Direct naar artikelinhoud

Nog wel winst, maar sombere voorzuitzichten voor Air France-KLM

Vliegtuig van KLM op Schiphol.

De toekomst ziet er somber uit voor Air France-KLM. Dankzij de lage olieprijs maakte de vliegtuigmaatschappij over het tweede kwartaal nog wel winst, maar de aanhoudende terreurdreiging en de moordende concurrentie met andere vliegtuigmaatschappijen zullen de besparingen op brandstofkosten de komende tijd vrijwel zeker teniet doen, meldde het luchtvaartbedrijf woensdag.

Air France-KLM zag de resultaten gedurende het tweede kwartaal verslechteren. Het bedrijf maakt zich zorgen over de impact van de aanslagen in thuisland Frankrijk op het gedrag van de reiziger. Al eerder bleek dat Japanse reizigers vanwege de terreur minder zin hebben in een reis naar Frankrijk. Ook de economische en geopolitieke onzekerheid, denk aan de Brexit en de mislukte coup in Turkije, maakt dat de luchtvaartgroep sombert over de toekomst. Overigens is Air France-KLM niet de enige luchtvaartmaatschappij die last heeft van al deze onzekerheden. Ook Ryanair en EasyJet maken zich zorgen.

Staking
Daarnaast heeft Air France-KLM te maken met interne problemen. Zo gaat uitgerekend vandaag het cabinepersoneel van Air France staken, waardoor naar schatting 10 procent van de verre vluchten en 35 procent van de korte vluchten uitvallen. Ook in Nederland lopen de gemoederen hoog op. Topman Pieter Elbers wil de cao verder versoberen, maar vakbond FNV dreigt met acties bij het grondpersoneel als er niet een gunstiger onderhandelingsresultaat wordt bereikt. Stakingen kunnen het bedrijf veel geld kosten: de laatste pilotenstaking kostte het bedrijf naar schatting 40 miljoen euro. Een eerdere staking zorgde voor een tegenvaller van 425 miljoen euro.

Ondertussen kampt het Frans Nederlandse bedrijf ook nog altijd met hevige concurrentie in de luchtvaart. Op korte vluchten heeft de maatschappij last van goedkoper werkende vliegtuigmaatschappijen als Ryanair en EasyJet. Op verre vluchten zitten golfmaatschappijen Emirates en Etihad het bedrijf dwars.

Dalende omzet
Air France-KLM zag de omzet over het tweede kwartaal dalen met 5,2 procent naar 6,2 miljard euro. Onder de streep wist de vliegtuigmaatschappij echter een winst te behalen van 41 miljoen euro. Een jaar geleden maakte Air France-KLM over het tweede kwartaal nog een verlies van 79 miljoen euro.

Het bedrijf profiteerde flink van de lage olieprijs. Dit leverde een plus op van ruim 408 miljoen euro. Dit voordeel werd voor een groot deel teniet gedaan door de druk op de prijzen die het bedrijf 300 miljoen euro kostte. Ook hadden wisselkoerseffecten een negatief effect, van 46 miljoen euro. De euro is de afgelopen tijd duurder geworden ten opzichte van veel andere valuta.

Los van de lage olieprijzen wist de luchtvaartgroep de kosten omlaag te brengen met 1,5 procent. Over heel 2016 verwacht het bedrijf een reductie van 1 procent. Air France-KLM slaagde erin de schuld terug te brengen naar net iets meer dan 4 miljard euro, 265 miljoen euro minder dan eind 2015.