Direct naar artikelinhoud

Jordaanfestival: 'Woorden burgemeester blijken weinig waard'

Jan de Bie, organisator van het Jordaanfestival, is boos op stadsdeel Centrum, dat weigert het festival financieel tegemoet te komen. 'Nu mogen wij het oplossen. Dat is toch te gek voor woorden?'

De sfeer zat er goed tijdens de 41e editie van het Jordaanfestival.Beeld Dingena Mol

Het leek een fraaie vooruitgang: de Appeltjesmarkt werd vorig jaar grondig gerenoveerd. De bussen en taxi's werden verdreven naar de zijkant van het plein en het asfalt werd bedekt met grind.

Maar het Jordaanfestival, dat jaarlijks op het plein wordt gehouden, kan mogelijk niet doorgaan door de renovatie. Het festival wordt op kosten gejaagd omdat de politie vanwege veiligheidsoverwegingen vindt dat het grind moet worden afgedekt.

Vorig jaar kwam stadsdeel Centrum organisator Jan de Bie eenmalig tegemoet, maar dit jaar houdt het stadsdeel de hand op de knip. Vrijdag was er een gesprek tussen De Bie, het stadsdeel en de politie, maar ook daar kreeg de organisatie nul op rekest.

Kunstgrasmat
"De politiek nam bij de renovatie het besluit om grind neer te gooien, en nu mogen wij het oplossen. Dat is toch te gek voor woorden?" zegt De Bie. "Met Frans Stuy (kermisondernemer, red) hebben we nog het voorstel neergelegd een kunstgrasmat aan te schaffen. Die zou zo'n zesduizend euro kosten en voor meerdere jaren de oplossing bieden. Frans wilde de helft betalen, maar het stadsdeel wilde niks doen. Nul komma nul. Een schande."

De Bie vindt het vooral wrang dat de gemeente voor evenementen als de Gay Pride en de Uitmarkt wél gretig de portemonnee trekt.

"Alleen het podium op de Uitmarkt kost al meer dan tienduizend euro. Het Jordaanfestival is op 26, 27 en 28 augustus toe aan de 42e editie. Burgemeester Van der Laan zei het zelf eens tijdens de opening: 'Dit festival mag nooit verloren gaan.' Die woorden blijken verdomd weinig waard."

Geen budget bij de gemeente
Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat er bij het stadsdeel simpelweg geen budget is om bij te dragen aan de afdekking van het grind. "Het stadsdeel heeft meegewerkt voor zover het kan door het verstrekken van de vergunning - het Jordaanfestival is het enige festival dat op de Appeltjesmarkt mag plaatsvinden. De organisatie zal de kosten voor de grasmat zelf moeten bekostigen."

Organisator De Bie hoopt desondanks nog altijd op een handreiking vanuit het stadsdeel. Het doorgaan van het festival lijkt ondanks het geschil niet rechtstreeks in gevaar.

De woorden van de burgemeester blijken verdomd weinig waard
Jan de Bie

Lees ook

Geselecteerd door de redactie