Luister naar

Huurders dagen Staat

Nieuws
De organisatie HuurClaims eist dat de Nederlandse staat honderden miljoenen aan huurverhogingen terugbetaalt.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
woensdag 27 juli 2016 om 03:00

Den Haag

HuurClaims dient vandaag een eerste dagvaarding in bij de rechter, bevestigt initiatiefnemer Mark van der Heijden. Vanaf 2013 hebben veel huurders op grond van hun inkomen te maken gekregen met huurverhoging. De gegevens daarvoor werden door de Belastingdienst verstrekt aan de verhuurders. En dat had niet gemogen, zegt Van der Heijden. ‘De Belastingdienst mag alleen inkomensgegevens doorsluizen als daarvoor een wettelijke verplichting bestaat. Inmiddels is die door de overheid gecreëerd, maar tussen 2013 en 2015 was het verstrekken van de gegevens onrechtmatig.’

Naar schatting hebben zeker een half miljoen huishoudens hierdoor te maken gekregen met hogere huren, zegt Van der Heijden. Hij denkt dat het gemiddeld om een schade van vijfhonderd tot duizend euro per huishouden gaat. ‘Dat is niet extreem veel, maar ook niet weinig.’

Alle huurders die willen deelnemen aan het proces kunnen zich op de website van de organisatie inschrijven. Verliest HuurClaims de zaak, dan hoeven zij niets te betalen. Geeft de rechter de huurders gelijk, dan vraagt de organisatie 15 procent van de terugbetaalde huurschade. HuurClaims verwacht binnen een jaar een definitieve uitspraak in de eerste zaak. ‘Wij verwachten dat met een eerste uitspraak de Nederlandse Staat ook in andere zaken tot betaling zal overgaan. Desnoods gaan wij voor iedere scheefwoner een zaak starten.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

'Versterking van huizen gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?

Een balie in een van de twaalf Co-med-praktijken.

Patiënten van huisartsenketen Co-Med lopen grote veiligheidsrisico's

De bereikbaarheid en acute zorg van Co-Med-praktijken is ondermaats, zo oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport dat woensdag openbaar werd. De inspectie eist verbetering.

Hans Vijlbrief, demissionair staatssecretaris Mijnbouw, praat met Caspar van den Berg (VVD). De senator leek twee weken geleden de sluiting te vertragen.

Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

Na wat tegenstribbelingen twee weken geleden is de Eerste Kamer nu toch door de pomp: een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdagavond voor het sluiten van het Groningengasveld gestemd.

In Ede organiseert het Nederlands Dagblad op 28 mei, een week voor de Europese Parlementsverkiezingen, een debat met de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP.

Lijsttrekkers CDA, CU en SGP bij het Europese ND Verkiezingsdebat. Aanmelden kan vanaf nu

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.

Waarnemend inspecteur-generaal Ria Westendorp van de Inspectie van het Onderwijs. 'We hebben relatief veel opdrachten uitgedeeld om het onderwijs te verbeteren.’

Onderwijsinspectie trekt aan de bel. 'Het maakt nogal uit of een school een goede leider heeft'

Het piept en kraakt nog steeds in het Nederlandse onderwijs, blijkt uit de jaarlijkse Staat van het Onderwijs. Het roer moet nu echt om, vindt de Inspectie van het Onderwijs. ‘Scholen moeten veel meer van elkaar leren.’