Telenet: “Turteltaks kost ons 3 miljoen euro”

© BELGA

Telenet-CEO John Porter heeft er “een van de drukste en meest productieve zes maanden” uit zijn carrière opzitten. Hij had vakantie nodig en heeft niet gewacht tot na de presentatie van de halfjaarresultaten van zijn bedrijf om te vertrekken. Maar vanop zijn vakantiebestemming stelde hij de aandeelhouders van Telenet wel gerust: “We zitten echt wel op het juiste spoor”.

Het telecombedrijf organiseerde voor het eerst een persconferentie in zijn nieuwe hoofdkantoor in Sint-Lambrechts-Woluwe, waar vroeger Base zijn zetel had. Porter was echter niet fysiek aanwezig, maar via de telefoon. “Ik wilde er wel bij zijn, maar met volwassen kinderen die verspreid zitten van Sydney over Londen, Amsterdam tot New York heb ik niet de controle over mijn familiale agenda die ik zou willen hebben”, legde hij uit van ergens aan de Middellandse Zee.

Porter is vermoeid, want had de laatste maanden de handen vol met de integratie van de overgenomen mobiele operator Base. Maar er zijn geen problemen geweest, verzekerde de Telenet-top tijdens de persconferentie. “Ik moet zeggen dat deze integratie heel positief en vlot verlopen is”, zei financieel directeur Birgit Conix, die kan bogen op ervaring bij multinationals als Heineken en Johnson & Johnson. “Er zijn wat kosten mee gemoeid, maar er zijn geen lijken uit de kast gevallen.”

Een wandelingetje door het park is de overname echter niet. Telenet moet al meteen de kosten van de overname slikken, maar kan zijn klanten maar geleidelijk aan overzetten van het gehuurde Orange-netwerk naar zijn eigen netwerk. Er moet immers flink geïnvesteerd worden in het Base-netwerk, vooral om de ontvangst binnenshuis te versterken. De laatste klant op het gehuurde netwerk zal wellicht pas in 2018 overgezet worden. Het is dus nog even wachten tot Telenet ten volle de vruchten zal plukken van de overname.

© BELGA

Het aandeel van Telenet verloor dit jaar al bijna 15 procent van zijn waarde. Is er te veel betaald voor Base? “De beweging van ons aandeel zit min of meer in lijn met de rest van de sector”, reageerde Porter. “Wat betreft het leveren van rendement voor onze aandeelhouders: we zitten inderdaad in een investeringscyclus, maar we kijken niet enkel naar return in 2020, want ook in de komende jaren gaan we uit van ebitda-groei van 5 tot 7 procent. Het rendement zal er sneller komen dan 2020. Sommige aandeelhouders hebben verwachtingen op erg korte termijn, maar de meesten hebben vertrouwen voor de middellange termijn.”

“Turteltaks kost ons 3 miljoen euro”

Porter zei dat hij zelf ook vertrouwen heeft over de richting waarin het bedrijf gaat. De impact van het opengooien van de kabel (waardoor Orange nu ook tv en internet via de kabel kan aanbieden) noemde de Australiër “gematigd”, terwijl de betalende extra entertainmentpakketten Play en Play More het goed doen en het nieuwe combinatie-aanbod Wigo goed gelanceerd is met al 13.000 klanten eind juni. “Telenet zit op het juiste spoor”, dixit Porter.

Dat blijkt ook uit de financiële prognose voor 2016, die Telenet onaangeroerd laat. Al waarschuwt het bedrijf wel dat de opbrengstengroei in de tweede jaarhelft lager zal liggen dan de 4 procent van de eerste zes maanden als gevolg van de “ongunstige impact van de regelgeving en de felle concurrentie”. In dat verband liet CFO Birgit Conix bijvoorbeeld vallen dat de zogenaamde Turteltaks, een heffing op energie, haar bedrijf meer dan 3 miljoen euro kost. “Dat is toch substantieel”, zei ze. Daarnaast is er ook de kost van de nieuwe Europese roamingregels, waardoor consumenten goedkoper bellen, sms’en en surfen vanuit andere EU-landen.

De verschuivingen op de Belgische telecommarkt zijn overigens nog niet voorbij. Gevraagd of Telenet interesse heeft in SFR België, dat telecomdiensten verkoopt in delen van Brussel en Wallonië, klonk “geen commentaar”. Maar het is geen geheim dat Telenet in het zuiden van het land meer wil doen dan met Base wat mobiele diensten verkopen. Concurrent Orange liet al officieel verstaan belangstelling te hebben. Iets wat Porter niet goed begrijpt. “Ze zouden zich in de vaste business toch beter focussen op de opportuniteit die ze al hebben. Maar dat moeten zij weten natuurlijk”, zei hij, gevolgd door een ontspannen lachje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen