Direct naar artikelinhoud

Islamitische Staat eist bomaanslag Ansbach op

Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid op voor de aanslag in het Beierse Ansbach op zondagavond. Dat meldt persdienst Amaq, dat is gelieerd aan de terreurorganisatie. Eerder werd op de mobiele telefoon van de dader een video gevonden waarin hij in het Arabisch dreigt met een aanslag en trouw zweert aan de leider van Islamitische Staat. Bij de bomaanslag raakten vijftien mensen gewond.

Afzetlint van de politie nabij de plek waar de aanslag is gepleegd.Beeld epa

De aanslag kan volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, niet los worden gezien van het extremistische gedachtegoed van de dader. Deze wilde 'in de naam van God' wraak nemen tegen Duitsers omdat ze moslims hadden gedood.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de dader in opdracht van Islamitische Staat handelde. Wel lijkt de man psychisch in de war te zijn geweest. Volgens de Beierse politie was de dader afkomstig uit het Syrische Aleppo en had hij oorlogswonden. Hij stond onder medische behandeling omdat hij eerder zijn polsen had proberen door te snijden. Volgens de aanklager leed de man aan 'periodes van depressie'.

De 27-jarige Syriër bracht explosieven en stukjes metaal tot ontploffing voor de ingang van een muziekfestival. Hij kwam daarbij zelf om het leven. Volgens de politie beschikte hij over genoeg materiaal om nog een bom te maken, wat de vraag oproept of het hier wel om een zelfmoordaanslag ging. Verder had hij een rolletje van 50-eurobiljetten op zak.

De dader heeft volgens de politie samen met een ander een aanklacht ingediend tegen een derde persoon, die volgens hen lid van de militante Hezbollah-beweging zou zijn.

Vijftien gewonden

Bij de bomaanslag zijn vijftien gewonden gevallen. Vier van hen zijn ernstig gewond, maar verkeren niet in levensgevaar, aldus een politiewoordvoerder maandagmiddag. Het aantal gewonden werd eerder op twaalf gesteld.

De aanslag gebeurde rond 22.00 uur in de oude binnenstad van Ansbach bij een wijnrestaurant. In de stad was een driedaags muziekfestival gaande. De dader werd - voordat hij zichzelf opblies - weggestuurd bij het festival, omdat hij geen kaartje had. Zo'n 2.500 mensen bezoekers verlieten na de explosie in relatieve kalmte het festival.

De dader was twee jaar geleden naar Duitsland gekomen. Als afgewezen asielzoeker zou hij zo snel mogelijk naar Bulgarije worden uitgezet. De man was wegens drugscriminaliteit een bekende van de politie. De man zou twee uitzettingsbevelen hebben ontvangen, de laatste op 13 juli. Hij mocht tijdelijk in Duitsland blijven vanwege de situatie in Syrië. 'Syriërs kunnen op dit moment niet naar Syrië teruggestuurd worden, maar dat betekent niet dat Syriërs niet uit ons land gedeporteerd kunnen worden', zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens de Duitse krant Neue Osnabruecker Zeitung heeft de Duitse politie 410 mogelijke terroristen onder vluchtelingen in beeld. 'Gezien de aanhoudende migratie naar Duitsland moeten we aannemen dat er actieve en voormalige leden, aanhangers en sympathisanten van terroristische organisaties onder de vluchtelingen zijn', aldus een bron binnen de federale politie.

Lees ook

Wat weten we van de dader?

Geweld in Duitsland doet oude debatten opleven

Opnieuw rampplek

De voorzitter van de Duitse politievakbond, Rainer Wendt, roept in de Duitse krant Handelsblatt op tot een scherpere controle van vluchtelingen. 'Zowel de identiteit als de geestelijke en lichamelijke conditie van vluchtelingen die ons land binnenkomen, is niet nagetrokken', aldus Wendt. 'Onderzocht moet worden of deze mensen een potentieel risico vormen.'

Minister Herrmann reisde na de aanslag meteen af naar Ansbach. Het is de tweede keer dit weekend dat hij moet uitrukken naar een rampplek. Op vrijdag schoot een man in een winkelcentrum in München negen mensen dood, acht van hen in de leeftijd van 14 tot en met 20 jaar. Hij was psychisch in de war en was gefascineerd door onder meer dodelijke schietpartijen op scholen. Eerder op zondag doodde een Syrische asielzoeker een vrouw in Reutlingen met een machete. Volgens getuigen hadden de man en vrouw op straat ruzie.

Duitsland beleeft een golf van geweld sinds maandag 18 juli, toen een 17-jarige Afghaanse of Pakistaanse vluchteling met een mes en een bijl in een trein naar Würzburg op reizigers inhakte. Bij dit incident vielen vijf gewonden en werd de dader door de politie doodgeschoten. De trein kwam uit Treuchtlingen en Ansbach. Hij claimde onder meer op sociale media voor Islamitische Staat op pad te zijn.

Een regeringswoordvoerder laat weten dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel voortdurend wordt geïnformeerd over de aanslagen van het afgelopen weekend. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te zeggen of de aanvallen gevolgen zullen hebben voor het vluchtelingenbeleid. 'We moeten wachten op de resultaten van de onderzoeken.'

Wanneer is een lone wolf een terrorist?

Het is een week waarin Duitsland schrok, Duitsland rouwt, maar Duitsland zich vooral afvraagt: wat zien we hier, hoe noemen we deze bloedbaden?

Wanneer is een lone wolf een terrorist?
Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Wanneer is een lone wolf een terrorist?
Beeld ap
Duitse politie in Ansbach na de aanslag.Beeld epa
Het restaurant in Ansbach waar een 27-jarige Syrische vluchteling zichzelf opblies.Beeld epa
Wanneer is een lone wolf een terrorist?
Beeld reuters
Politieagenten verlaten een voormalig hotel, waar de Syrische asielzoeker woonde.Beeld ap
Wanneer is een lone wolf een terrorist?
Beeld ap
Wanneer is een lone wolf een terrorist?
Beeld reuters