Direct naar artikelinhoud

Juncker benoemt Fransman tot EU-hoofdonderhandelaar Brexit

De Franse ex-minister en oud-EU-commissaris Michel Barnier wordt namens de Europese Commissie de hoofdonderhandelaar voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker woensdag bekendgemaakt.

Michel Barnier.Beeld reuters

Barnier zal de onderhandelingen voorbereiden en leiden zodra de Britten Brussel officieel melden dat zij het zogenaamde artikel 50 willen inroepen. Dit artikel staat voor de beëindiging van het EU-lidmaatschap.

Barnier was eerder EU-commissaris voor onder meer de Interne Markt en Financiële Diensten, en in Frankrijk minister van Buitenlandse Zaken en Landbouw. Juncker heeft 'vriend Michel' aangewezen omdat hij 'een ervaren politicus voor deze moeilijke taak' wil. Hij begint op 1 oktober.

Michel Barnier beschikt over een grote dossierkennis van de EU-wetgeving en heeft als EU-commissaris voor financiële diensten al veel onderhandeld met de Britten. Vorig jaar wees Juncker hem al aan als speciaal adviseur voor defensie- en veiligheidsbeleid in zijn commissie.

Theresa May, de nieuwe Britse premier heeft al aangegeven dat zij niet voor het eind van het jaar aan de onderhandelingen wil beginnen. Namens de Britten onderhandelt David Davis, die aan het hoofd van een tijdelijk 'ministerie voor brexit' staat. Barnier en Davis kennen elkaar: tussen 1995 en 1997 vertegenwoordigden de politici hun landen als minister voor Europese Zaken.

Twitter bericht wordt geladen...