Direct naar artikelinhoud
Turkije

Opnieuw ontslagen Turkije: 88 medewerkers van Buitenlandse Zaken

De Turkse regering heeft 88 medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontslagen. Minister Mevlut Cavusoglu maakte de ontslaggolf op zijn ministerie zelf bekend.

Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli door een deel van het leger hebben de Turkse autoriteiten al meer dan 60.000 militairen, politiefunctionarissen, rechters, onderwijzers en ambtenaren geschorst, ontslagen of gevangengezet.

CNN Türk meldde verder nog dat twee Turkse topgeneraals donderdag ontslag hebben genomen uit het leger. Het gaat om Kamil Basoglu en Ihsan Uyar, beiden hoge militairen bij de landstrijdkrachten. Het is nog niet duidelijk waarom ze ontslag hebben genomen.

Gisteren werden 1.684 militairen ontslagen, onder wie 149 generaals en admiraals. Dat is ongeveer 40 procent van bevelhebbers met de hoogste rang die er voor de mislukte staatsgreep waren.

Journalisten

Gisterenochtend werden ook arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 47 journalisten. Later die dag werd bekend dat 3 nieuwsdiensten, 16 televisiekanalen, 23 radiostations en 45 dagbladen gesloten werden. 

Er zitten zo'n 15.000 mensen vast na de mislukte coup, onder wie 10.000 soldaten. Ruim 8.000 van hen zijn formeel gearresteerd en zijn in afwachting van een proces. Onder de noodtoestand kunnen mensen dertig dagen worden vastgehouden zonder te worden voorgeleid.