Direct naar artikelinhoud

'Vervoer van mensen met beperking moet efficiënter'

Het vervoer van mensen met een ­beperking in de stad kan veel efficiënter. De gemeente wil dat de rei­ziger weer centraal komt te staan.

'Het vervoer van mensen met een ­beperking in de stad kan veel efficiënter'Beeld anp

Ouderwets en omslachtig, zo noemt verkeerswethouder Pieter Litjens het vervoer voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. "Dankzij moderne techniek, apps en slim gebruik van data wordt alles efficiënter, maar het doelgroepenvervoer vormt daarop een uitzondering."

Daar kan Heleen Bruining over meepraten. Sinds haar man een herseninfarct kreeg is hij halfzijdig verlamd en voor vervoer aangewezen op de busjes van Connexxion.

Innovatieve oplossingen
"Als hij van het verzorgingstehuis naar het ziekenhuis gaat, moet de reis worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar. Gaat hij naar de dagbesteding, dan gaat het via het verzorgingstehuis en als hij bij vrienden op bezoek wil, dan gebruikt hij zijn pas voor Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV). Dat moet makkelijker kunnen."

Bruining is behalve mantelzorger ook ambtenaar bij de gemeente ­Amsterdam. Ze voorzag Litjens van advies over hoe het doelgroepenverkeer beter kan worden.

Dat leidde tot een nieuwe aanbesteding voor het AOV, waarin bedrijven gevraagd wordt om met innovatieve oplossingen te komen om vraag en aanbod van vervoer voor mensen met een beperking te verbeteren.

"Zou het niet mooi zijn als mensen met een beperking, of mantelzorgers, met één app de reis kunnen regelen, zonder dat ze zich hoeven te bekommeren over de vraag of de betaling wordt afgehandeld? Of dat je kunt zien waar het busje is, zodat je weet hoe lang je nog moet wachten?" zegt Bruining.

Uber
Op dit moment wordt niet optimaal gebruik gemaakt van het aanbod, ziet ook Litjens. Soms rijden taxibusjes leeg terug, terwijl met een kleine omweg andere mensen opgehaald kunnen worden. Of passagiers die van school naar de naschoolse opvang willen, worden eerst naar huis gebracht omdat het vervoer door verschillende partijen wordt geregeld.

Alles wordt efficiënter, maar het doelgroepenvervoer vormt daarop een uitzondering

Juist op het gebied van mobiliteit heeft de afgelopen jaren veel innovatie plaatsgevonden, zoals de taxidienst Uber. De gemeente hoopt dat geïnteresseerde bedrijven met slimme oplossingen komen om vraag en aanbod beter te koppelen, routes handiger in te richten en het AOV te combineren met regulier openbaar vervoer.

Litjens wil dat Amsterdam binnen een paar jaar koploper is op het gebied van slim, modern en innovatief doelgroepenvervoer. Vanaf april 2017 moet het nieuwe doelgroepenvervoer operationeel zijn.