Direct naar artikelinhoud

Duitse politici willen wapenwetten herzien na München

Verschillende Duitse politici vinden dat er kritisch gekeken moet worden naaar de huidige wapenwetgeving. Aanleiding voor de oproep is de schietpartij vrijdag in München waarbij een 18-jarige scholier negen mensen doodschoot. Volgens Duitse media verkreeg de schutter zijn wapen via verborgen delen van internet, het zogenoemde darknet.

Politie patrouilleert na de schietpartijBeeld afp

In een interview met de krant Bild zegt de minister van Binnenlandse Zaken zondag dat het belangrijk is erachter te komen hoe de man een pistool kon bemachtigen. 'Daarna moeten we zeer voorzichtig evalueren of en waar er verdere wijzingen in wetten nodig zijn', aldus Thomas de Maiziere. Volgens de minister moeten Duitse wapenwetten bekeken worden en waar nodig verbeterd. De Maiziere zei in het interview dat de wetgeving nu al strikt is en dat Europa zich ook buigt over richtlijnen.

Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft de man zijn wapen via het darknet bemachtigd. Het zou gaan om een 'theaterwapen' dat weer schotvaardig was gemaakt. De krant baseert zich op bronnen rond het onderzoek dat loopt naar hoe de man het wapen kon verkrijgen. Het wapen, een 9 millimeter Glock-pistool uit 2014, had keurmerken uit Slowakije.

De dader schoot zichzelf na de schietpartij dood. In de rugzak die hij bij zich droeg vond de politie grote hoeveelheden munitie, wat betekent dat het dodental ook hoger had kunnen zijn. Volgens de politie had de schutter psychische problemen en was hij geobsedeerd door massale schietpartijen. Het drama vond precies vijf jaar na de schietpartij in Noorwegen plaats waarbij Anders Brevik 77 doodde.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maiziere.Beeld afp

Herziening

Ook de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel pleit nu voor herziening van de wapenwetten. 'We moeten er alles aan blijven doen om de toegang tot dodelijke wapens te beperken en streng te reguleren', aldus Gabriel in een interview met de persgroep Funke. Hij zei dat autoriteiten onderzoeken hoe iemand met psychologische problemen aan een wapen kon komen.

De Beierse minister Joachim Herrmann van Binnenlandse Zaken pleitte er in de krant Welt am Sonntag voor dat het leger ingezet moet kunnen worden bij concrete terreurdreiging. Voor de inzet van strijdkrachten is in Duitsland parlementaire toestemming nodig, maar Herrmann vindt dat de politie moet kunnen bepalen of legerinzet nodig is.