Luister naar

Studentenvereniging Ichthus niet achtergesteld om christelijke grondslag

Nieuws
De Eindhovense afdeling van studentenvereniging Ichthus heeft niet langer het gevoel door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) te worden gediscrimineerd op basis van hun christelijke grondslag. Voor de vereniging gelden nu dezelfde criteria als andere studentenverenigingen.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
zaterdag 23 juli 2016 om 04:00

Eindhoven

Eind mei maakte de Technische Universiteit bij monde van bestuurslid Jo van Ham bekend dat er een einde kwam aan de ondersteuning van religieuze verenigingen. Die verenigingen konden geen aanspraak meer maken op huisvesting en financiële middelen. De aankondiging veroorzaakte een storm van protest. Studentenvereniging Ichthus zei zich gediscrimineerd te voelen en sloot aangifte niet uit.

Ook in de Tweede Kamer kwam het onderwerp aan bod. Uit antwoorden van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) op Kamervragen van de ChristenUnie en het CDA blijkt dat de universiteit inmiddels een andere standpunt heeft ingenomen. ‘Aanvankelijk was de TU/e voornemens de ondersteuning aan religieuze studentenverenigingen te stoppen, maar open gesprekken met de betrokken verenigingen hebben geleid tot een heroverweging van dit standpunt’, staat in de brief van Bussemaker.

criteria

Volgens Barend Pelgrim, bestuurswoordvoerder van de TU/e heeft de universiteit bij de aankondiging destijds de regels te strak geïnterpreteerd. ‘Er is een aantal maatstaven waar we de verschillende studentenvereniging op beoordelen. Op basis daarvan bekijken we of ze in aanmerking komen voor ondersteuning.’

Een van die criteria is in hoeverre de studentenvereniging in haar activiteiten meehelpt aan de profilering van de TU Eindhoven. ‘Een team dat met een solarauto in Australië meedoet aan een internationale wedstrijd, werkt uiteraard mee aan die profilering. Bij religieuze verenigingen ligt dat gecompliceerder’, zegt Pelgrim. Hij benadrukt wel dat religie niet een uitsluitingsgrond voor ondersteuning is.

In gesprekken tussen Ichthus en de TU/e is afgesproken dat de vereniging gebruik kan maken van de gemeenschappelijke levensbeschouwelijke ruimtes die in de universiteit beschikbaar worden gesteld. ‘Het is en blijft wel een gedeelde ruimte, daarom gaan we nog op zoek naar een eigen bestuursruimte’, zegt de penningmeester van Ichthus Eindhoven, Theo Baart, daarover in het universiteitsblad Cursor.

De TU/e geeft vooralsnog geen ondersteuning in de vorm van geld of een permanente ruimte, maar de heroverweging van het eerder ingenomen standpunt is al goed nieuws, meent Ichthus-voorzitter Ronald Warmels.

‘Voordat we de gesprekken ingingen, hadden we niets. We zijn in ieder geval tevreden wanneer Ichthus net zo behandeld wordt als andere studentenverenigingen en niet top basis van religie wordt achtergesteld.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.