Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingencrisis

Welles-nietesspel tussen Erdogan en EU over hulp vluchtelingencrisis

Turks president Recep Tayyip Erdogan.

De Europese Commissie benadrukt dat ze wel degelijk haar economische beloftes omtrent de vluchtelingendeal met Turkije nakomt. Maandag betichtte Erdogan de EU ervan nog maar een fractie van het beloofde geld te hebben overgemaakt. Volgens de Commissie zijn die aantijgingen echter vals. Dat meldt Politico. 

De Europese Commissie weerlegt de claim van Turks president Recep Tayyip Erdogan dat de Europese Unie haar belofte op economische hulp zoals die overeengekomen werd in de vluchtelingendeal, onvoldoende nakomt. “De Europese Commissie komt die afspraken wel na. Alle beweringen die het tegendeel stellen, zijn vals”, zo klinkt het. “De Europese Unie heeft al 3 miljard euro vrijgemaakt om Turkije te helpen bij het opvangen van vluchtelingen. 740 miljoen daarvan werd al effectief toegewezen aan het land", zo zegt Margaritis Schinas, woordvoerder van de Europese Commissie. 

Bovendien benadrukt Schinas dat de Commissie op het punt staat een nieuw bedrag van 1,4 miljard euro toe te wijzen aan Turkije om de opvang van vluchtelingen concreet in goede banen te leiden. Daarmee komt het totaalbedrag eind deze maand op zo’n 2,15 miljard euro te liggen.

Volgens president Erdogan klopt dat echter niet. Aan de Duitse televisiezender ARD verklaarde hij maandag dat Turkije nog maar een fractie van het beloofde geld ontvangen heeft. Volgens de president zou er nog maar een à twee miljoen effectief tot in Turkije zijn geraakt. “De Europese overheden zijn oneerlijk”, zo zei hij aan ARD. 

Stabiliteit 

De Europese Commissie laat bovendien weten dat ze vastbesloten is zich aan de overeenkomsten van de vluchtelingendeal te houden, ook al stellen verschillende politici zich vragen bij het huidige beleid in Turkije en bij de stabiliteit van het land. "De Europese Commissie komt haar afspraken omtrent de economische noodhulp voor vluchtelingen in Turkije onverminderd na. Wij verwachten van Turkije hetzelfde", zo klonk het.