Direct naar artikelinhoud

Teruglezen - Stef Clement wint de Acht van Chaam, Dumoulin uitgestapt

Wielrenner Tom Dumoulin klom vandaag, vijf dagen na zijn valpartij in de Tour de France, op zijn fiets voor de Acht van Chaam. Maar dat was toch te vroeg, meldde hij later, hij moest woensdagavond vroegtijdig afstappen. Stef Clement won, voor Bauke Mollema. Verder werd bekend dat Milik morgen naar Napoli gaat voor een medische keuring en zegde Belinda Bencic af voor de Spelen. Al het sportnieuws van vandaag teruglezen? Dat kan hieronder.

Stef Clement tijdens de Tour de France.Beeld photo_news

22:35 woensdag 27 juli 2016

Arek Milik ondergaat morgen een medische keuring bij Napoli, aldus Marc Overmars, de technisch directeur van Ajax tegen Voetbal International.

Niets lijkt de transfer nog in de weg te staan, 30 miljoen levert deze op, terwijl de spits uit Polen voor nog geen 3 miljoen overkwam van Bayer Leverkusen.

Ondertussen meldt The Guardian dat Manchester United verwacht binnen 48 uur de recorddeal met Pogba te sluiten. Maar goed, er werd de laatste week al meer dan genoeg over de Fransman gezegd, vooralsnog blijft Gareth Bale de man van de duurste voetbaltransfer met ruim 100 miljoen.

Arek Milik.Beeld anp

22:26 woensdag 27 juli 2016

Tom Dumoulin heeft in Chaam een lotgenoot gevonden! Aandoenlijke foto, gemaakt door niemand minder dan de broer van Marianne Vos, Anton.

De grote vraag is nu: mocht het jongetje ook op de witte brace van Dumoulin schrijven?

22:14 woensdag 27 juli 2016

Eerder meldden we al dat Tom Dumoulin vanavond moest uitstappen vanwege twijfels over zijn gebroken pols, nu zijn de andere renners ook gestopt met fietsen. De winnaar van de Acht van Chaam is Stef Clement. Naast hem op het podium Bauke Mollema en de nummer drie, Danny van Poppel.

Stef Clement tijdens de Tour de France.Beeld afp

22:07 woensdag 27 juli 2016

Pieter Klok, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant, komt op de opiniepagina in de krant van vandaag met een uitstekend, origineel idee voor de Spelen. Over koeien in Rio en het eerlijk verdelen van de kosten van het evenement:

'De Australiërs hebben het Olympisch dorp in shock verlaten. Toen ze de kranen opendraaiden, liep het water langs de muren. De burgemeester van Rio stelde voor om kangoeroes voor de deur te zetten zodat de Aussies zich alsnog thuis voelen. Wellicht kunnen ook wat Hollandse koeien worden ingevlogen. Ja, misschien kan elke natie zijn favoriete dier meenemen.'

De rest van zijn stuk leest u hier.

21:42 woensdag 27 juli 2016

En terwijl de Russische ploeg voor de Spelen steeds groter wordt, wordt de Zwitserse ploeg steeds iets kleiner.

Eerst was er de afzegging van king Roger Federer, de man waar tennisverslaggever Robèrt Misset vanmorgen over zei dat zijn grote angst is dat Federer een soort Charles Aznavour wordt. En vanavond maakte Belinda Bencic bekend ook niet naar Rio af te reizen.

Ze is hersteld van haar polsblessure die ze opliep tijdens Wimbledon, schrijft de Zwitserse. Maar ze loopt achter met haar trainingsschema. Uiteindelijk hoopt Bencic in goede vorm te verkeren tijdens de US Open. Net als voor golfers zijn de Olympische Spelen doorgaans een leuk bijtoernooi en draait het in een seizoen vooral om de grand slams.

Belinda Bencic op Wimbledon.Beeld getty

Twitter bericht wordt geladen...

21:23 woensdag 27 juli 2016

De Franse golfprofessional Thomas Levet begrijpt het niet: alleen Joost Luiten mag naar de Olympische Spelen. 'Rare criteria', zegt hij. Alleen de top honderd op de ranglijst wordt afgevaardigd door NOC*NSF. Luiten, die de tweet van zijn collega deelt met zijn volgers, is het er waarschijnlijk mee eens.

Niet alleen bij golf worden scherpe criteria gesteld, ook in andere sporten blijven soms mensen thuis die wél voldoen aan de eis van het IOC, maar niet aan die van de Nederlandse sportkoepel. Nederland heeft een doel: de top tien halen in het landenklassement. Als een sporter geen kans heeft op het podium, heeft diegene er ook niets te zoeken, is de filosofie.

Overigens zouden de golfers zich eerder druk kunnen maken over het ontbreken van de beste golfers ter wereld, in plaats van over het ontbreken van, pakweg, nummer 183 op de wereldranglijst.

Twitter bericht wordt geladen...

21:17 woensdag 27 juli 2016

Het oefenduel tussen Twente en Southampton is gewonnen door de Engelse club. In Oldenzaal werd het 1-2, Virgil van Dijk maakte de openingstreffer voor Southampton. Sam Callagher maakte het tweede doelpunt - dankzij een fout van keeper Nick Marsman en Peet Bijen zorgde uiteindelijk dat de 0 van het bord verdween bij Twente.

21:13 woensdag 27 juli 2016

In de categorie 'zo kan het ook', presenteren wij u onderstaande fraaie penalty. Het is een soort hink-stap-sprong. Wij vinden: negen punten voor de uitvoering. Alleen jammer van het eindresultaat.

Twitter bericht wordt geladen...

21:01 woensdag 27 juli 2016

Op naar ons elfde dopinggerelateerde bericht van vandaag.
Hoe toepasselijk: elf gewichtheffers zijn bij een hertest van stalen van de Olympische Spelen van vier jaar geleden betrapt op doping.

Onder hen zes medaillewinnaars. De gewichtheffers hadden anabole steroïden genomen. Onder de betrapten ook zes medaillewinnaars, Natalija Zabolotnaya is de bekendste van het stel. Deze Russische werd vijf keer Europees kampioen en won zilver bij de Spelen in Londen.

De andere medaillewinnaars zijn landgenoten van Zabolotnaya. Vrijdag werd al bekend dat 45 sporters bij een hertest van hun stalen die bewaard zijn tijdens de Spelen in Londen (2012) en Peking (2008) alsnog positief testten. Het gaat om zes verschillende sporten.

20:28 woensdag 27 juli 2016

'Achteraf was het toch nog te vroeg', aldus Tom Dumoulin woensdagavond na een uur koersen. De coureur stapte af in het criterium de Acht van Chaam. De gekwetste tijdritspecialist kreeg op de klinkers van het parcours te veel last van zijn pols. 'Het gaat niet zo snel als gehoopt. Ik verga niet van de pijn, maar twijfel is genoeg. Geen risico nu.'

Dumoulin brak vijf dagen geleden een spaakbeen bij een valpartij in de negentiende etappe van de Tour. Hij liet zich maandag in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem een speciale kunststof spalk aanmeten, waarmee hij ondanks zijn blessure kan fietsen.

De Limburger van Giant-Alpecin weet dat hij risico’s neemt. 'Ik kan nu niet rustig twee uurtjes gaan rondpeddelen in Maastricht', zei hij tegen de NOS. 'Het is alles of niks'.

Tom Dumoulin en Bauke Mollema voor de Acht van Chaam.Beeld anp

20:07 woensdag 27 juli 2016

De Russische atlete Joelia Stepanova geldt als de klokkenluider die het dopingstysteem in haar thuisland ontsluierde. Ondanks haar onthullingen, kan ze niet op clementie rekenen. Ook zij mag vanwege haar dopingverleden niet meedoen aan de Spelen. Daar is niet iedereen het mee eens. Inmiddels hebben 35.000 mensen een petitie getekend die haar alsnog naar Rio moet brengen.

De Duitse initiatiefnemer vindt dat Stepanova moet worden gesteund omdat ze zich voor de goede zaak inzet. De petitie is gericht aan IOC-voorzitter Thomas Bach en is hier te vinden.

Stepanova heeft woensdag zelf nog gezegd dat er gegarandeerd Russische dopingzondaars actief zullen zijn in Rio. 'In het rapport staat dat er ook in twintig olympische zomersporten sprake is geweest van door de staat gestuurde doping', aldus de atlete.

De Russische Stepanova geldt klokkenluider.Beeld ap

19:39 woensdag 27 juli 2016

Ondanks alle geweerde Russen, verwacht Aleksander Zjoekov van het olympisch comité dat de Russische olympische delegatie toch uit zo’n 250 sporters bestaat. Hij is tot die conclusie gekomen na gesprekken met internationale sportbonden.

Het IOC besloot ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA, over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem, geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen. De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem. De meeste Russische sporters mogen wel afreizen naar Brazilië.

Poetin noemt de uitsluiting van de Russische sporters een gevolg van discriminatie en een politieke campagne. 'De uitsluiting van onze sporters zal niet alleen de Spelen schaden maar de gehele internationale sport', aldus de Russische president.

Een deel van de Russische olympische delegatie.Beeld afp

19:00 woensdag 27 juli 2016

De internationale wielerbond UCI heeft tijdens de Tour de France 3733 keer gecontroleerd, maar geen mechanische doping ontdekt. De zoektocht naar verborgen motortjes in het frame of in de naaf van het achterwiel is de laatste jaren groter geworden. Controleurs scanden met tablets met röntgensoftware de fietsen van de coureurs. Daarnaast waren meerijdende motoren en zelfs helikopters voorzien van warmtecamera's. Evenmin werden renners op het gebruik van verboden middelen betrapt.

Onze wielerverslaggever Pieter Sabel zette de zoektocht naar motortjes tijdens de Tour uiteen. 'Mechanische doping? Tourrenners geloven er niet in'

18:11 woensdag 27 juli 2016

Zo te zien hebben de handbalsters het naar hun zin. Het enthousiasme spat van de foto na de zwemtraining. Op naar de ballentraining.

Overigens zaten de vrouwen eerst nog een broodje eten met de Duitse IOC-voorzitter Back. Maar deze tweet is plots verwijderd. Lunchen met de grote baas is kennelijk geen probleem, foto's zijn een ander verhaal.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:37 woensdag 27 juli 2016

De Amerikanen willen dat de volgorde van de openingsceremonie bij de Spelen in Rio wordt aangepast. De volgorde van landen die tijdens de show met de vlag binnentreden wordt alfabetisch bepaald – op Griekenland na, dat als oudste land altijd als eerste komt. En nu het organiserende land de Portugese taal voert, begint de Verenigde Staten met een E: Estados Unidos. En dat is een probleem voor NBC, de Amerikaanse televisiezender, die bang is dat het vroege aantreden minder televisiekijkers oplevert.

De organisatie van Rio 2016 heeft echter laten weten dat zij tegen de verandering zijn en voornemens zijn het bestaande schema aan te houden. NBC staat ook al bekend als de belangrijkste kracht achter de late planning van de zwemfinales. Deze worden om 22.00 uur ’s avonds gehouden, voor Amerika ideaal, voor Europese landen niet. In Nederland is het dan 3.00 uur 's nachts.

Ook de zwemmers, die bekendstaan als ochtendsporters en doorgaans voor dag en dauw in het bad liggen, zijn er niet al te blij mee. Nederlands bekendste zwemtroef, Ranomi Kromowidjojo traint al geruime tijd op aangepaste tijden en draagt in de avond zelfs een speciale bril met zogenaamde lichttherapie.

In bijvoorbeeld Los Angeles is het vier uur vroeger dan in Rio, de finales beginnen daar dus om 18.00 uur 's avonds, net na werktijd. De openingsceremonie is op 5 augustus in het Maracana Stadion. Hoe het over vier jaar zit met de volgorde, als de Japanse spelling gehanteerd wordt, is ons onbekend.

De Amerikaanse delegatie tijdens de openingsceremonie in Londen 2012.Beeld afp
Ranomi Kromowidjojo geldt als medaillekandidaat in Rio.Beeld anp

16:19 woensdag 27 juli 2016

Jaap Stam denkt momenteel na of hij Rafael van der Vaart wil toevoegen aan zijn selectie. De nieuwe trainer van Reading zegt tegen de lokale krant Get Reading dat de 33-jarige voetballer zichzelf heeft aangeboden bij de club uit het Championship. Stam heeft zelf nog niet met zijn voormalige ploeggenoot bij Oranje gesproken. Het contact verloopt via technisch directeur Brian Tevreden.

'Hij is natuurlijk een goede speler, maar hij heeft een geschiedenis met veel blessures', zegt Stam. Van der Vaart staat momenteel nog onder contract bij Real Betis, maar hij mag vertrekken bij de Spaanse club. De laatste maanden heeft de 109-voudig international in Amsterdam aan zijn conditie gewerkt.

Van der Vaart bij zijn presentatie bij Real Betis.Beeld epa

15:57 woensdag 27 juli 2016

De Nederlandse hockeysters zijn zelfs al voor de Spelen nieuws in Brazilië. En wel omdat ze in Rio het openbaar vervoer pakten, of beter gezegd: dúrfden te pakken.

Voor alle olympische sporters wordt het vervoer van en naar de sportstadions altijd geregeld, vaak met speciale pendelbussen, maar kennelijk was het hockeyteam nieuwsgierig naar een andere manier om zich te verplaatsen. Of hadden ze gisteren een dagje sightseeing in hun sportkleding. Ze haalden in ieder geval de krant Jornal O Global, hopelijk lukt dat volgende maand weer, maar dan door hun opvallende prestaties.

Twitter bericht wordt geladen...

15:55 woensdag 27 juli 2016

Deze flat is het onderkomen van de Nederlandse olympiërs in Rio.

Twitter bericht wordt geladen...

15:49 woensdag 27 juli 2016

Het tennis zal een stuk minder leuk worden zonder Roger Federer, meent verslaggever Robèrt Misset. Maar toch geeft hij de 34-jarige Zwitser nog niet op, ook niet nu die zich wegens een knieblessure teruggetrokken heeft van de Olympische Spelen. We bellen met Misset over deze nieuwste tegenslag voor de populaire tennisser. 'Hij is de grootste tennisser aller tijden. Die moet je nooit afschrijven.'

Roger Federer op Wimbledon.Beeld ap

15:29 woensdag 27 juli 2016

De Nederlandse tennisbond deelt uit! De Zweden mogen dan thuisvoordeel hebben tijdens de Davis Cupwedstrijd van 16 tot en met 18 september, tennisbond KNLTB laat zich daardoor niet uit het veld slaan. Supporters kunnen tot en met 21 augustus gratis kaarten bestellen voor de wedstrijd in Bastad.

De Nederlandse tennissers kunnen wel wat support gebruiken. Nadat ze eerder deze maand met dikke cijfers verloren van Rusland strijden ze in september tegen Zweden voor behoud in de eerste groep van de Europees/Afrikaanse zone.

Een grote fantribune is dus welkom. Liefst in het oranje, of gekker: zoals de vader van Kiki Bertens tijdens de Fed Cup in april. Pa Bertens had destijds voor de gelegenheid een leeuwenpak gehuurd. Punt voor zijn uitstekend spelende dochter? Dan was er kans op een dansje. Wellicht ook een ideetje voor de fanclub van Haase?

Reis en verblijfkosten zijn overigens wel voor eigen rekening, liet de bond weten. Dat is dan wel weer jammer.

Robin Haase in de Davis Cup-wedstrijd tegen Rusland eerder deze maand.Beeld epa

15:17 woensdag 27 juli 2016

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft voor de Olympische Spelen een kantoor ingericht in Rio. Het is de eerste keer dat het IOC het bestraffen van dopingzondaars overlaat aan het CAS. Gestraften kunnen in Rio ook direct beroep aantekenen.

Matthieu Reeb, voorzitter van het CAS.Beeld epa

14:52 woensdag 27 juli 2016

Volkskrantcorrespondent Patrick van IJzendoorn plaatst geregeld een afbeelding van een Britse brief van de dag op Twitter. Vandaag is dat er eentje over voetbal en doelen. Want wordt het niet eens tijd dat die doelen vergroot worden, aangezien mensen ook een stuk groter zijn dan toen de standaard ooit bedacht werd?

Het zou de kans op saai 0-0 uitslagen verkleinen, denkt de brievenschrijver. Al is de vraag hoe goed een vergroting van het doel is voor Nederland, het land met, zoals gisteren bekend werd de langste mannen ter wereld. Dat maakt de kans dat wij een langere keeper in het doel kunnen zetten immers een stukje –excuus voor de woordspeling- groter. Hoewel, dat gemiddelden nooit een garantie zijn weten wij ook. Met dank aan Wesley Sneijder.

Twitter bericht wordt geladen...

14:25 woensdag 27 juli 2016

Raemon Sluiter mag inmiddels dan al een tijdje druk zijn als coach van Kiki Bertens, dat betekent niet dat de oud-tennisser geen mogelijkheden op een ander sportvlak ziet. Onderstaand filmpje, waarin hij dertig seconden lang een bal hooghoudt terwijl hij rond de tennisbaan loopt, plaatste de Rotterdammer vandaag op Twitter.

'Aangezien de transfercarrousel vol aan het draaien is: Filmpje van nog net niet helemaal wedstrijdfitte linksbuiten', schreef hij erbij.

Het levert Sluiter, fanatiek Feyenoordsupporter, commentaar op van onder meer Leo Blokhuis. 'Jij weet het net ook niet te vinden', stuurde hij. Aan zelfspot ontbreekt het Sluiter nooit. Zijn antwoord: 'Nou, tijdens m'n carrière net iets te vaak.'

Raemon Sluiter met Kiki Bertens.Beeld Pro Shots

Twitter bericht wordt geladen...

14:11 woensdag 27 juli 2016

Het is een mooie zomer voor André Gomes. De middenvelder veroverde eerste met Portugal het Europees Kampioenschap en vandaag tekent hij een vet contract bij FC Barcelona. De Catalaanse club betaalt 50 miljoen euro aan Valencia, de oude club van het talent.

Barça wist ook Javier Mascherano langer aan zich te binden. De 32-jarige Argentijnse verdediger verlengde zijn nog twee jaar lopende overeenkomst met één seizoen en staat nu tot medio 2019 onder contract bij de Spaanse kampioen.

André Gomes wordt in Camp Nou gepresenteerd.Beeld photo_news

13:52 woensdag 27 juli 2016

Wolfgang Niersbach gaat in beroep tegen zijn schorsing. De voormalige voorzitter van de Duitse voetbalbond kreeg door de ethische commissie van de FIFA een schorsing van een jaar omdat hij onvoldoende zou hebben gereageerd nadat misstanden rond het Duitse WK-bid van 2006 aan het licht waren gekomen.

Niersbach was destijds vicevoorzitter van het organisatiecomité van het WK, dat in Duitsland werd gehouden. Na onderzoek bleek onlangs dat het organisatiecomité via via 10 miljoen euro naar een rekening in Qatar had overgemaakt. Waarom bleef onduidelijk. Niersbach ondernam in deze zaak geen actie. Ook wordt hem belangenverstrengeling ten laste gelegd.

Niersbach, vooraanstaand bestuurder van de FIFA, vindt de straf overdreven. Hij stelt wel dat hij tijdig alle betrokken instanties over de omstreden betalingen op de hoogte had moeten stellen.

12:30 woensdag 27 juli 2016

De Premier League-teams hebben doorgaans een slopend seizoen. Naast de zware competitie heb je ook nog de FA Cup, de League Cup en eventueel Europees voetbal. Om de spelers wat te ontzien heeft de FA een maatregel getroffen. Vanaf komend seizoen mogen trainers vier spelers wisselen in de FA Cup. Volgens BBC geldt die maatregel vanaf de kwartfinale en mag de vierde wissel alleen in een verlenging worden toegepast.

Volgens FA-bestuurslid Martin Glenn zal de nieuwe regel de slotfase van het bekertoernooi interessanter maken. Hij is benieuwd welk tactisch effect de vierde wissel heeft. Ook zegt Glenn rekening te hebben gehouden met het welzijn van de voetballers.

FA-bestuurslid Martin Glenn.Beeld getty
De bank van Arsenal.Beeld afp

12:02 woensdag 27 juli 2016

James Rodriguez blijft voor Real Madrid spelen. Dat bevestigt trainer Zinedine Zidane. De sierlijke middenvelder heeft in zijn twee seizoenen in de Spaanse hoofdstad nog weinig indruk weten te maken. De verwachtingen waren hooggespannen na zijn sterke optreden met Colombia op het WK van 2014, maar bij de Galácticos moet hij geregeld op de bank plaatsnemen.

Zidane werd ook nog gevraagd naar Paul Pogba. 'Tot 31 augustus kan er nog van alles gebeuren', aldus de Franse coach. De Engelse pers weet het zeker: Paul Pogba verhuist van Juventus naar Manchester United, naar verwachting voor zo'n 120 miljoen euro.

James Rodriguez.Beeld getty
Zinedine Zidane.Beeld afp

11:39 woensdag 27 juli 2016

Brisbane is weer een stap dichter bij het uitbrengen van een bid voor de Olympische Spelen van 2028. Een eerste onderzoek, met als belangrijkste vraag of het financieel haalbaar is om zo'n groot evenement te organiseren, is positief uitgevallen, melden Australische media.

Uit komende onderzoeken moet blijken of het ook op andere gebieden (zoals infrastructuur en werkgelegenheid) mogelijk en verstandig is om de Spelen te organiseren. Daar heeft de Australische stad nog wel even de tijd voor; in 2019 moeten steden bij het Internationaal Olympisch Comité hun bidbooks inleveren.

De Spelen van 2020 zijn in Tokio. In september 2017 wordt duidelijk wie in 2024 gastheer is. Rome, Parijs, Boedapest en Los Angeles willen de Zomerspelen in dat jaar organiseren.

Teruglezen - Stef Clement wint de Acht van Chaam, Dumoulin uitgestapt
Beeld thinkstock

11:32 woensdag 27 juli 2016

De zes Russische triatleten mogen ook naar de Olympische Spelen in Rio.

Sebastian Coe, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF.Beeld afp

11:24 woensdag 27 juli 2016

Het besluit dat minstens dertien sporters uit de Russische olympische atletiekploeg niet naar Rio mogen vanwege een dopingverleden, kan niet worden teruggedraaid. Dat schrijft Sebastian Coe, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, in een reactie op een brief van de Russische sportminister Vitaly Moetko.

Moetko stuurde maandag een brief aan Coe met het verzoek om 'schone' atleten toch naar Rio te laten gaan. 'Geef de atleten die voldoen aan de criteria van het Internationaal Olympisch Comité toch de mogelijkheid naar Rio te gaan', aldus Moetko maandag.http://www.volkskrant.nl/sport/russische-sportminister-waagt-nog-een-poging-laat-schone-atleten-naar-rio-gaan~a4345966/

De Russische sportminister Vitaly Moetko.Beeld ap

11:15 woensdag 27 juli 2016

NBA-vedette Amar'e Stoudemire heeft zijn carrière op opmerkelijke wijze afgesloten. Hij tekende dinsdag een contract voor één dag bij de New York Knicks en kondigde vervolgens zijn pensioen aan.

De 33-jarige topschutter en meedogenloze atleet tekende in 2010 een vijfjarig contract bij New York Knicks ter waarde van 100 miljoen dollar. In zijn eerste jaar hielp hij de Knicks naar de play-offs, maar de afgelopen jaren was hij minder nadrukkelijk aanwezig.

In 2015 stapte Stoudemire over naar Dallas Mavericks. Hij wilde graag nog een seizoen spelen voor een club die de titel in de NBA kon veroveren. Toen dat onsuccesvol bleek verhuisde hij nog één keer: zijn laatste seizoen speelde hij voor de Miami Heat. De Heat bereikten vorig seizoen de halve finale van de Eastern Conference tijdens de play-offs, en Stoudemire was gedurende het jaar een belangrijke mentor voor jongere spelers, onder wie de rijzende ster Hassan Whiteside.

Stoudemire wilde zijn loopbaan bij zijn favoriete club beëindigen en vroeg daarom aan de clubleiding van de Knicks toestemming voor deze actie.

Amar'e Stoudemire in het tenue van de New York Knicks.Beeld ap
Hassan Whiteside, een jonge rijzende ster van de Miami Heat.Beeld ap

11:10 woensdag 27 juli 2016

Ook het Russische volleybalteam mag meedoen aan de Spelen in Rio. De internationale volleybalfederatie FIVB liet weten dat de twee zaalvolleybalteams (mannen en vrouwen) en de Russische teams bij het beachvolleybaltoernooi gewoon mee mogen doen.

De uitspraak lag in de lijn der verwachting. Nog voordat het Internationaal Olympisch Comité zondag besloot geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen, liet de FIVB bij monde van de Braziliaanse voorzitter Ary Graça al weten dat de Russen wat de bond betreft welkom waren. 'We kunnen de Russische teams niet straffen omdat er in andere sporten wat problemen zijn', meldde Graça in een verklaring.

Verreweg de meeste Russische sporters blijken de toets te doorstaan en mogen de komende dagen gewoon hun intrek nemen in het olympisch dorp. Negentien roeiers (inclusief de stuurman en -vrouw van de achten), vijf kanovaarders, twee moderne vijfkampers en een zeiler zijn niet welkom in Rio. Met de zeven Russische zwemmers en drie roeiers die maandag al een startverbod kregen, bedraagt het aantal geweerde Russen - exclusief de 68 atleten die niet in actie mogen komen - nu 37.

Teruglezen - Stef Clement wint de Acht van Chaam, Dumoulin uitgestapt
Beeld afp

10:49 woensdag 27 juli 2016

Pep Guardiola, de nieuwe manager van Manchester City, heeft zijn spelers verboden pizza te eten. Guardiola let streng op het gewicht van de spelers.

'Als je gewicht te hoog is, mag je niet met het team meetrainen', vertelde verdediger Gael Clichy, die erg te spreken was over Guardiola, tegenover Britse media. 'Er zijn een paar spelers die op dit moment nog niet meetrainen met het team.'

'Sommige dranken zijn nu verboden en - uiteraard - pizza ook', aldus Clichy. 'Ander vet voedsel is ook niet meer toegestaan.'

Teruglezen - Stef Clement wint de Acht van Chaam, Dumoulin uitgestapt
Beeld thinkstock
Pep Guardiola.Beeld afp

10:21 woensdag 27 juli 2016

De Russische turn- en schermploegen mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio. Dat hebben de FIG, de wereldgymnastiekfederatie, en de FIE, de Internationale Schermfederatie, bekendgemaakt. Daarmee heeft nu bijna de helft van de internationale sportbonden laten weten wat ze doen met de Russische sporters.

Het IOC besloot zondag ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen.

De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem.

Teruglezen - Stef Clement wint de Acht van Chaam, Dumoulin uitgestapt
Beeld afp

09:51 woensdag 27 juli 2016

Ondanks de inspanningen om hen van Rio weg te houden, zullen er volgende maand Russische dopinggebruikers aan de Olympische Spelen deelnemen. Dat beweren klokkenluidster Yuliya Stepanove en haar man Vitaly Stepanov in een interview met de BBC.

'Sporters die met hulp van de Russische sportautoriteiten de afgelopen jaren de boel hebben bedrogen, zullen in Rio zogenaamd als 'schoon' kunnen meedoen', aldus het echtpaar.

Stepanova, een 800 meter-loopster die in 2013 zelf op dopinggebruik betrapt werd, onthulde met haar echtgenoot Vitaly Stepanov in december 2014 de Russische dopingfraude in een ARD-documentaire. Na onderzoek leidde dat tot een schorsing van Russische atleten en uiteindelijk tot een onthullend WADA-rapport maar geen algehele uitsluiting van Russische sporters voor de Spelen.

'Geen straf voor dopinggebruik'
Haar man Stepanov laakt de beslissing van het IOC om niet tot een algehele uitsluiting van Russische sporters over te gaan. 'In de eerste plaats toont het IOC zo dat er gewoon geen straf is voor het opzetten van een systematisch dopingprogramma in het grootste land van de wereld. Bovendien beschermt het IOC dus niet de belangen van de meerderheid van schone atleten wereldwijd.'

Stepanova mag zelf niet naar de Spelen. 'Ik had gehoopt op steun van het IOC, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Ik ben degene die gestraft wordt.'

De Russin Julia Stepanova.Beeld ap
Atlete Julia Stepanova.Beeld ap

08:56 woensdag 27 juli 2016

Vanavond (om 18.45 uur) rijdt wielrenner Tom Dumoulin mee aan criteruim de Acht van Chaam. Het is vandaag vijf dagen na zijn valpartij in de Tour, waarbij hij een spaakbeenbreuk opliep.

Dumoulin heeft zich gisteren in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem een speciale kunststof spalk laten aanmeten, waarmee hij ondanks zijn blessure kan fietsen.

De kans dat Dumoulin over twee weken meedoet aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro neemt toe. Althans, momenteel is men hoopvol gestemd. Daarom reist hij komende zaterdag af naar de Spelen.

Dumoulin vorige week vrijdag.Beeld photo_news

08:49 woensdag 27 juli 2016

Arsenal-manager Arsène Wenger zoekt met spoed een centrale verdediger. De Franse coach bevestigde vandaag dat de Duitser Per Mertesacker een knie-operatie heeft ondergaan en voorlopig niet kan worden ingezet. 'Ik weet niet hoe lang hij eruit ligt, maar het zal zeker een aantal maanden zijn', zei Wenger, die met zijn ploeg in de Verenigde Staten verblijft voor een oefenstage.

Mertesacker, met Duitsland wereldkampioen in 2014, blesseerde zich vorige week in een oefenduel met het Franse Lens. 'We zijn nu te krap bezet en gaan een vervanger voor hem halen', zei Wenger. In Engelse kranten dook al de naam op van een andere Duitse international: Shkodran Mustafi, die nu nog bij Valencia voetbalt.

Per Mertesacker (R).Beeld photo_news

08:43 woensdag 27 juli 2016

Wat de Duitse IOC-voorzitter Thomas Bach betreft hoeven sportbonden zich niet langer bezig te houden met de strijd tegen doping. Dat zei hij tegen persbureau DPA. ‘We geven als IOC bij de Olympische Spelen alvast het goede voorbeeld. De straffen voor betrapte sporters in Rio zullen ook niet meer door het IOC worden bepaald, maar door het internationaal sporttribunaal CAS', aldus Bach. ‘We hopen dat anderen dit voorbeeld volgen.'

Volgens Bach, wiens besluit de eventuele uitsluiting van Russische sporters voor de Spelen over te laten aan de internationale sportbonden veel kritiek kreeg, is in de strijd tegen doping onafhankelijkheid ‘een van de doorslaggevende zaken'.

Lees ook: Spelen van Rio zijn bij voorbaat al besmeurd (+)

Thomas Bach.Beeld afp

08:00 woensdag 27 juli 2016

Lees hier het liveblog van gisteren terug over de sportzomer

Ajax komt niet verder dan een gelijkspel. Teleurstelling bij Mitchell Dijks, Kenny Tete, Nick Viergever, Joel Veltman en Amin Younes.Beeld anp

08:16 woensdag 27 juli 2016

De geschorste Braziliaanse president Dilma Rousseff mijdt de openingsceremonie van de Olympische Spelen, volgende week vrijdag in het Maracanã-stadion van Rio de Janeiro. Dat meldt een bron aan persbureau Reuters.

Rousseff zou geen zin hebben om te figureren op het feestje van Michel Temer, de interim-president van Brazilië. Net als haar voorganger Lula besloot Rousseff de uitnodiging om naar Maracanã te komen af te slaan, aldus Reuters.

De 58-jarige Rousseff werd in mei op non-actief gezet, nadat een meerderheid van de senaat had ingestemd met het opstarten van een afzettingsprocedure.

Wat Temer betreft waren Rousseff en Lula welkom bij de openingsceremonie, maar niet op het vipbalkon met alle hoogwaardigheidsbekleders. Ze bedanken nu voor een rol op het tweede plan.

Rousseff met bouwvakkers van het olympisch dorp in Rio.Beeld reuters
Dilma Rousseff (R) brandt een fakkel tijdens de olympische fakkeltocht afgelopen mei.Beeld reuters

08:14 woensdag 27 juli 2016

Bijna drie maanden zijn verstreken sinds Kosovo door de FIFA en UEFA als zelfstandig voetballand werd erkend. Toch blijft het 'verdacht stil' rond het Kosovaarse elftal, merkt Shkodran Metaj op.

De oud-voetballer van FC Groningen is verbaasd dat nog geen enkele speler met Kosovaarse roots de overstap naar het Kosovaarse elftal heeft aangekondigd. Het land speelt op 5 september tegen Finland de eerste WK-kwalificatiewedstrijd in zijn bestaan.

Lees hier het hele artikel

08:07 woensdag 27 juli 2016

Bovenmatig veel zweetdruppels plengde Ajax gisteravond niet tegen PAOK Saloniki, de eerste horde op weg naar de Champions League, die in 1-1 eindigde. Binnen vijf seconden was een verloren bal vaak weer in bezit, precies zoals de Bosz-doctrine voorschrijft. Maar geloof in een nieuwe opvatting wordt pas echt religie als het gepaard gaat met resultaten.

Dat wil maar niet lukken bij Ajax, schrijft Bart Vlietstra vandaag. Niet in de voorbereiding, wat op zich niet hindert. Maar ook niet tijdens de eerste krachtmeting van belang, al stijgt het spelniveau de laatste weken gestaag. De thuisploeg mocht zich bovendien beklagen over een onterecht afgekeurde treffer van de jonge Ajax-spits Dolberg.

Kasper Dolberg.Beeld anp
Teruglezen - Stef Clement wint de Acht van Chaam, Dumoulin uitgestapt
Beeld anp