Direct naar artikelinhoud

Piloten Flydubai klagen over gevaarlijke werkdruk

Piloten van budgetmaatschappij Flydubai klagen over de werkdruk, die een bedreiging zou vormen voor de vliegveiligheid. Uit gelekte documenten die in handen zijn van de Britse krant The Guardian blijkt dat piloten soms moeten overwerken, terwijl zij zelf hebben gewaarschuwd dat dit veiligheidsrisico's met zich meebrengt.

Flydubai ontkent dat het zijn werknemers een onverantwoord zware werkdruk oplegt.Beeld reuters

The Guardian heeft de veiligheidsrapporten ingezien van 413 vluchten van Flydubai in de maanden maart en april dit jaar. Daarin spreken sommige piloten hun zorgen uit over de hoge werkdruk. 'Het bedrijf is het vertrouwen van de piloten aan het verliezen', aldus een piloot. 'Ik voel en zie het wanneer ik met collega's vlieg.' Een andere piloot meende dat het aantal werkuren dat Flydubai van hem eiste mogelijk illegaal was.

In ruim veertig van deze rapporten beklagen piloten zich over vermoeidheid en de mogelijke gevaren die dit met zich meebrengt. In sommige gevallen hebben piloten hun zorgen aangekaart bij hun baas, maar kregen ze te horen dat ze gewoon moesten vliegen.

Lieve woorden

'Het is onacceptabel om druk uit te oefenen, hoe genoeglijk het ook wordt gedaan', stelde een piloot in een van de rapporten. 'Met lieve woorden de bemanning aanzetten tot het doen van iets waarvan ze heeft aangegeven dat het onveilig voelt, is onprofessioneel en extreem gevaarlijk.'

Flydubai ontkent dat het zijn werknemers een onverantwoord zware werkdruk oplegt. 'Flydubai's hoogste prioriteit is veiligheid', stelt een woordvoerder tegenover The Guardian. Ook meent de luchtvaartmaatschappij dat het 'nooit zijn bemanning zal vragen om te werken buiten de wettelijk toegestane uren'. Vermoeide piloten zouden kunnen afzien van hun dienst 'zonder disciplinaire gevolgen'.

Het is onprofessioneel en extreem gevaarlijk
Anonieme piloot in veiligheidsrapport

De klachten van de piloten komen op een gevoelig moment, enkele maanden na het neerstorten van een Flydubai-vliegtuig bij de stad Rostov aan de Don in Rusland. Bij de crash kwamen 62 mensen om het leven. Achteraf verklaarden anonieme piloten tegenover de BBC dat vermoeidheid vermoedelijk een rol had gespeeld bij de vliegramp. Het onderzoek naar de toedracht van de crash is nog bezig.

Hulpdiensten bij wrakstuk van neergestort Flydubai-vliegtuig.Beeld ap