Direct naar artikelinhoud
Couppoging Turkije

Turkije wil dat Duitsland gevluchte Gülen-gezinde aanklagers uitlevert

Een aantal aanklagers gelieerd aan Fetullah Gülen zijn van Turkije naar Duitsland gevlucht. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft Duitsland om uitlevering gevraagd. Dat meldt hij op CNN Türk.

De Duitse regering heeft nog niet in het openbaar gereageerd op het uitleveringsverzoek van Turkije. Bondskanselier Angela Merkel toonde vanmiddag tijdens een persconferentie wel begrip voor de bezorgdheid van de Turkse regering. Ze stelde dat "er actie moet worden ondernomen tegen de rebellen met alle middelen die een rechtsstaat tot zijn beschikking heeft". Ze benadrukte echter dat de reactie van de regering wel proportioneel moet blijven. 

Fettulah Gulen in de Verenigde Staten. Hij wordt door Turkije verdacht van het beramen van de mislukte coup.

De Gülen-beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep van vrijdag 15 juli. Sinds de couppoging voert de regering op grote schaal politieke zuiveringen uit onder Gülen-aanhangers. Onder de noodtoestand kunnen zij dertig dagen worden vastgehouden zonder te worden voorgeleid.

Vlucht Gülen

Tegen Gülen zelf, die op dit moment in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten leeft, loopt ook een uitleveringsverzoek. Cavusoglu stelt "positieve verandering" te zien in de houding van de Amerikanen jegens het verzoek van de Turken.

Met dit uitleveringsverzoek is haast geboden. Volgens de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag zou Gülen plannen hebben de VS te ontvluchten. Hij noemde Australië, Mexico, Canada, Zuid Afrika en Egypte als mogelijke bestemmingen. Egypte heeft al laten weten dat het nog geen asielaanvraag van de geestelijke heeft ontvangen. Mocht het nog komen, dan zullen de Egyptische autoriteiten de aanvraag onderzoeken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.