Waalse verkeerscampagne ingetrokken na geschokte Italiaanse reacties

© rr

Elke maand is er op Waalse autosnelwegen een nieuwe verkeerscampagne te zien. Deze van juli handelt, net als in Vlaanderen, over vuilnis op de weg. Daar kan niks op aan te merken zijn? Dan is dat buiten de trots van het Italiaanse volk gerekend: een van hun mythische wagens wordt op de affiche afgebeeld. Italianen zijn er niet over te spreken, waardoor de campagne ingetrokken wordt.

er, gjs

‘Verwar stopplaatsen langs de autosnelweg niet met varkensstallen’, staat te lezen op de affiche. Naast de tekst is een fameuze Fiat 500 te zien waarin een varken aan het stuur zit en een zak vol vuilnis op de grond smijt.

Na de lancering van de campagne werden Waals minister van Openbare Werken Maxime Prévot (CDH) en minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio (CDH) overspoeld met kwade mails en telefoons, voornamelijk afkomstig van leden van de ‘club Fiat 500’, die maar liefst 21.000 leden telt in Europa. De ambassadeur van Italië vroeg om alle affiches, 200 in totaal, te verwijderen.

Verontschuldigingen gevraagd

Wallonië zou met de campagne ‘hét symbool van Italiaanse design’ beledigd hebben. "Wij moeten de eer verdedigen van de auto die Italië moderner maakte", klinkt het.

"Zoiets doe je de Fiat 500 niet aan", is de algemene teneur van de kritiek. De kwestie sijpelt zelfs door tot in de Italiaanse politiek. Zo kreeg de minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni al een parlementaire vraag erover: België zou zich moeten verantwoorden ten opzichte van Italië en ook verontschuldigingen aanbieden zou geen slecht idee zijn. Om elk misverstand uit de wereld te helpen, kwam het woensdagochtend zelfs tot een ontmoeting tussen de Italiaanse ambassadeur in België en de topman van Sofico.

Reactie Wallonië

In Wallonië zijn ze naar eigen zeggen wat geschrokken van de Italiaanse reactie. Ze trekken dan ook vroegtijdig de stekker eruit. De maatschappij Sofico is woensdagmiddag meteen gestart met het overplakken van de affiches met een nieuwe verkeerscampagne. Een paar dagen sneller dus dan gepland, om verdere controverse te vermijden. Eind dit weekend zouden de laatste affiches langs de Waalse snelwegen verdwenen moeten zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen