Direct naar artikelinhoud

Zelfrijdende Tesla reed te hard tijdens dodelijk ongeval

Een beeld van de kapotte Tesla, die na de aanrijding met de oplegger nog honderden meters doorreed.

De zelfrijdende Tesla die in mei een dodelijk ongeluk veroorzaakte, reed veertien kilometer per uur te hard. Dat is de conclusie van een voorlopig onderzoek naar het ongeval, waarbij de bestuurder van de auto, de 40-jarige Joshua Brown, overleed.

De auto van Brown, die overigens een ervaren Tesla-bestuurder was en ten tijde van het ongeluk naar verluid een Harry Potter-film zat te kijken, raakte op 7 mei op een snelweg in Florida de oplegger van een vrachtwagen. De auto schoot onder de oplegger, rolde honderden meters door en kwam tegen een paal tot stilstand.

Tesla verkondigde daarna in een statement over het ongeval dat het gebeurde onder 'extreem zeldzame' omstandigheden. De sensoren van de Tesla zagen de oplegger waarschijnlijk over het hoofd door een combinatie van de hoogte, de witte kleur en de laagstaande zon.

Maar nu blijkt dus ook dat de auto te hard heeft gereden. Op de snelweg zoefde de Tesla met 74 mijl per uur (119 km/u) over de weg, terwijl 65 mijl per uur (105 km/u) was toegestaan. Dat reed Brown niet zelf. De zelfrijdende systemen (een geavanceerde cruise control en een zelfsturend mechanisme) waren ingeschakeld, zo blijkt.

Waarom de auto te hard reed, dat is niet bekend. Er moet nog worden onderzocht waarom de systemen niet reageerden en waarom Brown zelf niet ingegrepen heeft. Ook is niet duidelijk of de te grote snelheid de oorzaak is van de crash.

Verantwoordelijk
Het ongeluk met de Tesla was voor zover bekend het eerste fatale verkeersongeval met een zelfrijdende auto. Dat leidde tot de vraag wie er aansprakelijk is. Dat ligt nog niet zo makkelijk, zei Bert Kabel, advocaat verkeersrecht in Eindhoven, eerder tegen Trouw. "Voor een dodelijk ongeluk met een zelfrijdende auto bestaat nog geen wetgeving."

Kabel achtte de kans daarom groot dat de familie van Brown Tesla zal aanklagen. Maar daarvoor moet eerst het onderzoek zijn afgerond.

De Amerikaanse consumentenbond heeft Tesla opgeroepen om het systeem van de automatische piloot aan te passen, zodat de chauffeur altijd nog zijn handen aan het stuur moet houden. Tesla-oprichter Elon Musk heeft het principe van 'handen los' altijd verdedigd. "Als het goed gebruikt wordt, is het nu al aanzienlijk veiliger dan iemand die zelf rijdt."