© Patrick Hattori

Vijf huiszoekingen na mogelijke ‘sterfhuisconstructies’ bij bekende Mechelse patisserie

De lokale politie Mechelen-Willebroek heeft woensdag vijf huiszoekingen uitgevoerd naar aanleiding van een fraudeonderzoek na het faillissement van de bekende Mechelse bakkerijketen Patisserie Verstraelen. Eén persoon werd aangehouden.

doro

De recherche van de politie Mechelen-Willebroek voerde woensdag op vraag van de Mechelse onderzoeksrechter simultaan vijf huiszoekingen uit in Mechelen, Bonheiden Aartselaar en Wommelgem. De huiszoekingen kaderden in een onderzoek naar het faillissement van vorig jaar van de nv Verstraelen, in de regio Mechelen beter bekend als patisserie Verstraelen.

“Het was de speurders tijdens het onderzoek opgevallen dat er kennelijk constructies werden opgezet om vermogen aan de vennootschap te onttrekken”, meldt het Mechelse parket. Daarbij konden verschillende winkels ongestoord verder gezet worden door gebruik te maken van andere vennootschappen. “De nv Verstraelen werd hierbij volledig leeggehaald en bleef achter met een aanzienlijke schuldenberg.”

Naast een aantal belangrijke schuldeisers is er ook sprake van een schuld van meer dan een miljoen euro bij de RSZ. “Er lijkt hier dan ook sprake te zijn van herhaald misbruik van vennootschappen en het opzetten van zogenaamde ‘sterfhuisconstructies’ (hierbij worden levensvatbare onderdelen van een onderneming overgeheveld naar een andere onderneming, zodat ze kunnen blijven voortbestaan, red.)”, klinkt het bij het Mechelse parket.

Bij de huiszoekingen werden een 22.000 euro aan cash geld, twee koelwagens, tien computers en documenten in beslag genomen. Twee personen werden in het kader van het onderzoek gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter die één van hen onder aanhoudingsmandaat plaatste. De andere persoon werd vrijgelaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER