Luister naar

Het valt reuze mee met de ‘muggenplaag’

Nieuws
Geteisterd worden we. Overlast, het barst ervan, het is een plaag die half Nederland ‘s nachts wakker houdt. Als we sommige media, collega’s, vrienden en al die irritante bultjes zelf mogen geloven, is er deze zomer sprake van een heuse muggeninvasie.
Fleur Willemsen redactie vk
woensdag 27 juli 2016 om 03:00
steekmuggen
steekmuggen anp / Jeroen Jumelet

Wageningen

Dit riedeltje is een terugkerend fenomeen, meent muggenexpert en entomoloog dr. ir. Bart Knols. ‘Zodra de komkommertijd aanbreekt, is het leuk om weer eens over die mug te praten. Maar je kunt niet zomaar zeggen: er is meer overlast. Dat is heel regionaal, heel lokaal: rond het ene huis stikt het van de muggen, terwijl een kilometer verderop niets rondzoemt.’

Ook muggenexpert Piet Verdonschot van de Universiteit van Wageningen gelooft niet dat het zo veel erger is dan normaal. Zeggen we dat niet ieder jaar? ‘Als we één mug horen zoemen in ons oor klagen we direct dat er ‘overal muggen zitten’. Een plaag is echt een veel te groot woord; overlast ook.’

Maar helemaal ongegrond zijn de klachten over de insecten ook weer niet. Zowel Knols als Verdonschot erkent dat lokaal wat meer muggen kunnen zitten dan voorgaande jaren. ‘Het is een natte zomer geweest en nu is het lekker warm’, legt Knols uit. ‘Dit zijn ideale omstandigheden voor muggeneitjes.’ Vooral in Brabant, Limburg en in het oosten van het land zijn veel regenplassen achtergebleven waar de beestjes lekker in hebben kunnen broeden.

muggenradar

Wat de massale muggenklaagzang ook kan verklaren, is de komst van de Muggenradar. Deze site houdt in de gaten hoeveel muggen actief rondvliegen. Dit wordt grotendeels bepaald door meteorologie en ecologie. Maar het publiek mag ook zelf overlastmeldingen doen. Knols: ‘De site is er pas sinds dit jaar. Veel mensen nemen de moeite om te melden dat ze last hebben van muggen. Maar kunnen we op basis daarvan zeggen dat er echt meer muggen zijn? Nee.’

Wie graag van muggen af wil, moet volgens Knols en Verdonschot eerst de bron van het probleem aanpakken: achtergebleven plasjes water, bijvoorbeeld in een emmer, de regenton of de dakgoot. Bij grote sloten zitten veel minder muggen, omdat ze daar natuurlijke roofvijanden hebben. Ook een hor of klamboe kan helpen. En voor wie veel buiten zit, kan DEET een oplossing zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’

De ICE naar Basel rijdt 15 juli voor het laatst. De Duitse spoorwegen willen de trein niet langer uitbaten.

Nieuwe tegenvaller voor treinreizigers: Nederland verliest directe spoorverbinding met Zwitserland

Na bijna honderd jaar komt er op 15 juli een einde aan de dagelijkse treinverbinding tussen Nederland en Zwitserland. De Duitse spoorwegen willen de ICE naar Basel niet langer uitbaten.