Direct naar artikelinhoud

'Noord- en Zuid-Korea bestoken elkaar met slangen en propaganda'

Terwijl Noord-Koreaanse bronnen Zuid-Korea beschuldigen van het loslaten van slangen in het grensgebied met China, zijn de Zuid-Koreanen verbolgen over pro-Pyonyangfolders die vanuit het buurland richting Seoul drijven. De Koreaanse propagandaoorlog draait op volle toeren.

Oorlogspropaganda op straat in Noord-Korea.Beeld afp

Zuid-Koreaanse slangen zouden zijn losgelaten in de Yalu rivier op de grens tussen Noord-Korea en China, in de provincie Ryanggang. Het betreft een 'sluw plan' van de geheime dienst in Seoul om 'onze eenheid' te ondergraven, aldus Noord-Koreaanse overheidsbronnen tegen de gespecialiseerde nieuwssite Daily NK.

De inwoners van Ryanggang zouden zijn gewaarschuwd voor de beesten, volgens geruchten zouden de eerste doden al zijn gevallen door slangenbeten. Ondertussen is het aan de grenswachten om door de rivierbedding te waden om de beesten te vangen voor ze aan land kruipen.

'Sommigen mopperen over de betrouwbaarheid van de overheidsclaims, ze wijzen er terecht op dat zelfs een driejarige niet zou geloven dat het zuiden ons met slangen aanvalt vanwege Noord-Koreaanse propagandafolders en -cd's', aldus een bron tegen Daily NK.

Zuid-Koreanen protesteren tegen Noord-Korea.Beeld afp

Ballonnen en popmuziek

Zuid-Korea klaagt op zijn beurt over Noord-Koreaanse propagandafolders die in zakken aan de oevers van de Hangang rivier zijn gevonden. In de flyers wordt gedreigd met een raketaanval, daarnaast eist Noord-Korea de overwinning in de Koreaanse oorlog van 1950-'53 op. Technisch gezien is deze oorlog nog altijd gaande en is er slechts een staakt-het-vuren van kracht tussen de rivaliserende Korea's.

De wederzijdse propagandaoorlog is opgelaaid na de (naar eigen zeggen) succesvolle atoomproef van Noord-Korea afgelopen januari. Zo speelt Zuid-Korea anti-Pyonyangpropaganda en Zuid-Koreaanse popmuziek af over luidsprekers in het grensgebied tussen beide landen.

Noord-Korea heeft eerder dit jaar ballonnen opgelaten met daaraan propagandafolders. Volgens een Zuid-Koreaanse militaire bron zou de wind zomers niet gunstig waaien om de ballonnen de goede kant op te sturen, daarom zoeken de Noord-Koreanen nu in heil in het water.

Wat wil Noord-Korea met een kernwapen?

Eerder dit jaar stelde Noord-Korea een succesvolle atoomproef te hebben uitgevoerd. Willen Kim Jong-un en consorten de wereld verwoesten, of heeft het regime andere motieven voor het spierballenvertoon? Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker legt het uit.