Direct naar artikelinhoud
Israël

Amerika bezorgd over uitbreiding Israëlische nederzettingen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is "ernstig bezorgd" over het plan van Israël om 323 extra huizen in de nederzettingen in Oost-Jeruzalem te bouwen. De "gestage versnelling van de uitbreidingsactiviteiten" zou de beoogde tweestatenoplossing ondermijnen, zei een woordvoerder van het ministerie vandaag.

Het ministerie is daarnaast bezorgd over het "recent gestegen aantal vernielingen van Palestijnse gebouwen in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem". In en rond Jeruzalem werden de afgelopen tijd enkele Palestijnse woningen met de grond gelijkgemaakt, onder meer omdat ze te dicht bij de muur stonden die de Israëliërs hebben opgetrokken. Volgens de Verenigde Naties heeft Israël dit jaar al bijna zeshonderd Palestijnse huizen op de Westelijke Jordaanoever vernietigd. Volgens het ministerie zit Israël in een "patroon van provocatieve en averechtse actie".

De 323 nieuwe wooneenheden zouden bovenop de 770 al geplande gebouwen komen in de nederzetting Gilo. De nederzetting in het zuidwesten van Oost-Jeruzalem heeft 40.000 inwoners, van wie de meeste Joods zijn.

Palestijnse aanvallen

Begin juli autoriseerde premier Benjamin Netanyahu de bouw van honderden nieuwe huizen in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem als antwoord op een serie dodelijke Palestijnse aanvallen tegen Joodse kolonisten. De Palestijnen zien de nederzettingen als het grootste obstakel voor het vredesproces.

Israël bezette de Westelijke Jordaanoever in Oost-Jeruzalem in de oorlog van 1967. De meeste landen zien dit als bezet gebied, en de Palestijnen hopen er een eigen staat te kunnen opbouwen. Sinds oktober vorig jaar zijn de spanningen tussen de Palestijnen en de Israëli's weer opgelopen.

Zware kritiek VN

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zei dat de plannen van Israël "legitieme vragen" oproepen over de intenties van het land op de lange termijn. In januari had hij al zware kritiek op de Israëlische bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De secretaris-generaal wil dat de bouwwoede stopt. "De frustratie van de Palestijnen groeit onder een halve eeuw van bezetting en onder het stilliggen van het vredesproces."

Volgens Ban Ki-moon is het voortzetten van de kolonisatiepolitiek "een belediging voor de Palestijnse bevolking en de internationale gemeenschap" en "roept dit vragen op over de belofte van Israël om tot een tweestatenoplossing te komen".

Palestijnse autoriteiten zeggen dat Israël gebrand is op het "vernietigen van de integriteit en de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat".