Direct naar artikelinhoud
Britse spoorwegen

Nieuw dieptepunt op Brits spoor: treinrit gestaakt wegens graffiti

Natte bladeren, pluizige sneeuw en verkeerd zonlicht. Engelse treinmaatschappijen zijn creatief in het bedenken van redenen om treinen niet te laten rijden. Nu heeft Southern Rail een nieuw excuus gevonden: het annuleerde tijdens de ochtendspits drie diensten omdat de treinen met graffiti waren bespoten. Het leverde hoon op van passagiers, die al maanden lijden onder de beroerde dienstverlening van dit bedrijf.

"Deze dienst is geannuleerd wegens vandalisme. Excuses voor het ongemak." Dat was de mededeling die reizigers in plaatsen ten zuiden van Londen kregen. Ergernis maakte al snel plaats voor hoongelach toen bekend werd dat het ging om wat geklieder op de groen-witte treinstellen. Om wat voor een tekeningen of teksten het ging, is niet bekend gemaakt. Een passagier twitterde "Stond er misschien 'Charlie Horton neem ontslag'?"

Al maanden vallen er treinen uit, wegens een tekort aan personeel en een langlopende ruzie met de vakbonden

Dat is een verwijzing van de directeur van de treinmaatschappij die inmiddels de bijnaam 'Southern Fail' draagt. Al maanden vallen er treinen uit, wegens een tekort aan personeel en een langlopende ruzie met de vakbonden. Southern Rail wil dat de machinisten voortaan verantwoordelijk worden voor het sluiten van de deuren, terwijl de vervoersbond vindt dat dit de taak behoort te blijven van de conducteur of de perronwachter. Dat laatste zou veiliger zijn.

Tussen 29 mei en 25 juni is 15 procent van de diensten uitgevallen. Southern Rail kwam vervolgens met een creatieve oplossing: het schrappen van 341 treinen per dag. Hierdoor zijn de treinen die wel rijden nog voller dan normaal, zeker tijdens de spits. Passagiers hebben enkele malen actie gevoerd in de aankomsthal van Victoria Station. Sommige forensen hebben zelfs hun baan verloren en talloze toeristen hun vluchten gemist op Gatwick.

"Crap"

De verantwoordelijke staatssecretaris Claire Perry is opgestapt omdat ze er naar eigen zeggen genoeg van heeft te verdoezelen hoe "crap" de spoorwegen zijn, terwijl de Londense burgemeester Sadiq Khan geopperd heeft om de concessie in te trekken. Dat zou niet uniek zijn. In 2009 zag de staat zich gedwongen om East Coast Main Line te hernationaliseren. Southern, dat onder meer de kuststeden Portsmouth, Eastbourne en Hastings bedient, heeft al langer problemen.

In 2014 slaagde het treinbedrijf erin om de 7.29 van Brighton naar Londen Victoria niet één keer op tijd te laten rijden. Een jaarkaart op dit populaire traject - reistijd: ruim een uur - kost omgerekend 5.312 euro.

Voor de Southern-reizigers wacht nog meer ellende. Vakbondsleider Mike Cash heeft een grote staking aangekondigd.