Direct naar artikelinhoud

Gêne bij Democraten om e-mails

Volgelingen van Bernie Sanders zien in sommige mails hun vermoeden bevestigd dat het partij-apparaat op de hand van Clinton was.

Zitten de Russen achter het grote lek van e-mails van de Democratische Partij? De Republikeinen? Politieke hackers? Gissingen genoeg aan de vooravond van de Democratische conventie in Philadelphia. Maar één ding is zeker: het lek, openbaar gemaakt door WikiLeaks, is pijnlijk. Het kan afbreuk doen aan de eenstemmigheid rond Clintons nominatie, waartoe de conventie deze week zal besluiten.

Volgelingen van Bernie Sanders, de linkse senator uit Vermont die Clinton tijdens de voorverkiezingen lang op de hielen zat, zien in sommige mails hun vermoeden bevestigd dat het partij-apparaat op de hand van Clinton was.

Een mail aan het partijkantoor vraagt bijvoorbeeld te regelen dat iemand Sanders naar zijn geloof vraagt, omdat hij er doorgaans 'omheen draait met verwijzing naar zijn Joodse achtergrond'. "De mensen hier zouden een groot verschil maken tussen een Jood en een atheïst", schrijft de vragensteller, die schat dat het in staten als Kentucky en West-Virginia een paar procent zou schelen in het voordeel van Clinton.

Het lek is koren op de molen van Clintons Republikeinse tegenstander Donald Trump. Die probeert al weken te stoken tussen Clinton en de aanhangers van Sanders, bewerend dat Clintons overwinning in de voorverkiezingen doorgestoken kaart was: "Bernie had geen enkele kans".

Overlopen naar de Republikeinen
Of aanhangers van Sanders zullen overlopen naar de Republikeinse miljardair is twijfelachtig, maar boos zijn ze wel. Om die reden zal partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz volgens AP na de conventie aftreden.

De 20.000 e-mails werden buitgemaakt tijdens een periode van een jaar dat inbrekers vrijwel onbeperkte toegang hadden tot de computers van het Democratisch Nationaal Comité. Er zal nog veel meer online worden gezet, belooft WikiLeaks.

Meer reden tot vrolijkheid geeft voor de Democraten de intrede in de campagne van Tim Kaine als kandidaat-vicepresident naast Clinton. Zaterdag sprak de senator uit Virginia - een van de staten die bij de verkiezingen de doorslag kan geven - samen met haar op een campagne-bijeenkomst in Florida, ook zo'n belangrijke staat, en veegde er in het Spaans en Engels de vloer aan met Trump.

Ook over de keuze van Kaine heerst onvrede bij de Sanders-aanhang, die graag een linksere running mate had gezien. Maar kennelijk vertrouwt Clinton op hun steun. Met een vicepresident die haar gematigde lijn deelt, kan ze op jacht naar kiezers die Republikeins zouden willen stemmen, maar twijfels hebben over Trump.

Bernie had geen enkele kans
Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump