Direct naar artikelinhoud

Juncker benoemt hoofdonderhandelaar Brexit

Juncker benoemt hoofdonderhandelaar Brexit

De Franse ex-minister en oud-EU-commissaris Michel Barnier wordt namens de Europese Commissie de hoofdonderhandelaar voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker woensdag bekendgemaakt.

De benoeming komt nadat de EU-regeringsleiders eind juni, de dag nadat de Britten per referendum voor een 'Brexit' hadden gekozen, bepaalden dat de uittreding 'orderlijk" moet verlopen.

Barnier zal de onderhandelingen daarover voorbereiden en leiden zodra de Britten Brussel officieel melden dat zij het zogenaamde artikel 50 willen inroepen. Dit artikel start de beëindiging van het EU-lidmaatschap. Dat is nog nooit voorgekomen.

Barnier was eerder EU-commissaris voor onder meer de Interne Markt en Financiële Diensten, en minister van buitenlandse zaken en landbouw. Juncker heeft 'mijn vriend Michel" aangewezen omdat 'ik een ervaren politicus voor deze moeilijke taak wil." Hij begint op 1 oktober.

Didier Seeuws
Al eerder wees EU-president Donald Tusk een onderhandelaar namens de lidstaten aan, de Belgische topdiplomaat Didier Seeuws. Het is niet bekend wie het voortouw neemt bij de onderhandelingen over de brexit.

Michel Barnier beschikt over een grote dossierkennis van de EU-wetgeving en heeft als EU-commissaris voor financiële diensten al veel onderhandeld met de Britten. Vorig jaar wees Juncker hem al aan als speciaal adviseur voor defensie- en veiligheidsbeleid in zijn commissie.

Minister van Brexit
Aan de Britse kant krijgen Barnier en Seeuws te maken met David Davies, de Britse onderhandelaar die door de nieuwe premier May eerder deze maand werd aangesteld als minister voor de uittreding.

De 67-jarige Davis zit al sinds 1987 in het Lagerhuis. Hij was zowel partijvoorzitter als staatssecretaris van het ministerie van buitenlandse zaken. Hij staat bekend als een harde onderhandelaar en was voor de Brexit.

Londen heeft overigens al aangegeven dat het tijd nodig heeft voor de voorbereidingen van de onderhandelingen. Het in werking stellen van artikel 50 zal daarom dit jaar niet meer gebeuren, maar pas in 2017, aldus de Britten.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie