Direct naar artikelinhoud

Teruglezen - Regen als redding voor Djokovic, Bertens moest wéér wachten

Er werd gevoetbald, en hoe. Underdog Wales won in een enerverende wedstrijd met 3-1 van België. Een desillusie voor de Belgen, en Wales weet dat zij Portugal treffen in de halve finale. Er werd ook getennist, maar niet door Kiki Bertens. Haar partij tegen Simona Halep werd na een hele dag wachten uiteindelijk door de regen verplaatst naar zaterdag. Lees alle sportontwikkelingen van vrijdag terug in ons liveblog.

Novak Djokovic in de derde ronde van Wimbledon.Beeld afp

22:23 vrijdag 1 juli 2016

In al het enthousiasme rond de Tour de France die morgen begint zouden we bijna vergeten dat ook 's werelds beste vrouwen deze dagen op de fiets zitten. Vandaag begonnen zij aan de Giro Rosa, de Ronde door Italië.

Door veel vrouwen wordt deze wedstrijd gezien als een voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio. De proloog werd gewonnen door de Canadese Leah Kirchmann, de Nederlandse Thalita de Jong en Anna van der Breggen werden tweede en derde.

Twitter bericht wordt geladen...

22:03 vrijdag 1 juli 2016

De regen op Wimbledon komt Novak Djokovic niet slecht uit. De nummer 1 van de wereld kijkt in de derde ronde tegen een achterstand van twee sets aan (6-7 en 1-6). Sam Querrey is de man die het de titelverdediger zo lastig maakt. De Amerikaan serveerde uitstekend en gaf Djokovic nauwelijks kansen. Alle wedstrijden op de buitbanen worden doorgeschoven naar morgen.

De Servische tennisvedette heeft nu genoeg tijd om een plan te smeden om zijn achterstand weg te poetsen en de jacht naar zijn vijfde opeenvolgende grandslamoverwinning te vervolgen.

Voor de organisatie van Wimbledon is het reden om te breken met een traditie: er wordt aanstaande zondag wél gespeeld. Normaliter is de zondag in de eerste week van het grastoernooi een rustdag.

Twitter bericht wordt geladen...

20:40 vrijdag 1 juli 2016

Gaat België de halve finale op het EK halen? Daarvoor moet het vanavond in de kwartfinale in Lille zien af te rekenen met de verrassend goed presterende Welshmen. Om niets van deze wedstrijd te missen verwijzen we u graag naar het aparte liveblog.

België op jacht naar een plek in de halve finale.Beeld photo_news

19:54 vrijdag 1 juli 2016

Hoewel het huwelijk tussen Vincent del Bosque en het nationale Spaanse team als succesvol bestempeld kan worden, gingen beide op een vervelende manier uit elkaar. Nadat de coach met Spanje in 2010 wereldkampioen werd en twee jaar later de Europese titel veroverde, werd La Roja op het WK 2014 in Brazilië en vorige week op het EK vroegtijdig uitgeschakeld.

Om zijn internationals toch te bedanken voor de fijne samenwerking, stuurde Del Bosque al zijn spelers een persoonlijk bericht. Op iemand na: doelman Casillas kreeg niets. ‘Hij heeft zich tijdens het EK naar zijn ploeggenoten en in de publiciteit correct gedragen. Maar naar ons toe, de leden van de technische staf, was zijn gedrag minder positief. Hij liep voortdurend te mopperen tegen ons’, aldus de Del Bosque tegen het Spaanse radiostation Cadena Ser.

Casillas verloor kort voor het EK zijn plek onder de lat aan De Gea. Daardoor blijft de recordinternational vooralsnog op 167 interlands staan. Del Bosque, die de keeper al 25 jaar kent, liet wel weten hem een goede vent te vinden. ‘Ik hoop dat onze relatie weer snel verbetert.’

De verhouding tussen keeper Casillas (links in het geel) en coach Del Bosque is voorlopig bekoeld.Beeld photo_news

19:00 vrijdag 1 juli 2016

De kogel is door de kerk: Kiki Bertens zal vandaag niet in actie komen op Wimbledon. Haar wedstrijd is verplaatst naar zaterdag.

Ondertussen wacht Venus Williams tot het droog is. De Amerikaanse had vrijdag nog één puntje nodig om de vierde ronde op Wimbledon te bereiken, maar toen begon het hard te regenen. De vijfvoudig winnares op Wimbledon heeft de winst op haar Russische opponente Daria Kasatkina voor het grijpen.

Williams won de eerste set met 7-5, moest de tweede met 6-4 afstaan aan Kasatkina en leidt in de beslissende set met 7-6. De Amerikaanse leidt in de servicegame van Kasatkina met 40-30 en heeft dus nog één punt nodig voor de winst.

Twitter bericht wordt geladen...

18:33 vrijdag 1 juli 2016

De Engelse zoektocht naar een nieuwe bondscoach is na het vertrek van Roy Hodgson in volle gang. Misschien is het weer eens tijd om buiten het eigen eiland te kijken?

Dat vindt Eric Cantona in ieder geval een goed idee. De voormalige Franse vedette van Manchester United heeft zichzelf op ludieke wijze gekandideerd voor de functie. In een video zet Cantona uitgebreid uiteen waarom de FA hem moet aanstellen. Zo zou Harry Kane onder hem geen corners mogen nemen en neemt hij Sir Alex Ferguson als adviseur. Cantona is zelfs bereid om zijn bijnaam 'Eric the King' aan te passen naar het bescheidener 'Eric the Boss'.

Tijd voor een nieuw referendum: #cantoyes of #cantono.

Eric Cantona.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

18:24 vrijdag 1 juli 2016

Het land dat het EK wil winnen, moet ervoor zorgen dat de meeste spelers fit blijven. Een schorsing, blessure of overbelasting ligt op de loer. Volgens Douglas De Coninck, een Belgische journalist van De Morgen, doet België er verstandig aan vanavond met een veredeld B-elftal aan te treden. Want ja, wat stelt Wales nu eigenlijk voor?

'Wales, met de reservekeeper van Crystal Palace en een verdediging met enkel bankzitters uit de Premier League. Was dit niet het EK, dan was het bijna beledigend om Hazard, De Bruyne en Lukaku hiervoor gemotiveerd te willen krijgen', schrijft hij in zijn krant.

Zou De Coninck geen enkele Belgische ster laten spelen vanavond? Jawel, wat hem betreft staat De Bruyne wel in de basis. De reden: bij het gebrek aan B-spelers op het middenveld moet iemand van wereldniveau blijven staan.

Om het feest compleet te maken oppert De Coninck om in de 89ste minuut Mignolet, normaal gesproken de tweede doelman, voor de derde keeper Gillet te wisselen.

De opstelling van De ConinckBeeld De Morgen

18:04 vrijdag 1 juli 2016

Wales speelt niet zomaar een kwartfinale tegen België. De Welshmen spelen, in de woorden van hun absolute ster Gareth Bale, 'de belangrijkste wedstrijd uit de geschiedenis.' Niet alleen omdat een plek in de halve finales op het spel staat, maar ook een afrekening met het verleden.

Al 58 jaar droomt Wales van die plek in de halve finales. Op datgene wat een talentvolle generatie Welshe voetballers niet lukte in 1958. Zo dichtbij waren ze geweest op het WK van 1958 in Zweden. Y Dreigiau (De Draken) speelden gelijk tegen Hongarije, Mexico en gastland Zweden. De noodzakelijke play-off tegen de Hongaren won Wales met 2-1. Grote man was – letterlijk – aanvaller John Charles. Bijgenaamd The Gentle Giant.

Heel Wales hing aan de radio. In de kwartfinale wachtte Brazilië. Bij de Brazilianen voetbalde ook een nog jonge spits genaamd Pelé, 17 jaar oud pas. Blij dat hij mocht spelen nadat hij in de groepsfase de meeste duels aan zich voorbij had moeten laten gaan wegens fysieke klachten. Nog lang niet de beste voetballer ter wereld die hij later zou worden.

Maar Pelé was wel gretig. Al moest ook hij toezien dat Wales, zonder de geblesseerde Charles, het beste van het spel had. Er waren kansjes, kansen, maar doelpunten bleven uit.

Tot de 66ste minuut. Pelé nam, met zijn rug naar het doel, de bal aan op de borst. Met een subtiele voetbeweging –en zonder dat de bal de grond raakte – zette hij doelman Mel Charles op het verkeerde been. Vervolgens hoefde Pelé slechts de bal in het lege doel te schieten.

Pelé juichte van geluk om zijn eerste WK-doelpunt. Doelman Mel Charles baalde. Zijn broer John Charles schudde vertwijfeld het hoofd op de bank. Heel Wales rouwde. Het leek alsof de tijd stilstond. En dat stond het eigenlijk ook 58 jaar lang. 28 EK's en WK's zouden zonder de aanwezigheid van Wales worden afgewerkt.

De kwartfinale van 1958 verwerd tot een soort legende. De wedstrijd van die 19de juni in Gothenburg tegen Brazilië als een nooit meer te herhalen wapenfeit. Wat restte waren de zwart-witte beelden van het fatale doelpunt. Het shirt van Pelé dat doelman Charles na afloop van de wedstrijd van de Braziliaan kreeg.

Tot dit EK. Tot Wales eerste werd in een groep met Engeland, Slowakije en Rusland. In de achtste finales afrekende met Noord-Ierland. Vanavond wacht Bale en co. de kwartfinale tegen België. En lonkt voor Wales een lang gekoesterde afspraak met de geschiedenis.

Teruglezen - Regen als redding voor Djokovic, Bertens moest wéér wachten
Beeld getty
Pelé heeft zojuist gescoord tegen wales op het Wk van 1958.Beeld epa

17:59 vrijdag 1 juli 2016

Lang heeft Richard Krajicek niet kunnen genieten van zijn debuut als coach op een grandslam-toernooi. De Nederlander én Wimbledonwinnaar in 1996 werd drie weken geleden aan het begeleidingsteam van Stan Wawrinka toegevoegd. De als vierde geplaatste Zwitserse tennisser kwam op het ‘heilige’ gras van Wimbledon nooit verder dan de kwartfinales en wilde daar verandering in brengen.

Krajicek, die op het gras nog altijd wordt gezien als een grote meneer, moest hem daarin bijstaan. Maar nog voordat Krajicek zijn stempel heeft kunnen drukken, ligt Wawrinka al uit het toernooi. Vrijdag verloor hij in vier sets van Juan Martin del Potro: 3-6 6-3 7-6 (2) 6-3. De Argentijn doet voor het eerst in drie jaar weer mee aan het meest prestigieuze grastoernooi ter wereld. Hij stond lange tijd met een blessure aan de kant.

Aan het begin van het grastoernooi in Londen schreef verslaggever Robèrt Misset een artikel (+) over de dubbele rol van Krajicek op Wimbledon.

Wawrinka verloor in de tweede ronde van Del Potro.Beeld getty

17:42 vrijdag 1 juli 2016

Waarschijnlijk verveelt Kiki Bertens zich momenteel mateloos, want de tennisster staat nog steeds in de wacht na oponthoud door de regen.

Mocht dit zo zijn, dan weten wij nog wel een leuk tijdverdrijf voor de speelster, een waarbij ze haar benen niet hoeft te vermoeien, een waarmee ze na een kappersbeurt geheel in stijl de baan kan betreden. Zie onderstaande tweet.

Maar ze mag natuurlijk ook op een andere manier een onuitwisbare indruk achterlaten. Door winst bijvoorbeeld.

Twitter bericht wordt geladen...

17:37 vrijdag 1 juli 2016

BMX-er Raymon van der Biezen (29) stopt na dit seizoen met zijn sportcarrière. Dit liet hij weten aan Omroep Brabant. Vier jaar geleden werd Van der Biezen nog vierde op de Olympische Spelen in Londen.

Het niveau in het Nederlandse team is de laatste jaren flink gestegen. Van der Biezen behoort tot de beste BMX-ers van Nederland, maar wist al langer dat plaatsing voor de Spelen niet eenvoudig zou worden, helemaal toen hij een polsbreuk opliep tijdens een wereldbekerwedstrijd in het voorseizoen.

In Rio hebben de Nederlandse BMX-ers grote kans op een podiumplaats. Een jaar geleden werden de jonge Niek Kimmann (destijds 19 jaar) en Jelle van Gorkom respectievelijk eerste en tweede op de WK. Van der Biezen werd daar nog zesde.

Volgende week doet Van der Biezen wel mee aan de NK. Een week later is de EK in Verona.

Raymon van der Biezen (121) tijdens de Spelen in Londen.Beeld ap

17:23 vrijdag 1 juli 2016

Zeggen de namen Jordan Lukaku, Laurent Ciman of Jason Denayer je iets? Na vandaag misschien wel. Twee van de drie Belgische voetballers staan vanavond aan de aftrap van de wedstrijd Wales – België.

Onze zuiderburen treden namelijk aan met een ‘nooddefensie’, zoals de Belgische media schrijven. Vaste waarde in de verdediging Thomas Vermaelen is geschorst, terwijl Jan Vertonghen donderdag op de training door zijn enkel ging. Dan te bedenken dat aanvoerder Kompany al voor het toernooi moest afzeggen. Van de gedroomde achterhoede Alderweireld, Kompany, Vermaelen en Vertonghen is alleen Alderweireld nu nog over.

Maakt dat de Belgen zenuwachtig? Niet bepaald. ‘Wales is gelukkig geen Frankrijk, Duitsland of Italië’, schrijft de Belgische krant De Morgen. ‘Zelfs zonder handleiding, en mét Jordan Lukaku (het broertje van spits Romelu Lukaku) en Laurent Ciman of Jason Denayer in de defensie, mogen de Rode Duivels toch nooit uitgeschakeld worden door Wales?’

Maar stel dat Bale nu toch een keer weet te scoren? Geen probleem. ‘Voorin hebben we De Bruyne, Hazard en Romelu Lukaku. Voor elk doelpuntje dat achterin mogelijk wordt weggegeven, moeten zij voorin een of twee doelpunten meer kunnen maken’, aldus De Morgen.

Twitter bericht wordt geladen...

17:18 vrijdag 1 juli 2016

Morgen begint de Tour, al wist u dat natuurlijk al lang. Om de vreugde en het begrip voor de wielerwedstrijd nog even te vergroten, schreef website Het is Koers een zeer verhelderend overzicht.

In die handleiding onder meer onderstaande punten:

De dingen die u ziet zijn mogelijk echt.
De dingen die niet echt zijn ziet u niet.
De dingen die u niet ziet bestaan mogelijk wel.
De dingen die mogelijk bestaan worden zelden beschreven.

17:04 vrijdag 1 juli 2016

Geen oranje brilmontuur in het Nederlandse doel in Rio. De opmerkelijkste afvaller uit de olympische handbalploeg van bondscoach Henk Groener is Marieke van der Wal. De 36-jarige keepster hoorde vandaag dat zij in augustus thuis moet blijven, ondanks dat Jasmina Jankovic nog maar net hersteld is van een kruisbandreconstructie. Meer lezen over dit onderwerp?

Handbalverslaggever John Volkers schreef hier een stuk over.

Marieke van der Wal in actie.Beeld Patrick Dolkens

16:41 vrijdag 1 juli 2016

Het is het einde van een tijdperk. Na 29 jaar vertrekt Ryan Giggs bij Manchester United. Volgens de BBC heeft de voormalige vleugelspeler met de club een overeenstemming bereikt om zijn contract als assistent-coach te beëindigen. Een statement van de club volgt binnen enkele dagen.

In 1991 maakte Giggs op 17-jarige leeftijd zijn debuut onder Sir Alex Ferguson. Daarnaast bleef hij ook jeugdwedstrijden spelen met de befaamde Class of '92, met onder meer Paul Scholes en David Beckham als teamgenoten. Deze lichting groeide uit tot de kern van het onoverwinnelijke Manchester United dat in 1999 de Champions League won. De linkspoot bleef zijn hele spelerscarrière Manchester United trouw en speelde 963 officiële wedstrijden. Toen hij in 2014 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing had hij dertien (!) Premier League-titels, vier FA-cups en twee Champions League-overwinningen op zijn naam geschreven.

Na zijn carrière gold hij als de toekomstige manager van United. Om alvast op te warmen vervulde de Welshman de afgelopen drie seizoenen de rol van assistent-coach. Onder David Moyes kende Man United een dramatisch seizoen en ook de afgelopen twee seizoenen met Louis van Gaal verliepen teleurstellend. De nieuwe trainer Jose Mourinho neemt liever zijn eigen assistenten mee, waardoor de 42-jarige Giggs zijn loopbaan elders moet vervolgen.

Ryan Giggs in 2010.Beeld afp
Giggs viert de Premier League-titel van 2008.Beeld afp

16:22 vrijdag 1 juli 2016

Benieuwd voor wie de opluchting het grootste was? Zijn ploeggenoten bij de Rode Duivels, bondscoach Marc Wilmots of heel het Belgische volk. Misschien wel voor Eden Hazard zelf. Hij is op tijd hersteld van de samentrekking in zijn dijbeen waardoor hij moest worden gewisseld tegen Hongarije. Na een galavoorstelling waarin de Belgische nummer 10 zijn eerste goal maakte op het EK. Daarnaast heeft hij ook nog eens drie assists op zijn naam staan dit toernooi.

Hazard is er op gebrand om tegen Wales te spelen. Uiteraard omdat de winnaar tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo mag uitkomen in de halve finales. Omdat Hazard de Belgen heeft beloofd nog beter te voetballen dan hij tegen Italië, Ierland, Zweden en Hongarije heeft gedaan. Maar vooral omdat de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Gareth Bale en co. wordt afgewerkt in Lille, de stad waar Hazard opgroeide als voetballer.

Op zijn veertiende haalde Lille hem naar de Noord-Franse stad. Twee jaar later mocht hij al debuteren in het eerste. Daarna ging het snel. Hij groeide uit tot een gevreesde spits en publiekslieveling. In 2011 bezorgde Hazard Lille de Franse titel en de Coupe de France. De eerste landstitel voor Les Dogues in vijftig jaar. Tweemaal werd Hazard Frans speler van het jaar. Aanvoerder ook – net als nu bij de Belgen.

De Europese topclub stonden in de rij voor 'De Slang' (vanwege zijn capaciteit om langs tegenstanders te slalommen). Uiteindelijk koos hij voor Chelsea en het goede leven in Londen. Maar Lille is Hazard nooit vergeten. En andersom is de inmiddels 25-jarige aanvaller dat ook beslist niet.

Maar genoeg over het verleden. Over een paar uurtjes is het Hazard-time in Lille. En om alvast in de stemming te komen hier alvast de muzikale ode van de Brusselse groep Keeper Volant aan de sterspeler van de Belgische ploeg. De titel luidt - niet geheel verrassend - Eden Hazard.

Teruglezen - Regen als redding voor Djokovic, Bertens moest wéér wachten
Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

16:04 vrijdag 1 juli 2016

Morgen start eindelijk de Tour de France. De te kloppen man? Chris Froome. Maar let vooral ook op Nairo Quintana (Movistar), vorig jaar tweede achter Froome. De kleine Colombiaan is aanvalslustig, goed in het hooggebergte en zal erop gebrand zijn nu eens af te rekenen met Froome en zijn Sky-ploeg. Hopelijk ook nog in beeld, want Quintana leek tijdens een perspraatje vandaag 'verdwenen'.

Nieuwsgierig naar de andere kanshebbers? Op welke Nederlanders u moet letten? En zien we Mart Smeets nog ergens? Lees om uw geheugen op te frissen: onze voorbeschouwing. Alles wat u moet weten over de Tour de France 2016.

15:44 vrijdag 1 juli 2016

Normaliter is zondag een rustdag in de eerste week van Wimbledon, maar wellicht wordt dit aankomende zondag anders. De organisatie van het grastoernooi overweegt wedstrijden in te plannen: de regenbuien schoppen namelijk het hele speelschema in de war.

Kiki Bertens, Nederlands hoop, weet dit als geen ander: zij is momenteel een van de wachtenden in Londen. Haar partij tegen Simona Halep staat als vierde van de dag geplanned, maar dan moet het wel eerst stoppen met regenen.

De laatste keer dat er op Wimbledon toch op zondag werd gespeeld was in 2004. Volgens een woordvoerder van de organisatie wordt zaterdag de knoop doorgehakt.

Over naar pessimistisch nieuws uit een zonniger tennisoord:

Tennisster Arantxa Rus wist zich niet te plaatsen voor de finale van het ITF-toernooi in Rome. De Nederlandse verloor vrijdag in twee sets van de Spaanse Laura Pous Tio: 6-3 6-3. Eerder in de week maakte ze nog indruk met een overwinning op de als tweede geplaatste Alizé Lim uit Frankrijk: 6-1 6-2.

Kiki Bertens in haar wedstrijd in de tweede ronde.Beeld getty

Twitter bericht wordt geladen...

14:31 vrijdag 1 juli 2016

Giovanni Guidetti blijft ook na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. De 43-jarige Italiaan heeft zijn contract met de Nederlandse volleybalbond Nevobo verlengd tot en met de Spelen van Tokio 2020.

De succesvolle Guidetti blijft zijn functie bij Oranje combineren met zijn werkzaamheden als clubcoach. Hij is sinds 2008 in dienst bij de Turkse topclub Vakifbank in Istanbul, waar hij als trainer ook aankomend seizoen weer actief is.

De Nederlandse volleybalsters zijn voor het eerst sinds 1996 weer aanwezig op de Spelen. Destijds werd Oranje in Atlanta vijfde. Vorig jaar werden de volleybalsters onder leiding van Giudetti tweede op het EK in eigen land. De finale in Rotterdam ging toen verloren tegen Rusland.

Teruglezen - Regen als redding voor Djokovic, Bertens moest wéér wachten
Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

13:28 vrijdag 1 juli 2016

En daar is hij weer: Will Grigg. De cultheld van het EK. Niet vanwege zijn kwaliteiten als voetballer, want hij kreeg geen minuut speeltijd bij Noord-Ierland. ‘Will Grigg's on fire’ zongen de supporters van The Green and White Army in Belfast en Frankrijk. Wij zongen allemaal vrolijk mee.

Nu gaan de supporters van Hamburger SV een stapje verder. Als het aan hun ligt, schalt het liedje over de populaire Noord-ierse spits komend voetbalseizoen ook door de stadions van de Duitse Bundesliga.

De aanhang van Hamburger SV is een online petitie gestart om Grigg naar de noordelijkeDuitse havenstad te halen. En de actie lijkt buitengewoon populair. Begin van de middag zette de tienduizendste supporter zijn handtekening om Grigg, nu nog speler van Wigan Athletic, naar Hamburger SV te halen.

Hoe Will Grigg het symbool van dit EK werd

Zonder een minuut te spelen, groeide een Noord-Ierse bankzitter uit de Engelse derde divisie uit tot dé ster van dit EK. Hoe het zover kon komen? Lees hier de reconstructie van de hype.

Will GriggBeeld ap

12:58 vrijdag 1 juli 2016

Joelia Stepanova heeft als eerste atlete uit Rusland toestemming gekregen om ondanks de schorsing van de Russische atletiekbond te mogen deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat betekent dat ze al tijdens de Europese kampioenschappen atletiek, die volgende week in Amsterdam worden gehouden, in actie komt.

De internationale atletiekfederatie IAAF gaf haar vrijdag een startbewijs. De middenafstandloopster is de klokkenluidster die eind vorig jaar in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land onthulde. Vanwege die bijdrage aan de strijd tegen doping besloot de herzieningscommissie van de IAAF, waartoe ook de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag behoort, unaniem dat ze onder neutrale vlag mag deelnemen aan wedstrijden.

Stepanova mag daardoor ook hopen op deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De beslissing van de IAAF kan in Moskou op felle kritiek rekenen. 'Het is geen eerlijk oordeel, aangezien Stepanova zelf ook verboden middelen heeft gebruikt', aldus de voorzitter van de sportcommissie in het Russische parlement.

De IAAF handhaafde eerder deze maand nog de schorsing van de Russische atletiekbond vanwege de ingewortelde dopingcultuur van het land. Russische atleten zijn daarom niet welkom op internationale wedstrijden. De federatie bood echter een uitweg voor Russische atleten die overtuigend kunnen aantonen dat zij niet door het Russische dopingssysteem zijn beïnvloed en de afgelopen jaren door andere landen met een erkend antidopingbeleid zijn getest.

Vandaag is duidelijke geworden dat meer dan tachtig Russische atleten in aanmerking hopen te komen voor de uitzonderingsregel.

Joelia StepanovaBeeld ap

12:44 vrijdag 1 juli 2016

De eerste vrije training voor de Grote Prijs van Oostenrijk is vrijdag voor Max Verstappen moeizaam verlopen. In een bocht reed hij over de nieuwe gele kerbstones en brak hij zijn rechtervoorwiel. De coureur van Red Bull schoof daardoor van de baan, de grindbak in. Hij werd met de scooter naar de pits teruggebracht.

De Limburger viel na 21 rondes uit. Eerder tijdens de training reed de Formule 1-coureur ook al iets te heftig over de kerbstones, waardoor zijn voorvleugel beschadigd raakte. Het onderdeel belandde op de baan. In een korte reactie sprak Verstappen over een ‘ongelofelijke situatie'.

Verstappen reed ondanks alle pech de achtste tijd. Nico Rosberg zette in zijn Mercedes een razendsnelle tijd neer van 1:07,373. Hij vestigde daarmee direct een record. Niet eerder werd er zo snel over het circuit van Spielberg gereden. Het oude record stond op naam van Michael Schumacher.

Twitter bericht wordt geladen...

11:15 vrijdag 1 juli 2016

Het dreigde een regelrechte soap te worden: blijft Neymar wel of niet bij Barcelona? De Catalaanse club hield wekenlang vol dat hij bleef. De omgeving van de Braziliaanse stervoetballer hintte op een vertrek. De ene na de andere topclub zou interesse in Neymar hebben: Real, United, City, PSG.

De transferclausule van 193 miljoen leek geen onoverkomelijk bezwaar. Astronomische jaarsalarissen gingen over tafel; tot wel 40 miljoen euro per jaar kon de 24-jarige spits gaan verdienen. En Neymar zelf? Hij zweeg en hield de voetbalwereld in spanning.

Neymar genoot van zijn vakanties op Ibiza, in de Verenigde Staten en Brazilië. Op zijn Instagram toonde hij zijn nieuwe glimlach – met dank aan tandarts Rafael Puglissi. En bereidde zich voor op zijn deelname met de Braziliaanse voetbalploeg aan de Olympische Spelen in Rio.

Maar nu is daar eindelijk het verlossende woord. Van Neymar zelf. Een bericht op Twitter volstond: ‘Heel blij om deze droom te blijven beleven. Leve Barcelona. Leve Catalonië.’

Neymar heeft een nieuw contract bij Barcelona ondertekend. Hij ligt nu tot medio 2021 vast. Zijn vorige verbintenis liep tot 2018.

Twitter bericht wordt geladen...

10:10 vrijdag 1 juli 2016

Beschuldigingen van seksisme en Wimbledon. Ze horen bijna net zo bij elkaar als de regen en de aardbeien met slagroom op het tennistoernooi. Vorig jaar klaagden de tennisters over te weinig aandacht op televisie in vergelijking met de mannelijke collega's. Of over de cooling down-pauze bij extreme hitte waar de tennissters wel recht op hebben en en tennisers niet. Een jaar daarvoor was er weer kritiek over het enorme verschil in prijzengeld tussen mannen en vrouwen op het heilige gras van Londen.

Nu iest Venus Williams beschuldigt gelijkheid in het speelschema van de mannen en de vrouwen. De vrouwelijke kampioenen krijgen minder vaak de twee grootste tennisbanen aangewezen dan de mannen, zegt de 36-jarige tennister.

Na twee dagen van regen raakte het schema achter, waarna Williams voor haar tweede ronde partij werd verwezen naar baan 18. De baan die de Servische Jelena Jankovic , de voormalig nummer een van de wereld, in 2008 ‘een parkeerplaats’ noemde, met slechts 782 zitplaatsen. De Servische schamperde destijds een helikopter nodig te hebben om de baan te bereiken.

Williams, die door is naar de derde ronde na winst op de Griekse Maria Sakkari, geeft aan overal te willen spelen. Maar de vijfvoudig winnares van het toernooi noemt het speelschema voor de vrouwen niet ‘ideaal’ en zou graag zien dat de mannen en vrouwen een gelijk aantal wedstrijden spelen op de twee grootste banen. ‘We willen niet meer, gewoon dezelfde hoeveelheid. Dat is alles.’

Samen met haar zus Serena won Venus Williams 11 Wimbledon-titels, maar zij speelden bijna nooit op de twee ‘main showcourts’. Voor mannen als Djokovic, Federer, Nadal en Murray daarentegen is het alweer jaren geleden dat zij andere tennisbanen zagen.

Hoe Will Grigg het symbool van dit EK werd
Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

09:38 vrijdag 1 juli 2016

Het laatste duel in de kwartfinales van het EK voetbal tussen Frankrijk en IJsland staat zondag in Stade de France in Saint-Denis onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers. Dat maakte de UEFA vrijdag bekend. Het duel begint om 21.00 uur.

Kuipers leest aanvaller Morata de lesBeeld REUTERS
Björn KuipersBeeld Getty Images

08:37 vrijdag 1 juli 2016

Volle pleinen dat zijn de Belgen niet zo gewend. Maar nu is de kans op de halve finale wel erg groot, dus verwacht men dat ze massaal de steden in zullen trekken om de wedstrijd tegen Wales te kijken.

Belgische voetbalsupporters die het plan hebben vrijdag naar Lille te reizen om daar op een plein naar de kwartfinale tussen België en Wales te kijken, kunnen dat beter niet doen. De Franse politie raadt de fans aan in België te blijven en daar ergens een plek te zoeken.
De fanzone in Lille biedt plaats aan 20.000 mensen. De Franse stad rekent op een veelvoud. 'Er zijn cijfers die spreken van 160.000 Belgen', aldus een woordvoerder van het stadsbestuur. 'Als er te veel volk in de fanzone zit, sluiten we die om veiligheidsredenen af.'

Hoe Will Grigg het symbool van dit EK werd
Beeld epa

08:15 vrijdag 1 juli 2016

We hebben een beetje met ze te doen, die drie miljoen mensen die gisteren naar Portugal-Polen keken. De wedstrijd begon nog aardig, vooruit.

De wedstrijd op NPO 1 trok in totaal 3.043.000 kijkers en was het best bekeken programma van donderdag, meldt Stichting Kijkonderzoek.

Eerder trokken alleen de wedstrijden die België speelde en de stunt van IJsland, dat Engeland uitschakelde, meer dan drie miljoen kijkers. Gemiddeld waren er 1,6 miljoen kijkers per EK-duel. De openingswedstrijd, gastland Frankrijk tegen Roemenië, was goed voor 'slechts' 2,3 miljoen kijkers.

Twitter bericht wordt geladen...

07:44 vrijdag 1 juli 2016

Klein drama achterin bij België: geen Vertonghen en geen Vermaelen. Wie moet dan Gareth Bale afstoppen? Sluitpost is in ieder geval Thibaut Courtois, de 24-jarige doelman van de Belgen.

Hij komt niet zo spectaculair zijn doel uit als de Duitser Manuel Neuer en heeft ook niet de bezwerende blik van de Italiaan Buffon. De Spanjaard De Gea oogt als keeper explosiever en de Engelsman Joe Hart is meer van het principe 'alles-of-niets'. Hij draagt geen korte mouwen, zoals zijn IJslandse collega Halldórsson en van de joggingbroek van Hongaar Kiraly moet hij niets hebben.

Thibaut Courtois is voor België de supersobere rots in de branding die in de schaduw van de losgebrande DHL-aanval (De Bruyne, Hazard, Lukaku) elke wedstrijd weer een cruciale redding verricht. 'Met zo'n keeper kun je zelfs van Duitsland winnen', wierp analyticus Aad de Mos op in een tv-programma.

Courtois op de training van BelgiëBeeld anp

07:37 vrijdag 1 juli 2016

Een juichadvies van de Successupporters waar we alle kanten mee opkunnen:

'Nee, wij zien al welke kant dit op gaat. Die staan straks na 120-en-nog-wat-minuten snikkend in de mixed zone tegenover Bert Maalderink te stotteren dat 'het toch een loterij' is. Nou ja, dan switchen we gewoon naar Wales. Net zo makkelijk.

'Vandaag bent u dan maar voor België, tenzij Wales uiteindelijk meer kans heeft.

'Veel plezier van België, tenzij Wales uiteindelijk meer kans heeft!'

07:35 vrijdag 1 juli 2016

Op het EK hopen de grote namen van de internationale voetbalscene te gloriëren en ontluiken nieuwelingen. Polen - Portugal, de eerste kwartfinale van Euro 2016, was zo'n naarmate de tijd vorderde steeds saaier duel, met eindelijk een scorende rol voor Robert Lewandowski, maar vooral met het dartele optreden van tiener Renato Sanches.

Uiteindelijk viel de beslissing, net als in de vorige ronde van Polen, na 1-1 en strafschoppen. Lewandowski en Sanches benutten ook hun penalty op fraaie wijze. Blaszczykowski miste als enige, waarna Quaresma na het duel met de Kroaten ook de strafschoppenserie besliste. Portugal dus in de halve finales, net als vier jaar geleden.

Lees hier het hele wedstrijdverslag.

Hoe Will Grigg het symbool van dit EK werd
Beeld afp
Hoe Will Grigg het symbool van dit EK werd
Beeld epa