Direct naar artikelinhoud

Rutte reageert op spanningen tussen Turkse Nederlanders

Minister-president Mark Rutte heeft voor het eerst gereageerd op de spanningen die zijn ontstaan tussen groepen Turkse Nederlanders. Op zijn Facebook-pagina zegt de premier dat hij en collega-ministers Lodewijk Asscher, Bert Koenders en Ard van der Steur dagelijks er mee bezig zijn, ook tijdens de vakanties.

Rutte gaat ook in op de kritiek van regeringspartij PvdABeeld anp

"Het werk vindt deels achter de schermen plaats, en deels voor de schermen," stelt Rutte. "Waar nodig, spreken we ons publiek uit via de media, bijvoorbeeld om duidelijk de norm te stellen dat bedreiging en geweld nooit acceptabel zijn. Of om duidelijk te maken dat Nederland staat voor mensenrechten. Of om alle mensen te ondersteunen die kiezen voor gesprek in plaats van intimidatie."

Rutte gaat ook in op de kritiek van regeringspartij PvdA, die bij monde van kamerlid Ahmed Marcouch zich in Het Parool beklaagde over de onzichtbaarheid van het kabinet. "Ook docenten en scholen verdienen hulp wanneer zij na de vakantie in hun klaslokalen mogelijk op discussies tussen hun leerlingen stuiten. Ahmed Marcouch wees terecht op dit punt," aldus Rutte, die stelt dat de minsiteries van Sociale Zaken en Onderwijs bekijken hoe scholen en docenten ondersteund kunnen worden met tips en adviezen.

Rutte stelt dat er inmiddels 'enkele tientallen' aangiften gedaan zijn van bedreiging en vernieling. "De politie onderzoekt deze. Het is heel begrijpelijk dat mensen zich hierdoor geïntimideerd voelen." Hij roept mensen op elkaar als individu te blijven zien.

"We beoordelen mensen niet omdat zij zogenaamd bij een grotere groep horen. Dat Gülenaanhangers in Turkije verdacht worden van de coup-poging wil niet zeggen dat een Turks-Nederlandse winkelier in Nederland daar iets mee te maken heeft. Iedereen geniet in ons land individuele rechtsbescherming. En daar doen we geen millimeter aan af. De overheid staat voor rechtsbescherming en handhaving."