Direct naar artikelinhoud
politiek

"Lieten (sp.a) was als minister aanwezig op pro-Erdoganbijeenkomst"

Voormalig Vlaams minister Ingrid Lieten.

Voormalig Vlaams minister Ingrid Lieten (sp.a) was in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 aanwezig op een bijeenkomst van de Turkse regeringspartij AKP in Beringen. Dat schrijft Knack. "Ik heb mij nooit beziggehouden met buitenlandse politiek, enkel met de integratie van de Turken in Limburg."

Op een bijeenkomst in Beringen in april 2014, enkele weken voor de verkiezingen van 25 mei, geeft Metin Külünk, een prominent AKP-lid en getrouwe van Erdogan, de Turkse kandidaten op de Belgische lijsten een boodschap mee: "Dat jullie worden verkozen, is niet alleen belangrijk voor jullie persoonlijk, maar ook voor ons. Jullie zullen álle Turken vertegenwoordigen, niet alleen de Belgische."

'Ik kan me die bijeenkomst niet meer herinneren. Ik ben naar zoveel bijeenkomsten geweest, zeker in de maanden voor de verkiezingen'
Ingrid Lieten

Opvallende aanwezige die dag, naast heel wat Belgische politici van Turkse origine, is Ingrid Lieten, op dat moment minister voor sp.a in de Vlaamse regering. Lieten kan zich niet herinneren dat ze op de bijeenkomst aanwezig was, zegt ze in een reactie aan De Morgen. "Ik kan me die bijeenkomst niet meer herinneren. Ik ben naar zoveel bijeenkomsten geweest, zeker in de maanden voor de verkiezingen. Daar waren ook bijeenkomsten van de Gülen-beweging bij." Bovendien, voegt Lieten eraan toe, werd op de bijeenkomsten bij de Turkse gemeenschap dikwijls voornamelijk Turks gesproken, waardoor ze niet veel verstond van wat er gezegd werd.

Telefoontje van de ambassade

Lieten, die eerder dit jaar de politiek vaarwel zei, benadrukt dat haar aanwezigheid geenszins politieke steun voor de AKP inhoudt. "Ik heb mij nooit gemoeid met de buitenlandse politiek, enkel met de integratie van de Turkse gemeenschap in Limburg." 

'Ik kreeg te horen dat ik toch heel voorzichtig moet zijn met mijn contacten'
Ingrid Lieten

Zo gaf ze in januari van dit jaar nog een gastles op het Güllenistisch geïnspireerde Lucernacollege in Houthalen. Die kreeg nog een politiek staartje, vertelt Lieten. "Nadien werd ik gewaarschuwd door iemand van de Turkse ambassade. Ik kreeg te horen dat ik toch heel voorzichtig moet zijn met mijn contacten. Ik heb toen geantwoord dat ik met iedereen contact heb, in het kader van de integratie."

Lange arm

Dat de Turkse regering een lange arm heeft, tot in ons land, is de afgelopen weken nog meermaals gebleken. Na de mislukte staatsgreep van twee weken geleden werd vanuit Turkije opgeroepen om de aanhangers van Fethullah Gülen, de grootste vijand van president Erdogan, te belagen.

Ook Külünk laat zich op YouTube regelmatig gaan. Hij roept Turken in het buitenland op om voor de AKP en Erdogan te stemmen, en haalt om de haverklap uit naar de Gülen-beweging. Zijn invloed op de politieke keuzes van de Turkse diaspora is groot.