Direct naar artikelinhoud

Naam Yahoo verdwijnt na overname door Verizon

Internetbedrijf Yahoo houdt feitelijk op te bestaan. Het Amerikaanse telecomconcern Verizon gaat de internetactiviteiten en het vastgoed van het noodlijdende bedrijf overnemen voor 4,8 miljard dollar (ruim 4 miljard euro). Dat bevestigt Verizon. De naam Yahoo gaat helemaal verdwijnen.

Naam Yahoo verdwijnt na overname door Verizon
Beeld ap

De holding die overblijft zal het belang dat Yahoo heeft in de Chinese uitbater van webmarktplaatsen Alibaba en in Yahoo Japan beheren. Gezamenlijk hebben die een marktwaarde van circa 40 miljard dollar.

Verizon wil zich steeds meer richten op advertentiemogelijkheden, en de aankoop van de internetactiviteiten van Yahoo past in die strategie, aldus Verizon-topman Lowell McAdam maandag. Het bedrijf hoopt de concurrentie met Google aan te gaan op de online advertentiemarkt. Eerder kocht Verizon daarom al een andere internetgrootmacht: AOL, voor 4,4 miljard dollar.

Marissa Mayer, topvrouw van Yahoo, zal na de overname niet vertrekken, maar het is nog niet bekend wat haar rol zal worden binnen het samengevoegde bedrijf. Mayer staat al geruime tijd onder druk door het verval van Yahoo. Critici rekenen haar aan dat het haar niet gelukt is om het tij te keren.

Mastodonten

Yahoo, opgericht in 1994, geldt als een van de mastodonten van het internet. Maar het bedrijf zag zich begin dit jaar genoodzaakt zijn internetactiviteiten in de verkoop te doen, nadat het in de laatste jaren aan alle kanten werd ingehaald door concurrenten als Google en Facebook.

Vorig jaar schrapte het bedrijf al 15 procent van het personeelsbestand en werden vijf kantoren gesloten. Desondanks boekte Yahoo in het laatste kwartaal van vorig jaar 4,4 miljard dollar verlies en daalde de koers in twaalf maanden tijd met 20 procent. Daarom werden de zoekmachine, de nieuwssites en de e-maildiensten van Yahoo in de etalage gezet.

Eerder werden onder andere Twitter en de Britse tabloid Daily Mail genoemd als mogelijke overnamekandidaten voor Yahoo.

Hoe kwam het zover?

Wat hebben warenhuisketen V&D en internetbedrijf Yahoo met elkaar gemeen? Het zijn allebei plekken waar net niet alles te vinden is en waar dus ook nauwelijks iemand meer zoekt, maar waar het desalniettemin dringen is bij de opheffingsuitverkoop. Hoe is het zover gekomen? (+)

Marissa MayerBeeld epa
Hoe kwam het zover?
Beeld EPA