Direct naar artikelinhoud

Celstraf geëist tegen oud-politieman na schietpartij

Celstraf geëist tegen oud-politieman na schietpartij

Tegen een voormalig rechercheur van de Rotterdamse politie is in hoger beroep anderhalf jaar celstraf geëist. De 49-jarige man wordt verdacht van poging tot doodslag en meineed. Samen met een collega had hij op een auto geschoten waarin onschuldige mensen zaten. In de nasleep ervan vervalste hij het proces-verbaal.

Het incident speelde zich in maart 2013 af in Schiedam. De rechercheur en zijn collega kregen een melding dat beweging zat in een lokauto. Ze zagen de wagen staan voor een rood verkeerslicht en besloten meteen in te grijpen. De twee politiemensen liepen met getrokken wapen naar de auto toe. De bestuurder gaf gas toen het licht op groen sprong. Dat was voor beide rechercheurs aanleiding om het vuur te openen. De wagen werd twee keer geraakt. Niemand raakte gewond.

Hoewel er al wel een baken in de auto zat, was het voertuig officieel nog niet als lokauto ingezet. Het garagebedrijf had de wagen verhuurd aan twee niets vermoedende burgers.

Vervalsing
Om te verdoezelen dat er te snel en onnodig was geschoten, heeft de 49-jarige verdachte het proces-verbaal vervalst. Volgens het Openbaar Ministerie stonden er meerdere onjuistheden in. Zo stelde hij dat de bestuurder van de 'lokauto' heel hard gas had gegeven en was ingereden op zijn collega. Getuigen en ook de collega spraken dat later tegen.

De ernst van de feiten maakt dat een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats is, zei de advocaat-generaal vrijdag bij het gerechtshof in Den Haag. "Het incident heeft veel indruk gemaakt op de betrokkenen. Het is een ronduit traumatische ervaring geweest voor alle mensen die daar werden beschoten terwijl ze voor een stoplicht stonden te wachten."

De eis bij het hof is gelijk aan de uitspraak van de rechtbank. De twee politiemensen waren eerder al oneervol ontslagen.