Luister naar

Aan de ketting: Het grillig spoor van de waterbus

Nieuws
Redacteuren van het Nederlands Dagblad gaan deze zomer weer het land door voor de zomerserie Aan de ketting. Deze keer krijgen ze als opdracht mee Nederland ook over water te verkennen. Vandaag: Sjirk Kuijper leidt het kettingspoor in gereformeerd vaarwater, en luncht op Tiengemeten met een hugenotenkind.
Sjirk Kuijper Sjirk Kuijper
vrijdag 29 juli 2016 om 03:00
Aan de ketting: Het grillig spoor van de waterbus
Aan de ketting: Het grillig spoor van de waterbus nd

Tiengemeten

‘Ik dacht vandaag naar Stellendam te varen, en vandaar misschien op de elektrische fiets verder naar m’n zoon in Vlissingen. Blijkt dat er alleen op ­zondag vanaf de Erasmusbrug een waterbus die kant op gaat. Ze mogen het wel duidelijker aangeven, die dienstregeling. Als wij er al moeite mee hebben, hoe zullen Chinezen en Japanners dan snappen waar je allemaal met die waterbus naartoe kunt, en op welke dagen wel en niet?’

Fred Mahie (65) begint nochtans dankbaar aan de friet met kroket die voor hem zijn opgediend, terwijl ik zelf de laatste snippers makreel van mijn bord schraap. We zitten in een verder nagenoeg lege Herberg Tien­gemeten, op de oostpunt van het gelijknamige eiland in het Haringvliet. Allebei voor het eerst hier, en allebei met doorkruiste plannen. Maar Fred vindt het zojuist ontdekte eiland zó mooi dat hij al ­geïnformeerd heeft wat een overnachting in de herberg kost. ‘65 euro. Dat kan goedkoper in ­Rotterdam.’

Dat de ervaren waterbusreiziger Fred hier onbedoeld is aangeland door een verwarrende dienstregeling, geeft mij de vrijmoedigheid op te biechten dat ik mijn vaart ook anders had voorgesteld. Het plan ontstond woensdagavond, na lezing van het reis­verslag van m’n voorganger Eline. ND-redacteuren dolen al vier dagen door het rooms-katholieke zuiden, en de ­gevolgen worden manifest. Nu onze kerkverslaggeefster zelfs met zes flessen kloosterbier de Biesbosch is ingetrokken, acht ik het hoog tijd om koers te zetten naar protestantse ­wateren. Gelukkig grenst het ­Brabantse moerasgebied aan het vasteland van de Reformatie: Dordrecht, stad der Vaderen. Van hier wil ik een ­flinke slag maken richting de Zuid-Hollandse eilanden. En met de ­waterbus moet dat lukken.

Via de website koop ik een ticket (op datum) voor een ‘expeditie naar het Haringvliet’. Donderdagochtend, een half uur voor mijn geplande afvaart van de Merwekade, wordt duidelijk dat ik net als Fred de leesbril had moeten opzetten: kleine lettertjes melden dat de bus van Dordt naar Tiengemeten alleen op woensdagen vaart. ‘Donderdags gaat er wel een boot vanaf de Erasmusbrug naar Tiengemeten’, troost een steward aan de wal me. Die zal ik niet meer op tijd kunnen halen, maar volgens het ­foldertje houdt die waterbus halt in Nieuw Beijerland. Snel daarheen!

Op de pont over het Spui informeer ik waar in Nieuw Beijerland de ­waterbus aanmeert. Dat valt tegen. ‘Hij kan hier niet aanleggen’, vertelt de veerbazin; ‘En dat ontdekten ze pas toen ze een paar duizend folders hadden gedrukt’, grijnslacht ze, met een blik op de waterbusbrochure in mijn handen.

Gelukkig is er nóg een pad over het water naar Tiengemeten. Vanaf ­Nieuwendijk steekt een pontje in tien minuten haaks over naar het ­eiland in het Haringvliet. Dat is dus niet de twee uur durende pleziervaart door het ­Hollands Diep die ik me had voorgesteld, maar ik bereik tenminste mijn doel. Tiengemeten: eiland met een bonte historie, dat tot 1990 nog in aanmerking kwam voor zotte plannen (pretpark, baggerslibdepot, vliegveld, kerncentrale), maar dat nu voorlopig in de veilige handen is van Natuurmonumenten.

stilte

Zeven kilometer lang is Tiengemeten. Ik wandel een half uur in volmaakte stilte en eenzaamheid naar de oostpunt, waar de Herberg verlaten maar wel open blijkt. Woensdag, toen de weerberichten zonnig waren, zaten alle tafels binnen en buiten vol, zegt de serveerster. Dat er voor vandaag regen was voorspeld, is bijna alles­bepalend voor het eilandtoerisme.

Maar gelukkig stapt Fred binnen. ­Mahie is wél met de waterbus vanaf zijn woonplaats Rotterdam gekomen. ‘Naar de ­Heijplaat en Kinderdijk ­varen ze veel vaker, maar dat heb ik nu wel gezien. Ik houd er wel van iets nieuws uit te proberen; avontuur. Een dure vakantie kan ik me nog niet permitteren, maar zo’n mooie dagtocht is iets dat ik in m’n jeugd niet heb gehad.’

Enfin, Stellendam zal hij vandaag niet bereiken; dat plan blijft voor een volgende keer. Nu is Fred vanavond op tijd thuis om nog naar de ­tempel te gaan, in Zoetermeer. ‘Ik stam af van Hugenoten; Franse protestanten die ooit naar ­Nederland vluchtten. Zelf ben ik allang geen lid meer van de ­protestantse kerk, ik ben ook niet kerkelijk opgevoed. Maar ik ben wel tot geloof gekomen; ik behoor nu tot de Mormonen. Wij dopen voor de ­doden. We doen ­genealogisch onderzoek, we verzegelen verwanten aan ­elkaar. Zo heb ik in de tempel voor mijn ouders mogen werken en voor m’n over­leden broer. Dat is fijn om te doen, het geeft veel voldoening.’

De tijd is kort en we hebben allebei een boot te halen: waterbus en pont gaan allebei rond drie uur naar de wal. We zwaaien nog naar elkaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.