Direct naar artikelinhoud

Britse grenscontrole helpt Frankrijk bij enorme verkeersdrukte Kanaal

Het Verenigd Koninkrijk helpt Frankrijk met grenscontroles bij de veerpont bij Dover, waar dit weekend enorme files zijn ontstaan. Sommige automobilisten klagen dat ze meer dan vijftien uur in de rij moesten staan om het Kanaal over te kunnen steken. De autoriteiten waarschuwen voor wachttijden van langer dan vijf uur en adviseren reizigers extra water en eten mee te nemen.

Luchtfoto van de file bij DoverBeeld ap

De problemen begonnen vrijdagnacht en worden veroorzaakt door grote vakantiedrukte in het hoogseizoen. Daarnaast zijn de grenscontroles strenger geworden sinds de noodtoestand in Frankrijk van kracht is vanwege verschillende terroristische aanslagen. De controles nemen sindsdien meer tijd in.

De Britse autoriteiten spraken zaterdag van een 'buitengewone verkeersontregeling'. De politie helpt Frankrijk ook het verkeer op de wegen richting de haven in goede banen te leiden. Zondag liep het verkeer al beter door, maar nog steeds moeten automobilisten rekeninghouden met stevige vertraging. Op de Britse wegen A20 en M20 zouden automobilisten zo'n 2,5 uur in de file staan, waarbij nog een wachttijd van drie uur in de haven komt.

De politie heeft zaterdag helikopters en motorfietsen ingezet om de vastgelopen automobilisten van flessen water te voorzien. Ondertussen voeren veerboten naar Frankrijk half leeg uit, omdat ze op vastgestelde tijdstippen moeten vertrekken.

Dover heeft bij het Verenigd Koninkrijk geklaagd over de onderbemanning van de Franse douane in de haven, maar een woordvoerder  van de politie liet weten begrip te hebben voor de verscherpte grenscontroles aan de Franse kant. De drukte geldt zowel voor de Kanaaltunnel als de veerpont en kan tot maandag aanhouden.