Direct naar artikelinhoud

Turkije komt met arrestatiebevel voor 42 journalisten

De Turkse president Tayyip Erdogan.

De Turkse autoriteiten hebben maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 42 journalisten. Dat meldde de Turkse omroep NTV. Het is de zoveelste arrestatiegolf na de mislukte coup door een deel van het leger.

De bekende commentator en voormalig parlementariër Nazli Illicak is een van de journalisten voor wie een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd.

Ook zal Turkije een aantal ambassadeurs van hun post halen in verband met de mislukte militaire staatsgreep. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maandag in een interview met Haberturk TV.

De Turkse autoriteiten hebben inmiddels meer dan 60.000 militairen, politiefunctionarissen, rechters, leraren, ambtenaren en anderen aangehouden, geschorst of ontslagen in de dagen na de poging tot staatsgreep.

Noodtoestand
Met het uitroepen van de noodtoestand vorige week heeft president Tayyip Erdogan meer mogelijkheden om de pers te controleren. Kranten en tijdschriften mogen niet meer verschijnen zonder toestemming en alle radio- en tv-uitzendingen worden gecontroleerd. Ook sociale mediadiensten als Twitter en Facebook lopen het risico uit de lucht te worden gehaald.

De noodtoestand geeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de mogelijkheid om te regeren per decreet. Daarbij heeft hij voor het maken van wetten geen toestemming meer nodig van het parlement. Dit weekend vaardigde hij zijn eerste decreet uit. Hij liet meer dan duizend private scholen sluiten en bepaalde dat verdachten langer (tot dertig dagen) kunnen worden vastgehouden zonder officiële aanklacht.