Antwerpse senioren rijden met riksja

De mensen van Antwerpenize gingen de riksja’s zelf halen in Kopenhagen. © rr

Met het riksjaproject ‘Wind in de haren’ wil het district Antwerpen rusthuisbewoners meer sociaal contact bieden en meer laten participeren aan het leven in de stad. Vanaf augustus kunnen vrijwilligers, familieleden of kennissen met twee riksja’s ritjes maken met Antwerpse senioren.

‘Wind in de haren’ is een initiatief van de mensen achter de fietsblog Antwerpenize. De riksja’s werden aangekocht in Kopenhagen, waar al langer een soortgelijk project loopt naar een idee van Ole Kassow, en twee vertegenwoordigers van Antwerpenize zijn vorige week vertrokken om de rijtuigen daar op te halen. Ze worden zondag weer in Antwerpen verwacht na een fietstocht van tien dagen.

Antwerpenize engageert zich om met de riksja’s minstens vijftig ritten te organiseren voor het einde van dit jaar. Ze zullen daarom de uitbouw van een vrijwilligerswerking opstarten. Wie zelf af en toe (of eenmalig) tijd kan en wil vrijmaken voor een kort fietstochtje met twee senioren uit de buurt, kan alvast mailen naar antwerpenize@wens.be of een berichtje sturen op de Facebook-pagina van het project.

Eén van de twee riksja’s werd met middelen van de burgerbegroting van het district Antwerpen aangekocht. De burgerbegroting is een sinds 2014 lopend initiatief van het districtsbestuur dat de verdeling van tien procent van de jaarlijkse districtsbegroting - goed voor 1,1 miljoen euro - rechtstreeks aan de inwoners overlaat. Na een participatietraject kwam het thema ‘meer sociaal contact’ als winnaar naar voren voor 2016. ‘Wind in de haren’ is een van de concrete projecten waar het geld naartoe gaat.