Direct naar artikelinhoud

Fox Sports mag KPN-contract aanpassen

Fox Sports mag KPN-contract aanpassen

Fox Sports hoeft het contract met KPN niet te verlengen op basis van de bestaande voorwaarden. Dat is de uitkomst van een kort geding dat KPN tegen de zender had aangespannen. Fox Sports wil dat de telecomaanbieders een van de sportzenders in het basispakket opnemen.

Het contract van KPN met Fox loopt maandag af. In het huidige contract betalen de abonnees van KPN een extra bedrag voor de sportkanalen. Het telecombedrijf wil dat dat zo blijft en stapte daarom naar de voorzieningenrechter. Die oordeelde dat het Amerikaanse mediabedrijf, dat de rechten over de sportkanalen beheert, niet dezelfde voorwaarden hoeft aan te bieden.

Fox wil bij het nieuwe contract een vergoeding die is gebaseerd op het totale aantal televisieabonnees van KPN, die dan allemaal toegang zouden krijgen tot de zender met eredivisievoetbal. Dat leidt echter tot hogere abonneekosten voor iedereen, aldus KPN.

KPN spreekt van oneerlijke concurrentie, aangezien de contracten van concurrenten als Ziggo langer doorlopen en deze nieuwe voorwaarden voor hen nog niet gelden. Volgens Fox heeft KPN zelf gekozen voor een overeenkomst van drie jaar en niet voor langer zoals Ziggo. De rechter meent dat KPN tijdens het proces onvoldoende duidelijk heeft gemaakt dat de verschillen in de contracten oneerlijk zouden zijn.

Eerder liet Autoriteit Consument & Markt weten de voorwaarden te onderzoeken die Fox Sports stelt in de nieuwe overeenkomst.

KPN laat in een reactie weten 'het niet juist te vinden om alle klanten te confronteren met prijsverhogingen voor de doorgifte van live-voetbalwedstrijden, terwijl slechts een deel van de klanten bereid is hier voor te betalen'. De telecomaanbieder geeft aan de juridische mogelijkheden goed te zullen bestuderen. "Tegelijkertijd zal KPN zijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de Fox-zenders beschikbaar blijven voor die klanten die dat willen, tegen een redelijk tarief."