Direct naar artikelinhoud

Europol gaat slachtoffers van gegijzelde data helpen

De Nederlandse politie, Europol en twee bedrijven hebben een website opgezet voor slachtoffers van ransomware. Op nomoreransom.org zijn programma's te vinden die in sommige gevallen kunnen helpen bij het terugkrijgen van gegijzelde data of om weer toegang te krijgen tot vergrendelde systemen.

Europol gaat slachtoffers van gegijzelde data helpen
Beeld anp

Doel van de website is slachtoffers te helpen hun gegijzelde data terug te krijgen, zonder dat ze de criminelen die erachter zitten hoeven te betalen. 

Ransomware is malware waardoor computers en mobiele apparaten op slot gaan of die elektronische bestanden versleutelt. Slachtoffers wordt door criminelen vervolgens voorgehouden dat ze hun data niet terugkrijgen, tenzij ze losgeld betalen. Dat de data na betaling ook echt vrij worden gegeven, is echter nooit zeker. Slachtoffers wordt dan ook aangeraden nooit te betalen.

Zodra de ransomware is losgelaten op een apparaat, kan vaak weinig worden gedaan, maar in sommige gevallen is het toch mogelijk om weer toegang te krijgen tot versleutelde bestanden of vergrendelde systemen zonder te moeten betalen.

Niet voor iedere vorm van ransomware is op dit moment echter een oplossing. De website richt zich dan ook eveneens op het voorkomen van de problemen door gebruikers voor te lichten over hoe ransomware werkt en wat voor preventieve maatregelen kunnen worden getroffen.

Behalve Europol en de Nederlandse politie werkten ook Kaspersky Lab en Intel Security er aan mee.

Overheid ook doelwit

Ook overheidsinstellingen en grote bedrijven in Nederland hebben regelmatig te maken met een cyberaanval met ransomware. Elke tien dagen maakt een gemeente, ministerie of een bedrijf melding van een poging tot 'gijzelen' van digitale documenten. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) die het AD via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft opgevraagd.

Bij dit centrum kunnen gemeenten, ministeries en ook financiële instellingen en nucleaire en chemische bedrijven, die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur van Nederland, de hulp inroepen als ze een cyberaanval op hun systemen zien. Bij het centrum kwamen van 1 juni 2015 tot eind mei van dit jaar zo'n vierhonderd meldingen van cyberdreigingen binnen. Dit aantal is de afgelopen jaren fors gestegen en lijkt nu stabiel te blijven.