Direct naar artikelinhoud

Autobom bij Bagdad eist levens

Een agent in Bagdad controleert auto's op bommen.

Een zelfmoordaanslag met een autobom heeft maandag zeker achttien mensen het leven gekost bij de toegang tot een stad ten noordoosten van Bagdad. Bij de aanslag raakten ook meer dan dertig mensen gewond, aldus politie- en ziekenhuisbronnen.

Het dodental zal naar verwachting nog stijgen, omdat meerdere gewonden in kritieke toestand verkeren. De verantwoordelijkheid voor de explosie even buiten Khalis, op vijftig kilometer van de hoofdstad, is nog niet opgeëist. Maar terreurbeweging Islamitische Staat pleegt geregeld aanslagen op veiligheidstroepen en civiele doelen in Irak.

Sinds het begin van deze maand zijn al meerdere aanslagen gepleegd. Bij een grote aanslag in een drukke winkelwijk kwamen minstens 250 mensen op het leven en raakten er meer dan driehonderd gewond.

De extremistische soennitische groep Islamitische Staat eiste hier de verantwoordelijkheid op en wilde daarmee zijn vermogen om aanslagen te blijven plegen onderstrepen, ondanks het verlies van zijn bolwerk Falluja, dat vorige maand door Iraakse regeringstroepen werd ingenomen.