Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Zit het geneesmiddel voor de ziekenhuisbacterie in uw neus?

Zit het geneesmiddel voor de ziekenhuisbacterie in uw neus?

Duitse wetenschappers hebben in de menselijke neus een bacterie ontdekt die een krachtig nieuw antibioticum produceert. De stof zou onder andere in staat zijn om de MRSA-bacterie te doden, de zogenoemde ziekenhuisbacterie, die immuun is aan bepaalde soorten antibiotica.

Doorgaans wordt vooral in modder naar nieuwe antibiotica gezocht. De nieuwe studie, die gisteren verscheen in Nature, doet vermoeden dat de micro-organismen in het menselijke lichaam mogelijk een bron zijn van nieuwe antibiotica. Dat is welkom nieuws, gezien steeds meer aan antibiotica resistente superbacteriën opduiken.

Tests van lugdunin op muizen met huidinfecties, veroorzaakt door S. aureus, gaven een hoopgevend resultaat

Een van de grootste bedreigingen is de MRSA-bacterie. Dat is een stam van de Staphylococcus aureus, die ernstige en soms zelfs dodelijke huid- en wondinfecties, bloedbaaninfecties en longontsteking kan veroorzaken. MRSA is resistent aan het antibioticum meticilline, dat meestal wordt toegediend tegen S. aureus.

Huidinfecties

De onderzoekers ontdekten de nieuwe stof na een onderzoek van neusstalen van 187 gehospitaliseerde patiënten. Tien procent was drager van de 'antibioticumbacterie' S. lugdunensis. Bij die mensen werd slechts in 6 procent van de gevallen ook de gevaarlijke S. aureus-bacterie gevonden. Heel wat minder dan bij de andere patiënten, die 34 procent kans hadden op die bacterie. Volgens de onderzoekers een bewijs dat bacteriën in de neus helpen S. aureus op afstand te houden.

S. lugdunensis produceert een stof die de wetenschappers lugdunin noemen. Tests van die stof op muizen met huidinfecties, veroorzaakt door S. aureus, gaven een hoopgevend resultaat. In de meeste gevallen genas de infectie volledig of verkleinde ze drastisch. Bij slechts twee muizen had de stof niet het gewenste resultaat.

Toch is een nieuw antibioticum nog niet meteen in de maak. Het is nog niet duidelijk hoe lugdunin juist werkt. Volgens de onderzoekers kan de ontwikkeling van een eventueel antibioticum daardoor nog jaren op zich laten wachten.