Direct naar artikelinhoud

Marokko arresteert 52 terreurverdachten

Marokko heeft 52 terreurverdachten gearresteerd die een aanslag beraamden en geïnspireerd zouden zijn door Islamitische Staat. Nog eens 143 mensen worden onderzocht. De Marokkaanse autoriteiten namen wapens en materiaal waarmee bommen en chemische wapens worden gemaakt in beslag. Dat hebben de Marokkaanse autoriteiten in een verklaring laten weten.

Twee mannen bij de rechtbank in Sale, dichtbij Rabat, die verdacht worden van lidmaatschap van Amsar El Mhedi, een jihadistische cel in Marokko.Beeld reuters

De arrestatie, die 19 juli plaatsvond, is de grootste arrestatie sinds jaren in Marokko. Volgens de autoriteiten maken de verdachten deel uit van jihadistische cellen die aanslagen voorbereidden in binnen- en buitenland. Naast wapentuig en materiaal voor bommen en chemische wapens werden vlaggen van Islamitische Staat en boeken over zelfmoordaanslagen aangetroffen.

Leden van de groep zouden een exclave van Islamitische Staat in Marokko willen creëren, aldus de verklaring van de Marokkaanse regering. Het plan was om Marokkaanse veiligheidsdiensten, toeristen, gevangenissen en festivals aan te vallen. Ook zouden de verdachten banden hebben met jihadisten in Algerije en landen in de sub-Sahara.

De Marokkaanse inlichtingendienst zegt sinds 2013 38 vermoedelijke jihaditische cellen te hebben ontmanteld.

Sinds de oprichting van Islamitische Staat hebben honderden Marokkanen, Tunesiërs en Algerijnen zich aangesloten bij de terreurgroep. Bovendien heeft Marokko last van de chaos in Libië waar verschillende partijen strijden om de macht.