieten vertegenwoordigers van de beweging vrijdag weten op een persconferentie in Den Haag. ‘De vakantiegangers worden nu in Turkije volop aan haatoproepen blootgesteld’, zei Saniye Calkin namens de Hizmetbeweging, waarin Gülensympathisanten zich verenigd hebben. Turkse media laten volgens haar nog steeds beelden van de coup zien en berichten op sociale media doen haar vrezen dat het geweld nog niet voorbij is.

De Turkse overheid beweert dat de aanhang van de islamitische prediker Gülen achter de mislukte staatsgreep zit. Sindsdien zijn Gülenaanhangers ook in Nederland doelwit van geweld en bedreiging. Aan Gülen gelieerde organisaties in onder meer Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn, Utrecht en Eindhoven kregen te maken met vernielingen en pogingen tot brandstichting. Ook zijn mensen bedreigd. ‘In toenemende mate spreken wij mensen die zich in Nederland grote zorgen maken over hun veiligheid’, verklaarde Calkin. ‘Mensen zijn bang andere Turkse Nederlanders tegen het lijf te lopen en vermijden plekken waar zij al jaren kwamen. Enkelen kiezen er zelfs voor, onder te duiken.’ Er zijn tientallen aangiften gedaan bij de politie en Calkin verwacht dat er nog vele zullen volgen.

Selma Ablak, directeur van het door Gülen geïnspireerde Platform Zijn, ziet dat sommige mensen uit angst niet langer in verband gebracht ­willen worden met de beweging. Platform Zijn is een koepel van vrouwenorganisaties. ‘Een aantal bestuursleden heeft aangegeven uit het bestuur te willen’, vertelt Ablak vandaag in deze krant. ‘Zij staan nog steeds achter het werk van Gülen, maar willen niet meer publiek met hem geassocieerd worden. Ook vrijwilligers trekken zich terug. En financiers willen hun geld ineens liever cash uitbetalen dan via een incasso.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.