Direct naar artikelinhoud

Ajax weet niet te winnen van PAOK

Ajax moet ernstig vrezen voor weer een jaar zonder voetbal in de Champions League. De nummer twee van afgelopen seizoen in de eredivisie vergat zich dinsdag tegen PAOK Saloniki te belonen voor een groot veldoverwicht (1-1) en begint daardoor volgende week met een slechte uitgangspositie aan de return in Griekenland.

Kasper Dolberg scoort de 1-1 en viert dat met Anwar El Ghazi en Jairo Riedewald.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

95'

Ajax is er overigens nog lang niet als het PAOK over twee duels weet te verslaan. In dat geval wachten nog twee ontmoetingen met een waarschijnlijk veel sterkere tegenstander in de laatste voorronde, op de weg naar de lucratieve groepsfase van de Champions League.

Peter Bosz is een kleine maand bezig bij Ajax en het is al goed te zien hoe de nieuwe hoofdtrainer zijn ploeg wil laten voetballen. PAOK kreeg in balbezit lang nauwelijks adem om een aanval op te zetten. De thuisploeg jaagde de Griekse tegenstander voortdurend op en slaagde er vaak al snel in de bal te heroveren.

Donny van de Beek en Jairo Riedewald vermaakten als vervangers van de afwezige Nemanja Gudelj en Riechedly Bazoer op het middenveld. Ook Kasper Dolberg, achttien jaar jong pas, liet zich zien als centrumspits.

Risico's
De Deen, spelend op de positie van de nog niet fitte Arek Milik, waande zich na achttien minuten de gelukkige maker van de openingstreffer. Volgens de Spaanse arbitrage stond Dolberg echter buitenspel op het moment dat hij doel trof. Riedewald schoot even later hard op de lat.

Bosz is de eerste die toegeeft dat zijn favoriete speelwijze risico's met zich meebrengt. Zeker nu alle spelers nog even moeten wennen aan de nieuwe opdrachten.

Cillessen
Bosz zag vanaf de zijlijn toe hoe uitgerekend zijn meest ervaren speler zich verkeek op de manier waarop zijn ploeg nu verdedigt. Doelman Jasper Cillessen besloot zijn doel in de 27e minuut te verlaten om de ruimte tussen hem en zijn defensie te dichten. Hij bood Djalma Campos de kans de bal in het lege doel te tikken (0-1). Heel even was Ajax aangeslagen, maar de thuisploeg hervond zich snel.

Anwar El Ghazi strandde nog op doelman Panagiotis Glykos, maar Dolberg was in de 58e minuut wel succesvol (1-1). De spits scoorde een paar uur nadat bekend was geworden dat Napoli meer dan 30 miljoen euro voor Milik wil uitgeven. Die ene treffer was niet voldoende voor een begeerde zege voor de thuisploeg uit Amsterdam.

93'

Het zit erop. Ajax speelt gelijk tegen PAOK na een prima wedstrijd. De jonge Dolberg wist in de tweede helft de fout van Cillessen in de eerste helft te herstellen.

92' GELE KAART

Lasse Schöne gaat op de bon en krijgt geel.

91' WISSEL

En ook PAOK gaat nog een keer wisselen. Daar gaat Stefanos Athanasiadis van het veld en komt Efthimios Koulouris erin.

88' WISSEL

Laatste wissel voor Ajax, waar een paar spelers er al flink doorheen zitten. Het is Anwar El Ghazi die naar de kant mag en wordt vervangen door Václav Cerný.

85'

Wederom een prima aanval van Ajax, maar El Ghazi kan de voorzet van Younes alleen schampen met z'n hoofd.

84' WISSEL

Garry Rodrigues wordt vervangen door Ioannis Mystakidis.

77'

Dijks weet de bal ver voor te krijgen en bereikt bijna Dolberg. Die heeft te maken met twee verdedigers en kan niet tot schieten komen.

77' WISSEL

Daar komt Lasse Schöne dan. Hij vervangt Donny van de Beek, die een prima wedstrijd speelde.

74' GELE KAART

Gele kaart voor keeper Panagiotis Glykos vanwege tijdrekken.

73'

Opnieuw is het Dolberg die een goede kans krijgt. Een voorzet van Klaassen eindigt bij de 18-jarige spits, die maar net naast schiet.

69'

Aan de kant van Ajax is Lasse Schöne zich aan het warmlopen.

69' WISSEL

Wissel aan de Griekse kant: Charilaos Charisis wordt vervangen door Alexandros Tziolis.

66'

In de eerste helft ging hij nog in de fout, maar nu is Cillessen de redder van Ajax. De ploeg ontsnapt aan opnieuw achterstand nadat een Griekse aanvaller plots opduikt voor de goal en de verdediging hem laat lopen.

61'

Dijks lag enige tijd geblesseerd op het veld na een overtreding, maar speelt inmiddels weer verder. Hij lijkt nog wel last te hebben van zijn enkel.

58' WISSEL

En daar komt Amin Younes. Hij vervangt de andere debutant, Mateo Cassierra.

Ajax weet niet te winnen van PAOK
Beeld anp

58' GOAL

Doelpunt! 1-1! Debutant Kasper Dolberg weet ruimte te creëren en schuift de bal van een afstand binnen.

56'

Younes maakt zich inmiddels klaar om in te vallen.

55'

Ajax begint goed aan de tweede helft, maar inmiddels zijn ook de Grieken steeds meer aan de bal.

46'

En opnieuw is het de jonge Dolberg die dichtbij de gelijkmaker komt. Zijn kopbal zorgt voor problemen bij de Griekse keeper, die de bal over tikt.

45'

En de bal rolt weer in de Arena. De tweede helft is begonnen.

44'

De eerste helft zit erop. Ajax gaat de rust in op 0-1 achterstand na een fout van Cillessen. Toch hadden de Amsterdammers wel de nodige kansen, maar ook veel pech. Zo werd een goal van Dolberg onterecht afgekeurd.

Ajax weet niet te winnen van PAOK
Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

40'

Opnieuw staat doelman Glykos in de weg na een schot van Dolberg. De bal eindigt recht in de handen van de Griekse keeper.

37'

Oef! Weer een goede kans van Ajax, maar opnieuw leidt dit niet tot een doelpunt. Een krachtig schot van El Ghazi wordt gestopt door de keeper. Een treffer zou nu niet meer uit kunnen blijven.

33'

En daar was PAOK dichtbij de 0-2. Vlak voor Cillessen wordt de bal maar net over geschoten.

30' GELE KAART

Gele kaart voor Stefanos Athanasiadis na een duel met Veltman.

27' GOAL

Doelpunt! 0-1.. Dankzij een onhandige actie van Cillessen komen de Grieken op voorsprong. De keeper komt zover uit zijn doel, dat hij niet op tijd terug kan komen. Djalma Campos kan daardoor van een afstand de bal knap binnen de palen krijgen.

Ajax weet niet te winnen van PAOK
Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

23'

Nu is het Ajax dat verdedigend in actie moet komen. Mendes kan vrij inkoppen, maar Cillessen weet te redden.

19'

Een paar minuten later is het weer pech voor Ajax. Een krachtig schot van Riedewald raakt van afstand de lat. Het is wachten op een doelpunt voor de thuisploeg.

18'

En weer Dolberg. Hij denkt te scoren, maar er wordt gevlagd voor buitenspel. Onterecht, zo lijkt het.

Ajax weet niet te winnen van PAOK
Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

16'

Doelpoging van Dolberg! De bal gaat links langs het doel.

14'

Inmiddels komen ook de Grieken meer in de wedstrijd. Ajax en vooral Tete moet wegwerken.

10'

De eerste tien minuten zitten er alweer op. Ajax is het meeste aan de bal, maar komt nog niet tot een kans.

6'

De nieuwe grasmat die vorige week in de Arena gelegd is, heeft nu al te lijden onder het eerste duel. Er zijn verschillende bruine plekken te zien.

Twitter bericht wordt geladen...

0'

Er is afgetrapt in de Arena!

20:38 dinsdag 26 juli 2016

Zes jaar geleden troffen Ajax en PAOK elkaar ook in de derde voorronde van de Champions League. Na twee remises (1-1 in Amsterdam en 3-3 in Thessaloniki) ging Ajax op basis van uitdoelpunten verder. De Amsterdammers versloegen daarna ook Dynamo Kiev en bereikte de groepsfase.

20:28 dinsdag 26 juli 2016

Bosz zegt wel tevreden zijn over zijn ploeg op dit moment. "Ik merk op trainingen dat ze begrijpen wat de bedoeling is. Ik zie dat we zaken aan het oppakken staan. Natuurlijk is het nog niet zoals ik het wil hebben, want dat is onmogelijk." Een winst vanavond zou volgens hem voor meer zelfvertrouwen zorgen en daarmee dit proces versnellen.

20:21 dinsdag 26 juli 2016

Peter Bosz geeft voor de camera van Ziggo Sport uitleg waarom hij de nieuwe - maar ervaren - verdediger Heiko Westermann geen basisplek heeft gegeven. "Omdat het zo snel moest, ging ik liever voor het ingespeelde duo Veltman en Viergever. Al ben ik wel tevreden hoe hij erop staat."

Ajax weet niet te winnen van PAOK
Beeld anp

20:13 dinsdag 26 juli 2016

Voor de aftrap wordt straks in de Arena een minuut stilte gehouden voor voormalig Ajax-voorzitter Uri Coronel, die vorige week overleed. Ook zullen de spelers van Ajax een rouwband dragen.

20:10 dinsdag 26 juli 2016

Twitterfenomeen @DuBlanqeBogarde blikt, net als vorig jaar, op verzoek vooruit op het komende seizoen van Ajax en daarmee ook de wedstrijd van vanavond.

"Helaas ken ik Ajax goed genoeg om te zeggen dat het thuis gewoon 0-3 kan worden. Ik ben zo murw gebeukt: ik reken op helemaal niks. Die verandering van speelstijl kan je niet binnen no-time verwachten, maar als Ajax eraf gaat, wordt er volop aan Bosz' stoelpoten gezaagd. Ik heb beloofd tot maart niet te gaan zeiken op Bosz. Het meest verontrustende Ajaxnieuws van deze voorbereiding? Iemand zei: dat we vandaag al spelen. Dat zegt genoeg."

19:59 dinsdag 26 juli 2016

Trainer Peter Bosz moest niet alleen puzzelen met zijn aanvallers. De opvolger van Frank de Boer heeft Jairo Riedewald en Donny van de Beek aangewezen als vervangers voor zijn afwezige middenvelders Nemanja Gudelj (geschorst) en Riechedly Bazoer (geblesseerd). De ervaren Duitser Heiko Westermann start nog op de bank bij Ajax, dat volgende week woensdag op bezoek gaat bij PAOK.

Opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Viergever en Dijks; Klaassen, Riedewald en Van de Beek; El Ghazi, Dolberg en Cassierra.

Twitter bericht wordt geladen...

19:57 dinsdag 26 juli 2016

Ajax start vanavond met een onervaren voorhoede. Anwar El Ghazi krijgt in de voorste linie gezelschap van de Deen Kasper Dolberg en Colombiaanse aanwinst Mateo Cassierra.

De achttienjarige Dolberg vervangt Arek Milik, die tot vorige week vakantie vierde na zijn inspanningen met Polen op het EK. De negentienjarige Cassierra debuteert eveneens in de ArenA omdat linksbuiten Amin Younes de afgelopen dagen last had van een liesblessure.

Mateo Cassierra.Beeld ProShots

19:54 dinsdag 26 juli 2016

Goedenavond en welkom in het liveblog van het thuisduel met PAOK Saloniki in de voorronde van de Champions League.

De belangen zijn meteen groot bij het officiële debuut van Peter Bosz als hoofdtrainer. Ajax moet twee rondes zien te overleven om net als PSV in de lucratieve groepsfase van de Champions League te komen. 

Bosz, de opvolger van Frank de Boer, kan tijdens zijn debuutwedstrijd niet beschikken over de middenvelders Nemanja Gudelj (geschorst) en Riechedly Bazoer (geblesseerd). De Poolse spits Arek Milik is na zijn deelname aan het EK pas net in training en nog niet klaar voor het eerste duel met PAOK. 

Volgens aanvoerder Davy Klaassen zijn de verschillen tussen nieuwe trainer Bosz en zijn voorganger Frank de Boer niet heel groot. "Uiteindelijk willen ze allemaal aanvallend voetbal spelen bij Ajax," vertelde hij maandag. 

De zomeraanwinsten Heiko Westermann en Mateo Cassierra kunnen debuteren in de Amsterdam Arena, waar om 20.45 uur wordt afgetrapt. De wedstrijd staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Javier Estrada.

Volgende week woensdag volgt in Griekenland de return in de derde voorronde van het belangrijkste Europese bekertoernooi.

Lees ook: Ajaxtrainer Peter Bosz moet nog puzzelen [+]