Luister naar

Hier gebeurde het: Haagse ingenieurs bestrijden het lawaai

Nieuws
Willem Bouwman Willem Bouwman
zaterdag 30 juli 2016 om 03:00
Het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs aan de Prinsessegracht in Den Haag, waar in 1934 de strijd tegen de geluidsoverlast begon.
Het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs aan de Prinsessegracht in Den Haag, waar in 1934 de strijd tegen de geluidsoverlast begon. nd

In 1934 telde Den Haag ruim 6700 auto’s, vijftien auto’s per duizend inwoners. Nergens in Nederland was de autodichtheid zo groot als in Den Haag. Al die auto’s maakten een hoop lawaai. Veel Hagenaars dachten met heimwee terug aan de tijd dat de stilte alleen werd verstoord door het geschreeuw van de voddenboer of het gegier van een tram die door de bocht ging. Ook de komst van de radio bracht veel lawaai teweeg. Het geluid van de stofzuiger drong gemakkelijk door vloeren en wanden van de meeste woningen heen. Het gedaver van vliegtuigen kon mensen horendol maken.

Om de geluidsproblemen te peilen en te keren, werd in 1934 in Den Haag de Geluidstichting opgericht. Iedereen die maar een beetje met auto’s, radio’s, keukenapparaten of geluidsisolatie te maken had, was erbij betrokken, van de ANWB tot de omroepverenigingen en van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen tot de Bond van Nederlandse Architecten. Aangemoedigd door de Geluidstichting werd er aan de Technische Hogeschool in Delft een anti-lawaaicongres gehouden, waar een zaal vol deskundigen het ‘lawaaivraagstuk’ van alle kanten bekeek.

De Geluidstichting stimuleerde het oprichten van anti-lawaaicomités in elke plaats van enige betekenis. Het anti-lawaaicomité in Den Haag hield in april 1936 een stilteweek, met onder meer een demonstratie voor de stilte. Achter een spandoek met het woord ‘stilte’ liepen de deelnemers zwijgend door Den Haag. Ook onderzochten ze het autogetoeter op straat. Ze ontdekten dat de helft van alle claxonsignalen overbodig was. Vooral vrachtwagens en autobussen toeterden veel te vaak. Motorfietsen zorgden ook voor veel herrie, doordat er schotten uit de uitlaat waren gezaagd. ‘Dit vindt gedeeltelijk zijn oorzaak in het feit, dat de jeugd, en ook veel ouderen, het erg prachtig vinden indien hun machine veel leven maakt’, aldus een persbericht.

De voorzitter van de Geluidstichting, ir. M.E.H. Tjaden, bedacht dat de krachten van de anti-lawaaicomités gebundeld moesten worden voor een nationale actie tegen geluidshinder. Onder zijn leiding werd in 1937 een landelijke actiegroep opgericht, de Nederlandschen Bond ter Bestrijding van Geluidshinder, kortweg de Anti-lawaaibond genoemd. De bond was het keffertje van de Geluidstichting.

De Antilawaaibond nam zijn taak ruim op. Hij richtte zich niet alleen op autogeluiden maar ook op gehorige woningen en geruchtmakende uitgaansgelegenheden. ‘Men kan de hanen het kraaien niet verbieden, maar alle andere lawaai kan men met succes bestrijden’, zei secretaris ir. Dubois op een bijeenkomst voor de pers. Een onderzoek naar geluidshinder in de stad Groningen leerde waar de prioriteiten lagen. Veertig procent van de klachten ging over autoverkeer, daarna volgden het ratelen van groetenwagens en melkkarren, luidruchtig publiek bij het uitgaan van bioscopen en cafés, en de klokken van carillons.

Aan het werk van de Antilawaaibond kwam in de oorlog geruisloos een einde. ?

wat

het Koninklijk Instituut van Ingenieurs

waar

Prinsessegracht 23 in Den Haag

waarom

hier werd in 1934 begonnen met de aanpak van ‘het lawaaivraagstuk’ in Nederland

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.