Direct naar artikelinhoud
Live

Teruglezen - Pantano naar Rio, volleybalsters verliezen en Mollema wint Boxmeer

Het was de dag na de Tour, waarin we alvast vooruitkijken op het volgende grote evenement: de Olympische Spelen. Tourrevelatie Jarlinson Pantano is daar sowieso aanwezig, terwijl Bauke Mollema het criterium van Boxmeer won. De volleybalsters van Oranje verloren de eerste van hun twee uitzwaaiwedstrijden en Ajax mist Milik en Bazoer woensdagavond. Lees hier alle ontwikkelingen op het sportgebied van vandaag terug.

Wout Poels en Bauke Mollema in Boxmeer.Beeld epa

23:06 maandag 25 juli 2016

Bauke Mollema heeft maandagavond Daags na de Tour gewonnen, het jaarlijkse wielercriterium in Boxmeer. De Nederlander klopte Wout Poels en Stef Clement in de sprint. Mogelijk is het een pleister op de wond voor Mollema. Hij zag zijn podiumplaats in de negentiende etappe vervliegen na een valpartij. De Groninger eindigde uiteindelijk op de elfde plaats in het algemeen klassement.

21:57 maandag 25 juli 2016

In aanloop naar de Olympische Spelen hebben de Nederlandse volleybalsters de eerste van twee uitzwaaiwedstrijden verloren. Zuid-Korea was in het Topsportcentrum van Rotterdam met 3-1 te sterk. Oranje verloor de eerste set met 23-25 en vocht zich daarna terug met een 25-18 winst in de tweede set. De derde en vierde set gingen naar de Aziaten: 20-25 en 23-25.

De kans op revanche laat niet lang op zich wachten, want morgen treffen de teams elkaar nog een keer. Dan in Apeldoorn. Vrijdag vertrekt het team van bondscoach Giovanni Guidetti naar Rio de Janeiro.

21:31 maandag 25 juli 2016

Gijs Ronnes blijft ook na de Olympische Spelen bondscoach van de mannen van Beachvolleybal Team Nederland (BTN). De bondscoach van de vrouwen, de Schot Morph Bowes, maakt aan het einde van dit seizoen wel plaats. De beachvolleyballers zijn op de Spelen in Rio de Janeiro zowel bij de mannen als de vrouwen actief met twee teams. Ronnes verlengt zijn contract met twee jaar.

'Ik ben erg blij dat ik ook de komende twee jaar bondscoach mag blijven', liet Ronnes weten. Bij de vrouwen neemt Bowes na vier jaar afscheid. Het is nog niet bekend wie hem gaat opvolgen.

Ronnes blijft de coach van Nummerdor en Varenhorst.Beeld getty

21:03 maandag 25 juli 2016

Jarlinson Pantano gaat naar de Olympische Spelen. De Colombiaanse wielrenner vervangt Nairo Quintana bij de wegwedstrijd in Rio. Pantano maakte de afgelopen weken indruk in de Tour. De 27-jarige coureur van IAM Cycling won de vijftiende etappe en zocht veelvuldig de aanval. Voor die tijd rijdt de wielrenner nog criteriums in België en Frankrijk.

Quintana laat Rio schieten vanwege een allergische reactie. De nummer drie van de Tour moet twintig dagen rust nemen van zijn ploegarts bij Movistar.

Pantano viert zijn etappezege.Beeld afp

19:56 maandag 25 juli 2016

Joelia Stepanova ziet het niet zitten om als gast naar de Olympische Spelen te komen. De Russische atlete die het enorme dopingschandaal in haar land onthulde, kreeg zondag te horen dat ze vanwege haar eigen dopingverleden niet mag meedoen aan de Spelen. Het IOC nodigde haar wel uit om de wedstrijden vanaf de tribunes te bekijken, maar daar voelt de boze klokkenluider niets voor.

Deze beslissing van het IOC is gebaseerd op verklaringen die niet kloppen en niet waar zijn', schreven Stepanova en haar man maandag in een brief. 'Als het IOC ons echt wil steunen, moeten ze ons niet slechts als gasten uitnodigen voor de Spelen. Ze zouden juist een stevige steunbetuiging moeten uitspreken aan alle klokkenluiders die vechten voor een schone sport. We hebben niet aan de bel getrokken om in Rio op de tribune te zitten.'

Stepanova tijdens de EK atletiek in Amsterdam.Beeld anp

17:49 maandag 25 juli 2016

De familie Luik uit Estland is misschien niet bekend, maar het gezin heeft wel een primeur te pakken. Voor het eerst loopt er een drieling mee met een olympische marathon. De 30-jarige zusjes Liina, Leila en Lily komen allen in actie op het onderdeel in Rio. Ondanks dat ze met z’n drieën zijn, lijkt kans op eremetaal niet groot. Leile is het snelste zusje met een persoonlijk record van 2.37.11. Met die tijd zou ze op de Spelen van Londen op de 65e plek zijn geëindigd.

Leila, Liina en Lily Luik.Beeld afp

17:25 maandag 25 juli 2016

Olympiër Olivier Siegelaar heeft afgelopen zaterdag een vrouw van een aanrander gered. De 29-jarige roeier greep in toen de man het slachtoffer op de grond drukte. 'De dader had zijn broek al op zijn enkels', zo vertelt Siegelaar tegen AT5.

Flinke pech voor de verdachte, aangezien Siegelaar een beer van een vent is. Agenten namen het al snel over van de roeier, die hoopt wat karmapunten te hebben gescoord. 'Dat zou mooi zijn voor in Rio'. Siegelaar reist binnenkort met de Holland acht naar Brazilië.

16:46 maandag 25 juli 2016

Ajax moet Riechedly Bazoer en Arek MiIik missen in de eerste wedstrijd van de voorronde van de Champions League. Bazour is niet fit en Milik is na het EK pas twee dagen in training. Voor beide spelers komt het treffen met PAOK Saloniki van woensdag te vroeg.

Davy Klaassen ziet het tweeluik met PAOK met vertrouwen tegemoet. 'Tegen Marseille hebben we het in de eerste helft goed gedaan. Dat geeft vertrouwen', aldus de aanvoerder. Ajax kende tot dusverre een moeizame voorbereiding met één overwinning uit zes wedstrijden, op de Franse derdeklasser AS Béziers. Van AA Gent werd verloren en de laatste oefenwedstrijd tegen Olympique Marseille eindigde in 2-2.

Arek Milik, Anwar El Ghazi en Robert Muric luisteren naar Peter Bosz.Beeld anp

14:58 maandag 25 juli 2016

Nu zijn we niet allemaal zo goed als Messi of Ronaldo, maar sommige voorzetten mag zelfs iemand zonder voetbaltalent niet missen. Zoals de pijnlijke misser van hieronder.

Twitter bericht wordt geladen...

14:16 maandag 25 juli 2016

Stefanus Johannes Schaars, bij de meeste mensen bekend als Stijn, werd vanmorgen al in de Tjongerschans gespot. Waarschijnlijk was de oud-international in het ziekenhuis van Heerenveen voor zijn laatste medische keuring, want hij vertrekt transfervrij van PSV naar Heerenveen.

Schaars is inmiddels 32 en dus in de nadagen van zijn carrière. In Eindhoven, waar hij drie jaar zat, kon hij niet meer rekenen op een basisplek. Hij tekent voor twee jaar en een zogenaamd optiejaar.

Stijn Schaars.Beeld PRO SHOTS
Stijn Schaars tijdens het kampioensfeest van PSV.Beeld pro shots

13:57 maandag 25 juli 2016

Dat Kobe Bryant op zijn 37ste met pensioen ging, daar heeft de Duitse basketbalvedette Dirk Nowitzki écht geen boodschap aan. Hij is van plan nog minstens twee jaar door te gaan op het hoogste niveau, wellicht zelfs langer.

Vandaag werd bekend dat Nowitzki zijn contract bij de Amerikaanse NBA-club Dallas Mavericks met twee jaar heeft verlengd. En waarom ook niet? De speler van 2,13 meter verdient er 50 miljoen mee.

Over het feit dat hij over twee jaar veertig is: 'Dat is natuurlijk een behoorlijk hoge leeftijd voor een sportman. Ik ga ervan uit dat ik dan stop, maar we zullen zien. Met ervaring kun je veel goedmaken, maar ik speel dan wel tegen jongens die soms twintig jaar jonger zijn. '

De Duitser is wel honkvast, hij speelt al sinds 1998 voor de Mavs. In 2011 haalde hij het kampioenschap.

Dirk Nowitzki tijdens een warming-up.Beeld ap

13:48 maandag 25 juli 2016

Ronald Mulder heeft zich geplaatst voor de halve finale van de 500 meter op de EK skeeleren in Heerde. Mulder won zondag al brons op de 300 meter. De halve finale wordt rond 17.40 uur gereden. De finale is ongeveer veertig minuten later.

De skeelers van Ronald Mulder tijdens de EK in Almere in 2013.Beeld Jiri Buller

13:31 maandag 25 juli 2016

De Nederlandse handbalsters vinden hun olympische outfit niet zo flatterend. Het lijkt te veel op een voetbalpakje, vinden zij. Maar goed, ook daar weten de handbalsters wel raad mee. De linkshandige rechterhoekspeelster Angela Malestein doet moeiteloos een Ronaldo-imitatie.

Wij denken: dat ze deze winnaarspose maar vaak mag doen straks, op het handbalveld in Rio.

Angela Malestein.Beeld pro shots

Twitter bericht wordt geladen...

13:16 maandag 25 juli 2016

Veldrijder Mathieu van der Poel is de komende drie weken uitgeschakeld. Hij is geopereerd aan beide knieën en moet voorlopig de fiets laten staan.

De regerend Nederlands kampioen en winnaar van de regenboogtrui had in voorbereiding op het nieuwe seizoen vaak last van zowel zijn linker- als rechterknie, ook al kon de 21-jarige Brabander wel gewoon trainen en zelfs wedstrijden rijden.

Van der Poel ging afgelopen vrijdag naar de een dokter en die besloot onmiddellijk in te grijpen. Hij is aan beide knieën operatief behandeld. In de rechterknie werd een scheurtje in het dekblad verholpen. Aan de linkerkant veroorzaakte wrijving tussen een pees en het kraakbeen een lichte ontsteking.

Vanaf augustus zal Van der Poel de fietstraining hervatten om zich voor te bereiden op de eerste wedstrijden van het seizoen. Op de weg komt hij deze zomer niet meer in actie. Eerder dit jaar probeerde de veldrijder zich te plaatsen voor het mountainbiken bij de Olympische Spelen van Rio, maar dat lukte niet.

Van der Poel ging afgelopen vrijdag voor een consult langs bij dokter
en die besloot onmiddellijk in te grijpen. Hij is aan beide knieën operatief behandeld.

12:24 maandag 25 juli 2016

Een leger enthousiaste twitteraars ging gisteren los op het geblondeerde kapsel van Lionel Messi.

Het begon allemaal met een paar tatoeages, bij de voetballer die zo gewoon was gebleven. Deze zomer kwam opeens de baard. En nu dus de peroxideblonde lokken. Om het mild te zeggen: niet iedereen was even positief.

Wij voorzien de keuze van Messi om zijn haar blond te verven graag van wat duiding. We zien namelijk een heuse trend deze zomer.

De peroxide-trend begint eigenlijk bij de Welshe middenvelder Aaron Ramsey. Het Britse tabloid The Mirror vergeleek het met het haar van Draco Malfidus, de aartsvijand van Harry Potter. Goed voetballen deed Ramsey wel. Hij was één van de steunpilaren van Wales. Naast Gareth Bale natuurlijk, wiens haar op een knotje zou zitten om een kalend achterhoofd te verbergen.

Dan hadden we ook nog Marouane Fellaini tijdens dit EK. Zijn afro had hij blond in plaats van zwart gespoten. België ging er niet beter van spelen, en Fellaini al helemaal niet. Met blonde coupe moest Feillaini na de kwartfinale naar huis.

Samir Nasri was niet actief op het EK, maar ook heeft zich gemeld bij de club.

Messi, Ramsey, Fellaini en Nasri zijn natuurlijk schatplichtig aan één man: David Beckham. Dé trendsetter als het aankomt op kapsels. Hij had vlechtjes, was kaal, hij had een hanenkam en jazeker ook hij was ooit witblond.

Twitter bericht wordt geladen...

De blonde coupe van Fellaini.Beeld belga
Verschillende kapsels van David Beckham op een rij.Beeld epa

11:53 maandag 25 juli 2016

Qua foto's uit de Tour hebben we de afgelopen weken redelijk wat gedeeld, waaronder, in voorgaande link een paar prachtfoto's van Volkskrantfotograaf Klaas Jan van der Weij. Maar sommige foto's lenen zich voor een klein beetje extra aandacht, zelfs nu de Tour is afgelopen.

Zoals hieronder, de foto die de Tourorganisatie selecteerde als een van de beste foto's van deze editie. Al is de vraag wat de betreffende renner hiervan vindt.

En werp ook even een blik op de tweet van Klaas Jan daaronder. Hij kwam Greg Lemond tegen, de man van wie hij jaren geleden een foto maakte na Parijs Roubaix. Een foto met veel waarde, het leverde Klaas Jan uiteindelijk de World Press Photo op.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

11:24 maandag 25 juli 2016

Voor wie zich afvraagt wat dat nou kan opleveren, die drie weken urenlang met een zitvlak op een hard, puntig zadel? Die periode van dagelijks afzien door brandend melkzuur in de benen, dat ophoopt en daar dan weer ophoopt en nóg eens ophoopt?

Nou, dat weet Team Sky als geen ander dankzij de eindzege van Chris Froome. De Britse formatie verdiende bijna 6 ton, om precies te zijn 599.240 euro en is daarmee grootverdiener. Een eindzege is een half miljoen euro waard, daarnaast boekte Froome nog twee ritzeges.

Sky verdient daarmee zevenentwintig keer meer dan Lotto-Jumbo, 21.750 euro namelijk. Alleen Fortuneo - Vital Concept en Cannondale verdienden minder. Het Franse team AG2R eindigde als tweede in het geldklassement, vooral dankzij de tweede plek in het eindklassement van kopman Romain Bardet.

AG2R mocht in Parijs een cheque van 247.140 euro in ontvangst nemen. Movistar, dat met Nairo Quintana als derde eindigde in het klassement, verdiende 229.350 euro. De Tinkoff-ploeg van Peter Sagan (winnaar groene trui) en Rafal Majka (bolletjestrui) kon 189.470 euro bijschrijven.

Twitter bericht wordt geladen...

Team Sky bij aankomst in Parijs met in het midden Chris Froome.Beeld belga

11:07 maandag 25 juli 2016

Zwemster Katie Ledecky is met haar 19 jaar de jongste sporter uit de Amerikaanse olympische ploeg. Nu is haar leeftijd niet opvallend, er zijn jongere sporters te vinden, maar wat wél opmerkelijk is, is dat zij voor de tweede keer op rij de jongste in de afvaardiging van haar land is. Vier jaar geleden voor de Spelen van Londen was dat namelijk ook al het geval.

Overigens viel Ledecky destijds niet alleen op met haar leeftijd. Op haar vijftiende won Ledecky olympisch goud op de 800 meter vrije slag.

Het kan ook andersom: de Australische dressuuramazone Sue Hearn zal in Rio debuteren op de Spelen. Wellicht kan de 60-jarige tips inwinnen bij Ledecky.

Katie Ledecky na haar winst van het goud op de Olympische Spelen in Londen.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

10:39 maandag 25 juli 2016

De Britse pers kan niet wachten op de confrontatie tussen aartsrivalen José Mourinho en Pep Guardiola, die sinds dit jaar de baas zijn bij respectievelijk Manchester United en Manchester City. Deel 1 van de strijd zou plaats vinden in de Chinese hoofdstad Beijing. Vooraf ging het in de tabloids over de vraag: zouden ze elkaar wel de hand schudden?

Ondanks hun animositeit beloofden de managers plechtig elkaar vriendelijk te begroeten. ‘We zijn allebei beleefd, waarom zouden we elkaar de hand niet schudden?’, aldus Guardiola.

Nu blijkt dat de Engelsen nog even moeten wachten op de strijd tussen de Manchesters. Het veld in China in het Vogelneststadion in de Chinese hoofdstad is onbespeelbaar door zware regenval, meldde de BBC.

Guardiola en Mourinho staan zo in de vierde speelronde van de Premier League voor het eerst tegen elkaar. De rivaliteit tussen Mourinho en Guardiola komt vooral voort uit hun gezamenlijke periode in Spanje. Mourinho was coach van Real Madrid, Guardiola van Barcelona. Ze vlogen elkaar nogel eens verbaal in de haren. Kort gezegd vond Mourinho dat Barcelona werd voorgetrokken door de arbitrage, Guardiola vond Mourinho een aansteller.

Als trainers kwamen ze elkaar 16 keer tegen. Guardiola staat dik voor, hij won zeven keer. Mourinho won maar drie partijen.

Overigens loopt de Chinese oefentrip van Manchester United niet helemaal volgens plan. In Shanghai verloren de Mancunians van Borrussia Dortmund, met 4-1. De vliegreis van Shanghai naar Peking verliep ook allesbehalve vlekkeloos. Vanwege het slechte weer moest het vliegtuig waarin ze zaten zaterdag een noodlanding maken.

Met terugwerkende kracht krijgt Louis van Gaal toch nog gelijk. Hij zag niks in de oefentrip naar Azië, toen hij nog coach was. Het zou alleen maar een financieel belang dienen.

Teruglezen - Pantano naar Rio, volleybalsters verliezen en Mollema wint Boxmeer
Beeld ap
Teruglezen - Pantano naar Rio, volleybalsters verliezen en Mollema wint Boxmeer
Beeld photo_news

08:36 maandag 25 juli 2016

De Tour is net afgelopen, De Olympische Spelen laten nog ruim een week op zich wachten, maar dat betekent niet dat er momenteel geen toernooien zijn. In Nederland, Heerde om precies te zijn, is deze week de EK skeeleren.

Gisteren was de (lange) openingsdag met op het programma de 300 meter tijdrit en de puntenkoers. Het leverde zes Nederlandse medailles op, vooral bij junioren, maar ook enigszins verrassend brons voor Ronald Mulder op de 300 meter.

De winnaar van het brons op de 500 meter in Sotsji (op de schaats in dit geval) kan normaal gesproken minder goed uit de voeten op de piste. Eigenlijk is hij te groot voor de kleine baan, komt hij beter tot zijn recht op de weg, waar het toernooi later deze week naartoe verplaatst.

Vandaag op het programma bij de senioren: de 500 meter op de piste, de 15.000 meter afvalkoers én de prijsuitreiking van gisteren. Want die kon zondag niet doorgaan door tijdgebrek. Skeeleren is dan wel een spektakelsport, maar een uiterst langzame. En hoe dat precies zit leest u hier. (+)

Ronald Mulder.Beeld anp

08:19 maandag 25 juli 2016

Gezocht: 15 miljoen.

Het is niet niks, dat begrijpen we, maar 15 miljoen brengt u ook ergens. Letterlijk. De Indonesische autocoureur Rio Haryanto wil het geld namelijk besteden aan een stoeltje, zijn stoeltje, bij het Formule 1-team Manor.

De gulle gever wacht de eer verantwoordelijk te zijn voor het feit dat een Indonesiër voor het eerst een volledig seizoen draait in de Formule 1. 'Plan A is Rio aan boord te houden voor de rest van het seizoen, maar we hebben andere opties', zei teambaas Dave Ryan.

Vooralsnog zijn de vooruitzichten echter somber voor Haryanto. Hij dreigt de eerstvolgende Grand Prix al te missen als hij het benodigde sponsorgeld niet bijeen heeft. De voorgaande wedstrijden waren met name mogelijk door sponsorgeld van de Indonesische oliemaatschappij Pertamine, maar het bedrijf betaalde niet voor een volledig seizoen.

Mocht het allemaal niet lukken bij Haryanto, dan staan zijn opvolgers al klaar. De Belg Stoffel Vandoorne wordt genoemd als coureur die het zitje kan overnemen. Hij is eerste reserve bij McLaren en verving dit jaar in de Grand Prix van Bahrein de geblesseerde Fernando Alonso.

Aan fans geen gebrek bij Rio Haryanto. Hier poseert hij na de Grand Prix van Hongarije.Beeld photo_news

07:40 maandag 25 juli 2016

De eerste Nederlandse sportploegen zijn naar Rio vertrokken. Zondagochtend stond de handbalformatie samen met de hockeyteams op Schiphol. In Rio de Janeiro begint volgende week de Olympische Spelen. Voor de sporters stond een oranje geverfde Boeing van KLM klaar. De Volkskrant was er bij voor een reportage.

Bij aankomst in Rio waren de sporters teleurgesteld over de accommodatie. Ze troffen hun onderkomen in erbarmelijke staat. De nieuw gebouwde appartementen kampen met verstopte toiletten, stroomstoringen, lekkages en openliggende elektriciteitskabels.

'Als je een compleet nieuw dorp gaat bewonen, weet je dat niet alles vanaf dag een werkt', aldus Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse delegatie, in een verklaring. 'Maar de omvang en frequentie van de problematiek hebben ons verrast.'

De hockeysticks van Maartje Paumen.Beeld anp

07:43 maandag 25 juli 2016

Zelfs Christian Prudhomme memoreerde in een van zijn slotinterviews aan Wout Poels (28). Volgens de Tourbaas was de Nederlander het toonbeeld van de kracht van Sky deze ronde. 'In elke andere ploeg zou hij kopman zijn', sprak Prudhomme.

Chris Froome won deze Ronde van Frankrijk, maar Wout Poels werd geroemd om zijn rol als meesterknecht. Verslaggever Iwan Tol schreef een profiel over de Limburger.

Ploegleider Servais Knaven en Wout Poels.Beeld photo_news

08:02 maandag 25 juli 2016

WADA baalt, Amerikaanse dopingjagers balen, NOC*NSF baalt, sporters balen, iederéén baalt. De beslissing van het IOC om de Russen toe te staan op de Olympische Spelen in Rio valt, kortom, niet heel goed.

Olivier Niggli van het mondiale antidopingagentschap WADA liet weten: 'We respecteren volledig de autonomie die het IOC heeft om beslissingen te maken op basis van het olympisch manifest. Toch zullen deze aanpak en de criteria die zijn gesteld onvermijdelijk leiden tot een gebrek aan harmonisatie, mogelijke conflicten en minder bescherming voor schone sporters.'

Gerard Dielessen, directeur van sportkoepel NOC*NSF: 'We betreuren het dat het niet is gelukt om de schone sporters die naar Rio gaan geheel te beschermen tegen de Russische sporters die wél hebben gebruikt. Wij respecteren dat het IOC met alle kennis waar men over beschikt, een eigen afweging heeft moeten maken en vertrouwen er op dat de eisen die zij nu aan de individuele deelnemers stellen effectief zullen zijn.'

Technisch directeur Maurits Hendriks sprak vanuit Rio ook over een 'teleurstellende' beslissing. Hendriks: 'Wij denken dat juist het IOC op de bres moet staan voor 'clean sport' en de schone atleten moet beveiligen. In dat licht past het niet om dit land, zij het onder strenge voorwaarden, de gelegenheid te geven mee te doen aan de Spelen.'

Balen dus. Behalve de Russen dan. Zij balen waarschijnlijk niet.

Links Thomas Bach, baas van het IOC. Rechts de Russische president Vladimir Poetin.Beeld epa

Twitter bericht wordt geladen...

Links Thomas Bach, baas van het IOC. Rechts de Russische president Vladimir Poetin.Beeld epa