Luister naar

Medicijn dat hiv/aids voorkomt, mag in Europa

Nieuws
Een preventief medicijn tegen hiv, PrEP, mag in Europa op de markt komen. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vrijdag besloten.
Eline Kuijper Eline Kuijper
zaterdag 23 juli 2016 om 03:00

Amsterdam - Nijmegen

Het is de kans om aids terug te dringen, zegt het Aids Fonds. Daarom roept de organisatie minister Schippers van Volksgezondheid op snel met een financiële regeling te komen, zodat het middel direct beschikbaar komt. Paul Zantkuijl, beleidsmedewerker van Soa Aids Nederland, een zusterorganisatie van het Aids Fonds: ‘Het maakt ons niet uit of het nu in het basispakket van de zorgverzekering komt, of dat er een financiële regeling komt voor risicogroepen – als het maar snel geregeld wordt.’

Nu het middel is goedgekeurd door Europa, is het aan de fabrikant om een aanvraag te doen bij het Zorginstituut Nederland om PrEP in het basispakket te krijgen. Zij adviseren vervolgens de overheid. Het Ministerie van Volksgezondheid laat weten niet vooruit te willen lopen op het advies van Zorginstituut Nederland.

Is het wenselijk om een preventief middel te vergoeden dat een ziekte voorkomt die je oploopt door risicovol seksueel gedrag? Zantkuijl vindt van wel. ‘Wij proberen al jaren het gedrag van mensen te beïnvloeden met campagnes. We zetten in op condoomgebruik, maar dat heeft na de 35 jaar dat we hiv kennen, nog niet geholpen. Je loopt tegen grenzen op, er is meer nodig. We willen zorgen dat mensen zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen om zichzelf en anderen te beschermen.’

Stef Groenewoud, medisch-ethicus bij het Radboudumc in Nijmegen, ziet ook dat campagnes alleen niet de oplossing zijn. ‘Als christen zou ik wel willen pleiten voor zo monogaam mogelijke relaties, seks binnen een relatie van liefde en trouw. Niet zo lang geleden heeft SGP-leider Kees van der Staaij dat nog stevig op de kaart gezet met een campagne. Maar als dat nu niet het optimale effect heeft en je kunt een middel verstrekken dat goedkoper is dan een levenslange hiv-behandeling, en je daarmee bovendien slachtoffers voorkomt, dan moet je dat misschien wel doen.’

PrEP is een middel dat een hiv-infectie voorkomt en dus indirect ook aids. In Nederland is het momenteel beschikbaar voor 370 mensen die meedoen met een onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in Amsterdam. In Frankrijk is PrEP al breder beschikbaar, evenals in Amerika. Zantkuijl: ‘Mensen denken vaak dat PrEP alleen maar een pil is, maar er hoort een heel programma bij, waarin je begeleid wordt om beschermde seks te hebben. Iedere drie maanden kom je in een kliniek om je bloed en urine te laten testen. Dat zorgt er ook voor dat andere seksueel overdraagbare aandoeningen, waartegen PrEP niet tegen beschermt, eerder opgespoord en behandeld kunnen worden.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.