Direct naar artikelinhoud

Reacties etappe 21 - Mollema: 'Ik kom hier nog wel terug'

Chris Froome heeft zondag voor de derde keer in zijn loopbaan de Ronde van Frankrijk gewonnen. Zoals verwacht kwam de leidende positie van de Brit van Team Sky in de slotetappe niet meer in gevaar. Op de Champs-Élysées sprintte de Duitser André Greipel naar de prestigieuze ritwinst.

Chris Froome, omringd door zijn Sky-kompanenBeeld anp

19:50 zondag 24 juli 2016

'Ik heb misschien nog een paar dagen nodig om de knop om te zetten voor Rio, want de teleurstelling overheerst nog wel', was de eerste reactie van Bauke Mollema bij de NOS.

Hij had weinig plezier gehad vandaag. 'Dit is echt een beroerd rondje. Slechte weg. Ik heb denk ik wel 100 bidons over de weg zien stuiteren. Maar, ik heb het overleefd. Langzaam maar zeker besef ik nu dat het gedaan is.'

Mollema: 'Maar het heeft ook geen zin om er te veel negatieve enegie in te steken. Ik ga hier nog wel een keer terugkomen. Ga er de komende jaren voor vechten om echt op het podium te staan. Ik was er dichtbij, dat is goed. Dat nemen we mee naar volgende jaren.'

19:45 zondag 24 juli 2016

Wout Poels bleek de belangrijkste adjudant van Chris Froome deze Tour. Hij werd direct na de finish voor de camera's van de NOS getrokken. Poels sprong nog even weg met teamgenoot Luke Rowe: 'We dachten, dan maken we er toch een mooie show van. Ik hou ook helemaal niet van dat rijden over de Champs-Élysées, gaat veel te hard. Vandaag ook weer.'

Voor Poels speelt er nu nog maar één ding, en dat is gouden medaille in Rio. 'En alleen die gouden. De vorm is goed, ik rijd goed. Goud is een droom. En ik denk dat het een realistische droom is.'

19:41 zondag 24 juli 2016

'Onbeschrijfelijk. Ik ben heel trots', was de eerste reactie van André Greipel vlak na de finish. 'Ik ben het blijven proberen. Ook het team bleef in mij geloven. En met twee etappezeges, een van Thomas De Gendt en een van mij, konden we deze Tour nu niet beter afsluiten.'

Lotto-Soudal had een goed plan, zei Greipel. Er stond wat wind op kop en heb mezelf dus heel kalm gehouden. Toen we eenmaal op kop kwamen, kwamen we een mannetje te kort. Ik kon het wiel van Kristoff kiezen en dat bleek het beste wiel.'

Twitter bericht wordt geladen...

19:32 zondag 24 juli 2016

André Greipel heeft de laatste etappe van de Tour gewonnen. Toch nog een zege voor Duitse sprinter van Lotto-Soudal. Vorig jaar deed hij dat ook.

Voor Dylan Groenewegen eindigde de laatste etappe in een grote teleurstelling. De Nederlandse sprinter, die zich de afgelopen dagen over de Alpen had getrokken om nog mee te kunnen doen op de Champs-Elysées, kreeg materiaalpech. Ook de Fransman Coquard, die de hele dag zijn ploeg DirectEnergie op kop had gezet, kon niet meedoen vanwege een lekke band.

19:31 zondag 24 juli 2016

Nog een pechgeval: Dylan Groenewegen.

19:31 zondag 24 juli 2016

Nog een pechgeval: Bryan Coquard.

19:30 zondag 24 juli 2016

Hun sprinter Enger rijdt lek in de laatste ronde en en Reto Hollenstein gaat nog tegen de grond. Hij staat wel direct weer op.

19:25 zondag 24 juli 2016

Komt er nog een aanval of het nu echt wachten op de sprint? Van Avermaet en Loetsenko zijn bijgehaald en er is nog zo'n 7 kilometer te fietsen. Nog één ronde.

19:19 zondag 24 juli 2016

Het zal niet lang meer duren tot het peloton weer samen is. Loetsenko van Astana rijdt nog even alleen op kop, maar zal zo opgeraapt worden.

Van Avermaet gelooft er nog in. Althans, hij springt naar Loetsenko toe.

De achtervolging komt al de hele dag van DirectEnergie, de ploeg van Coquard.

19:15 zondag 24 juli 2016

Wout Poels en Luke Rowe, de meesterknechten van Froome, gaan op avontuur. Ze rijden naar de kopgroep, het peloton rijdt daar maar een paar seconden achter.

19:09 zondag 24 juli 2016

We dachten dat Tony Martin ziek was, maar zijn ploeg meldt dat kniepijn de reden is van het afstappen van de Duitse tijdritspecialist.

Twitter bericht wordt geladen...

19:03 zondag 24 juli 2016

Oké, Marcel Kittel kreeg wat hulp van de auto's, maar hij is terug in het peloton. En dat is knap. Hij wordt nu door ploeggenoten terug naar voren geholpen.

18:52 zondag 24 juli 2016

Dat ziet er niet goed uit voor Marcel Kittel, een van de grote favorieten voor vandaag. Materiaalpech, terwijl het peloton door blijft razen.

Hij rijdt iets minder dan een minuut achter het peloton. Wordt hij nog opgewacht door zijn teamgenoten?

Twitter bericht wordt geladen...

18:44 zondag 24 juli 2016

Tony Martin stapt af. De tijdrijder vindt het na een rondje in Parijs genoeg. Is hij gevallen?

We wachten op meer informatie. Wellicht vindt hij het allemaal te zenuwachtig in dat razende peloton en denkt hij: mooi geweest, voor mij geen Tom Dumoulin-scenario (vallen in aanloop naar de Spelen).

18:35 zondag 24 juli 2016

Vandaag scheren de Alphajets weer over de Champs Elysées en de Jardin des Tuileries, met hun uitlaatpluimen in de vorm van de tricolore.

Een paar renners wagen de eerste poging om weg te komen. We geven u de namen: Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Markus Burghardt (BMC), Daniel Teklehaimanot (DiData), Jérémy Roy (FDJ), Jan Barta (Bora), Rui Costa (Lampre-Merida) en Brice Feillu (Fortuneo-Vital Concept).

Twitter bericht wordt geladen...

18:24 zondag 24 juli 2016

Voila, in Parijs. De renners rijden acht ronden van zo'n 7 kilometer door het centrum van Parijs.

Twitter bericht wordt geladen...

18:03 zondag 24 juli 2016

Nog 70 kilometer. Spannend wordt het dus pas in Parijs. Dan gaan de sprintersploegen hard over de Champs-Élysées rijden om hun spinters te positioneren.

Er zullen dan altijd nog wat hardrijders proberen vooruit te blijven. Lukt vrijwel nooit. De laatste keer was in 2005, toen bleef Vinokourov zo hard rijden dat het peloton er niet meer aan te pas kwam.

16:42 zondag 24 juli 2016

Het peloton is inmiddels vertrokken richting Parijs. De beentjes rustig laten draaien, op naar de massasprint.

De renners van Sky hebben al een biertje opengetrokken.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:25 zondag 24 juli 2016

Ilnoer Zakarin pakte een mooie etappezege deze Tour, maar krijgt ook nog slecht nieuws op deze laatste dag. Naar alle waarschijnlijkheid kan hij deelname aan de Olympische Spelen over twee weken vergeten.

Het IOC schrijft in een nieuwe verklaring dat sporters die ooit eerder betrapt zijn op doping niet naar de Olympische Spelen in Rio. De Russische wielrenner werd in 2009 gepakt op het gebruik van anabole steroïden.

Twitter bericht wordt geladen...

15:07 zondag 24 juli 2016

La Course, een wedstrijd in het vrouwenwielrennen op de Champs-Élysées voorafgaand van de laatste etappe van de Tour de Franse, is gewonnen door Chloe Hosking (Wiggle-High5).

De finale werd ontsierd door een aantal harde valpartijen. Diep in de finale probeerde Ellen van Dijk nog weg t springen en een tijdrit te rijden, maar een paar honderd meter voor de finish werd ze weer bijgehaald door het jagende peloton.

In de sprint kwam Marianne Vos tekort en eindigde uiteindelijk op de derde plek.

Twitter bericht wordt geladen...

14:46 zondag 24 juli 2016

Het is een commercieel feestje, de etappe naar Parijs. Kijkt u ook even mee naar de fietsen van de groene trui (Sagan), de gele trui (Froome) en de Gorilla (Greipel).

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

14:31 zondag 24 juli 2016

Pijlijk om te zien, de totale inzinking van Fabio Aru. Al dagen voert zijn Astana het peloton aan, knapt het werk van Sky op. En dan zakt de kopman er zo doorheen. Wij gokten gisteren op een hongerklop.

In het persbericht wordt daar met geen woord over gerept: 'Ik heb er geen verklaring voor', aldus Aru.

14:23 zondag 24 juli 2016

De kleurrijkste ploegbaas van allemaal komt terug. Oleg Tinkov stopt volgend jaar met de sponsoring van Tinkoff, maar zegt dat hij over een paar jaar terug komt. Hij wil de Tour winnen. 'Maar de Tour winnen lukt niet als Froome er nog is. Ik wacht tot na het tijdperk Froome om terug te keren in het peloton. Een ding is dus wel zeker: ik kom terug in het peloton.'

14:12 zondag 24 juli 2016

Lekker uitfietsen. Zo moet het vandaag voelen voor de renners. Hieronder het ritprofiel.

Twitter bericht wordt geladen...

14:03 zondag 24 juli 2016

De kans is groot dat Froome na 'Rio' doorreist naar Spanje, waar op 20 augustus de Vuelta begint. De afgelopen twee jaar deed Froome ook mee aan de Spaanse etappekoers. In 2014 werd hij tweede, vorig jaar viel hij uit door een valpartij.

'Het zou kunnen dat ik dit jaar opnieuw de Vuelta rijd', zei Froome zaterdag in Morzine, waar hij in de voorlaatste etappe van de Tour met succes zijn positie aan kop van het algemeen klassement verdedigde. De 31-jarige Brit rijdt zondag voor de derde keer in het geel naar de finish in Parijs. 'De Tour is zo'n speciale race, ik hoop hier nog zeker vijf of zes jaar terug te komen. Volgend jaar ga ik weer voor de winst.'

14:00 zondag 24 juli 2016

Wielerverslaggevers Iwan Tol en Pieter Sabel reizen mee in in de wielerkaravaan en doen elke dag een voorspelling. Vandaag de laatste etappe: Chantilly - Parijs, 113 kilometer.

Waarom eindigt deze etappe altijd in een massaprint?
Dat heeft vooral te maken met de ongeschreven regel dat deze rit een ceremoniële functie heeft. Op weg naar Parijs, met de Eiffeltoren in zicht, zal de geletruidrager proosten op zijn overwinning, zo gaat dat al jaren. 'We worden er vaak over aangesproken', reageerde parcoursbouwer Thierry Gouvenou op de kritiek van de voorspelbaarheid van deze rit, 'maar onze voorkeur gaat uit naar een gezamenlijke parade van de dappere strijders.' Het is ook niet voor niets dat Froome gisteren al zijn persconferentie heeft gegeven om zijn overwinning toe te lichten. De wedstrijd is gespeeld.

Wie gaat er winnen in Parijs? In elk geval niet Mark Cavendish.
Hij besloot voor de eerste Alpenrit uit de Tour te stappen omdat hij zich wil richten op Rio. Dat zal een pak van het hart zijn voor de andere sprinters, want op 'Cav' stond geen maat de afgelopen weken.

Als we op iemand ons geld moeten zetten is het André Greipel. De Duitse kampioen was vorig jaar de snelste van allemaal, maar was in deze editie onzichtbaar. Het mooie aan Greipel is dat zijn ploeggenoten nog altijd voor hem gaan en hij zal ongetwijfeld iets goed willen maken. Outsider voor de zege: Alexander Kristoff.

13:51 zondag 24 juli 2016

Eerst komen dus de vrouwen in actie voor de derde editie van La Course. Tot dusverre won steeds een Nederlandse rensters: Marianne Vos was in 2014 de eerste winnares, vorig jaar volgde Anna van der Breggen haar op. De vrouwen rijden hun wedstrijd vanaf 13.15 uur. De finish is iets na drie uur.