Account
Logo
Zoeken
8.3 °C

Man schopt collega met zware werkschoenen

ma 25 juli 2016, 17.00 uur

LEEUWARDEN - 'Ik ben helemaal de weg kwijt geraakt, ik was mezelf verloren. Dit had nooit mogen gebeuren'. Het was overduidelijk dat de 37-jarige verdachte uit Drachten spijt had als haren op zijn hoofd, dat hij op 25 april hij een collega behoorlijk te grazen had genomen. Met zijn werkschoenen met stalen punten had de Drachtster de op de grond liggende collega in de buik- en nierstreek geschopt.

Toen het slachtoffer zich na het voorval liet behandelen, zei een arts dat hij geluk had gehad: hij had wel dood kunnen zijn. De woedeuitbarsting van de Drachtster was het trieste dieptepunt van een langdurig conflict op de werkvloer. De verdachte en het slachtoffer lagen al een hele tijd overhoop. Politierechter Bauke Jansen had in het dossier gelezen dat de Drachtster jaloers zou zijn geweest op de collega: die was eerste monteur geworden en hij niet.

Wat de Drachtster betrof lag daar niet de pijn, het was meer hoe het slachtoffer met hem omging. 'Het ging erom hoe hij deed, kleine, gemene dingetjes', aldus de Drachtster. Hij zou al een paar keer tevergeefs geprobeerd hebben dingen bespreekbaar te maken. Op 25 april was er 's middags weer iets gebeurd. De verdachte maakte een opmerking en kreeg een duw van het slachtoffer.

Van wat er daarna gebeurde wist hij maandag op de zitting niets te vertellen. 'Het werd me helemaal zwart voor de ogen', zei hij. Met zijn zware werkschoenen had hij de collega, die in de foetushouding tegen een garagedeur aan lag, zeker tien keer geschopt. De Drachtster kwam pas weer bij zinnen toen een andere collega hem aansprak en meenam. Hij kreeg zijn ontslag. De collega liep gekneusde ribben op en een wondje in het gezicht.

Vooral psychisch dreunde de mishandeling lang na. De collega is weer aan het werk, onder toezicht van een ARBO-arts. Hij diende een verzoek tot schadevergoeding in: 750 euro smartengeld en ruim 300 voor de medische kosten. Jansen wees de vordering toe. 'Dit is een zaak met allemaal verliezers. Dat het tot zo'n ontlading kon komen. Dit had tot orgaanletsel kunnen leiden', stelde de rechter.

Jansen vond dat de Drachtster zich schuldig had gemaakt aan een poging tot zware mishandeling. 'Dat het zo is afgelopen is alleen maar een geluk bij een ongeluk', vond de rechter. Hij veroordeelde de Drachtster tot een werkstraf van 120 uur waarvan 40 voorwaardelijk. Officier van justitie Esther van Slooten had een werkstraf van 150 uur en een maand voorwaardelijke celstraf geëist. Jansen hield iets meer rekening met het feit dat er bij de verdachte ADHD is geconstateerd, waardoor hij waarschijnlijk iets verminderd toerekeningsvatbaar was. Bovendien heeft hij zelf hulp gezocht.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk