Direct naar artikelinhoud
Impossible Burger

De nieuwste food hype in New York: een vegetarische burger die (écht) bloedt

Hamburger

Gisteren werd in New York een wel heel speciale veggieburger aan het publiek voorgesteld: eentje die qua smaak en textuur zo hard op zijn vlezige voorganger gelijkt dat het bloed haast uit de vezels stroomt.

De nieuwe buger kadert in het project van Impossible Foods, een gastronomische start-up die beduchte vleeseters de geneugten van het vegetarisme bij wil brengen. In die opzet lijkt het ecologisch ingestelde bedrijf met hun laatste culinaire creatie alvast geslaagd. Journaliste voor The Guardian - en tevens verstokte vegetariër - Amanda Holpuch vindt de smaak van de 'Impossible Burger' alvast nauwelijks te onderscheiden van een heerlijk vettig en verzadigend niet-vegetarisch exemplaar. 

‘Toen ik de eerste hap naar binnen speelde was het alsof ik in één klap mijn zes jaar lange strijd tegen het eten van vlees ten einde bracht’, schrijft ze. Bovendien zou de smaak zo zout en vettig zijn, dat het lijkt alsof er waarlijk alleen een dierlijk product aan de oorsprong van die ervaring kan liggen. 

Bloed vergieten 

Wat de uitzonderlijke vlezige vegetarische beleving echter helemaal compleet maakte, was dat er tijdens de smulpartij zelfs kleine stroompjes bloed aan de vezelachtige structuur van de burger leken te ontsnappen. “Als ik dit kan eten zonder dat daar een dier voor hoeft te sterven, dan ben ik overtuigd”, aldus een van de proevers.

Twitter bericht wordt geladen...

Dat de presentatie van Impossible Burger doorging in Momofuku Nishi, het befaamde restaurant van volbloed carnivoor David Chang in New York, is overigens een overwinning voor het vegetarisme tout court. Vorig jaar was de chef immers nog de trotse eigenaar van een restaurant waar ‘Wij serveren geen vegetariërvriendelijke varianten’ ostentatief op de menukaart prijkte. 

DDe ingrediënten van de burger zijn volledig plantaardig: water, tarweproteïne, kokosolie en natuurlijke smaakmakers. Het ingrediënt dat ervoor zorgt dat de burger er zo vlezig uitziet is 'heem'. Dat is een stof die voorkomt in vlees, maar ook in planten.