Direct naar artikelinhoud

Huis voor studerende vluchteling blijft leeg in Amsterdam

De voorgenomen huisvesting van statushouders die willen studeren, komt nauwelijks van de grond in Amsterdam. De stad heeft tevergeefs honderd huizen per jaar gereserveerd voor de buitenlandse vluchtelingen: het rijk levert ze niet aan.

De woningen worden nog maar enkele weken vrij gehoudenBeeld Paul Vreeker / ANP

Dit blijkt uit correspondentie tussen de Amsterdamse Federatie van ­Woningcorporaties (AFWC) en Tweede Kamerlid Farshad Bashir (SP).

De Key en studentenhuisvester Duwo hebben zich verplicht de woningen voor de vluchtelingen met een verblijfsvergunning te regelen.

De Key en Duwo houden de woningen nu nog maar enkele weken vrij. Als er dan nog geen vluchteling komt opdagen, geeft de corporatie de studentenwoning alsnog aan reguliere studenten die staan te springen om woonruimte.

Quota niet te halen
Egbert de Vries, directeur van de AFWC, schrijft in een e-mail dat Amsterdam mede hierdoor de afgesproken quota voor het opnemen van vluchtelingen met een verblijfsvergunning niet goed kan behalen.

Honderden woningen voor statushouders blijven onbenut. De SP-fracties in zowel de Tweede Kamer als in de Amsterdamse gemeenteraad gaan hierover vragen stellen aan de minister en wethouder van Wonen.

Honderden woningen voor statushouders blijven onbenut

De studentenwoningen zijn bedoeld voor studerende jonge statushouders die op basis van een campuscontract tijdelijk een woning kunnen krijgen. "We hebben alles daarvoor geregeld wat van ons kan worden verwacht," schrijft De Vries.

Over de opvang van studerende vluchtelingen zijn in 2014 afspraken gemaakt. Daarbij werd besloten voorwaarden te versoepelen, zodat statushouders niet direct aan een studie hoeven te beginnen en gebruik kunnen maken van een overstapjaar. Zo zouden vluchtelingen sneller kunnen studeren en integreren.

Vaak gewaarschuwd
De AFWC heeft diverse malen aan de bel getrokken, zowel bij de wethouder als bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar zonder resultaat. De Vries: "Dit is een volstrekt gemiste kans." De kern van het probleem is volgens De Vries dat onvoldoende wordt geïnventariseerd welke vluchteling wil studeren.

Gemeenteraadslid Erik Flentge (SP) wijst erop dat het belangrijk is vluchtelingen zo snel mogelijk in de maatschappij te integreren. De ambtelijke molens werken volgens hem traag, waardoor tijd verloren gaat en de statushouders in opvangcentra blijven.

De woordvoerder van het COA zegt wel kandidaat-Amsterdammers te hebben geselecteerd. "Ze zijn echter niet daar terechtgekomen, waardoor ze bij ons in de opvang blijven," aldus de woordvoerder.

Bij de AFWC zijn slechts enkele selecties bekend. De gemeente zegt het signaal serieus te nemen en wil hier op korte termijn met alle partijen over overleggen.

De ambtelijke molens werken traag, waardoor tijd verloren gaat